Memede Kireçlenme, Nedenleri Ve Tedavisi

Zinet

New member
HanımZade
Katılım
26 Ara 2016
Mesajlar
1,067
Tepkime puanı
2,071
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Meme kireçlenmesi kadınlarda meme dokusunda meydana gelen kalsiyum birikmesidir. Meme kireçlenmesi yaygındır ve genellikle kanserli değildirler. Memedeki kireçlenmenin iki çeşidi vardır. Mikro kireçlenme ve makro kireçlenme.

Makro kireçlenme: Mamografide görünen büyük beyaz noktalar şeklindedir ve memede gelişigüzel bir şekilde yayılmıştır. Makro kireçlenmeler yaygındır ve 50 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık yarısında bulunmaktadır. 50 yaşın altındaki kadınlarda ise görülme oranı 1/10 dur.

Mikro kireçlenme: Mikro kireçlenme memedeki küçük kireçlenmedir. Mamografide beyaz benekler halinde görülür. Mikro kireçlenme genelde kanserle sonuçlanmaz. Fakat belli bir düzende ve kümelenmiş şekilde görünürlerse prekanseröz hücrelerin veya erken dönem meme kanserinin bir işareti olabilir.

Meme kireçlenmesi nasıl anlaşılır?

Meme kireçlenmesi rutin meme kontrolüyle bulmak için zordur ve genelde pek belirti vermez. Genellikle ilk mamografide fark edilir.

Meme kireçlenmesinin nedeni nedir?

Meme bölgesinde geçmişte travma yaşanması
İltihaplanma
Yaşlanma
Diyette alınan kalsiyum memede kireçlenmeye neden olmaz.

Mamografide meme kireçlenmesi görülürse ne olur?

Eğer memede makro kireçlenme varsa başka bir teste veya tedaviye ihtiyaç yoktur. Çünkü zararsızdır. Eğer mikro kireçlenmeye rastlanırsa daha detaylı bir inceleme için başka bir mamografi istenebilir. Böylelikle kireçlenmenin şüpheli olup olmadığı veya zararlı olup olmadığı belirlenecektir.

Meme kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Kanserli olmayan kireçlenmeler zararsızdır. Başka bir tedavi veya incelemeye gerek yoktur. Kanserli olma riski olan veya şüpheli kireçlenmelerde kanser olma riski %2 den azdır. Diğer bir deyişle kanserli olmalarından şüphe duyulan kireçlenmelerin %98 i kanser değildir. Bunlar en az 1 yıl, her 6 ayda 1 defa olmak üzere izlenir. 1 yıl sonrasında ise hekim rutin olarak yılda 1 defa mamografi isteyebilir.

Bazı meme kireçlenmelerinde ise kanserli olma riski daha yüksektir ve oldukça şüpheli bir durum söz konusudur. Bu durumda memede kanser olma veya erken kanser dönemi belirtisi olabilir. Oldukça şüpheli durumlarda hekim biyopsi isteyebilir. Biyopsi sonuçlarına göre kanserli olup olmadığı anlaşılır. Eğer kanserliyse tedavide cerrahi operasyonla kanserli memeyi alma, radyasyon terapisi, kemoterapi gibi yöntemler uygulanır.


 
Son düzenleme:
Üst
Alt