Mide gazi nedir?

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Mide gazı sindirim sistemi kanalı üstünün on iki parmak bağırsağına(duodonum) kadar olan kısmında oluşan gazlardır. Bazen normal kabul edilebilecek oranda da midede gaz yer almaktadır. Ama bu gaz belli bir miktarın üstüne çıktığında da insana rahatsızlık verir. Belirti olarak geğirme, ağızdan gaz çıkarma yada on iki parmak bağırsaktan aşağıya inerek bağırsaklarda gaz oluşumu gibi kendini gösterebilir.Mide gazının kılinik belirtileri en fazla yemekten sonra oluşan şişkinliktir. Ayrıca hareket sırasında, yatarken ve öne eğilirken ağızdan gaz çıkarma şeklinde mide gazının diğer bir bulgusudur. Yemeklerden sonra bulantı hissedilmesi, çabuk doyma hissinde olması, mide orta ve yanlarda gerginlik hissedilmesi de mide gazının diğer bulgularıdır.

MİDE GAZI NEDENLERİ

Mide gazının oluşma nedenleri çok farklıdır. Fakat en sıklıkla mide gazının oluşma nedeni dışarıdan yutulan havalardır. Çabuk ve çiğnemeden yemek yemek, yemek yerken konuşmak, bazı stres anlarında (iç çekmek gibi) hareketler yaparak mideye gaz dolmaktadır.İkinci en sık nedeni ise özellikle gastrit gibi rahatsızlıklarda oluşan fazla asidin su, tuz ve gaz reaksiyonuna girip insan midesinde gazı oluşturur.Ayrıca mide asidini uyaran ve gaz oluşumunu arttıran bazı yiyecekler vardır. Özellikle ekşi, baharatlı, acı yiyecekler, bir takım tatlandırıcı ve yapay maddelerden yapılan soslar midede ekstra gaz oluşumuna neden olabilir.
mide-gaz%C4%B1.jpg
MİDE GAZI İÇİN İLAÇ ALINABİLİR Mİ?
Mide gazı için eğer çok fazla rahatsızlık hissediliyorsa ilaç almak doğrudur. Ama nedenini tespit edip doğru ilacı doğru zamanında almak hem önlem açısından hem de tedavi açısından mide gazı için önemlidir. Kişi çok rahatsızlık duyuyorsa, midesi bulanıyorsa, şişkinliği varsa, nefesini daraltan gazlarda, gazı tahliye edilmesini sağlayıcı ilaçların alınması doğru görülür. Mide gazı ilaçlarında teşhis koyulup, ilacın ne zaman alınacağı bir hekim tarafından belirlenmesi daha mantıklı bir yöntemdir. Ama kişi daha önce kullanıp bildiği ilaçlar varsa bu durumda rahatlıkla kullanabilirler.

MİDE GAZI ENGELLENEBİLİR Mİ?
Mide gazından kurtulabilmek için öncelikle nedenini tespit etmek gerekir. Yemek yerken hava mı yutuyoruz, hızlı mı yiyiyoruz, mideye dokunacak değişik gıdalar mı alıyoruz, beslenme düzenimiz mi bozuk, uzun süre aç kalıp birden çok yemek mi yiyiyoruz öncelikle bunlara dikkat edilmesi gerekir.
Mide gazı için kullanılan ilaçlar gastrit ve ülser ilaçları ve bir takım da gazın dışarıya tahliyesini sağlayıcı ilaçları kullanılır. Gazın dışarıya tahliyesini sağlayıcı ilaçlar özellikle midedeki asidi baskılayarak küçük baloncuklar halindeki gaz taneciklerini birleştirip hacimsel olarak büyültüp fiziksel etkisiyle dışarıya çıkmasını sağlayıcı ilaçlardır.Diğeri de midedeki asit oluşumunu azaltarak aside bağlı reaksiyonunda gaz oluşumunu azaltmaya çalışan ilaçlardır. Bunların ikiside faydalı olur. Karbonat, soda ve diğer gazçıkarıcı içeceklerdeki amaç midedeki asidi baskılamaktır. Buna bağlı olarak midede asit reaksiyona bağlı oluşacak gazın giderilmesi üzerinedir. Bunların dışında besinlerin gaz yapıcı özellikleirni azaltarak kendinizi koruyabilirsiniz. Mesela baklagiller ve lifli sebzelerin haşlayarak tüketme, uzun sürede pişirme, yemeklerde aşırı baharat kullanmama ve yemeklerde az yağ kullanılması gaz oluşumunu önleyecektir.
 
Üst
Alt