Magnetar nedir?

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Evrenin nasıl bir yer olduğu konusunda hepimiz bir fikre sahibiz. Evrende nadir rastlanan Pulsarları(yanıp sönen yıldızlar), Quasarları(yıldızımsı gök cimi) ve temel fizik yasalarının kırıldığı kara delikler hakkındaki teorileri biliyoruz. Ancak şimdi kara deliklerden çok daha tehlikeli, evrenin derinliklerine gizlenmiş bir şey ile karşı karşıyayız: “Magnetar”lar!

magnetar-1.jpg


Bir Magnetar, Dünyaya 1.600 km kadar yaklaşacak olsa, vücudumuzdaki tüm atomları, 160.000 km kadar yaklaşacak olsa, dünyada var olan bütün kredi kartlarının bilgilerini çekebilir. Ancak neyse ki Magnetarlara çok rastlanmıyor. Her on süper novada bir magnetar’ın ortaya çıktığı düşünülüyor. Şu ana kadar keşfedilmiş olan magnetar sayısı 16’dır. Chandra X-ray Teleskobu sayesinde, astronomlar bu fenomenin sırlarını çözmeye ve bizi evren hakkında yeni garipliklerle tanıştırmaya devam ediyorlar.

Magnetarlar ile ilgili kesin bilinenler henüz az ama onların da Pulsar’lar gibi, süpernova patlaması sonucu oluşan nötron yıldızları olduğu düşünülüyor.(Nötron yıldızları, Güneş’ten çok daha büyük yıldızların, süpernova ile ölmeleri sonucunda meydana gelirler. Bu ölü yıldızlarda proton ve elektronlar aynı yerde olmaya zorlanır ve nötrona dönüşürler.) Bilinen evrende en yoğun objeler onlar. Bu nedenle dinamo mekanizması etkisine sahip olduğu konusunda bir teori bulunuyor.

Nötron yıldızlarının ile Magnetarların oluşumları benzerlik gösterse de çok önemli iki farkları vardır. Birincisi, Magnetarlar(8 -10 saniyede bir kere, Nötron yıldızları saniyede 1 defa) çok daha yavaş dönerler. İkincisi Magnetarlar her dönüşlerinde çok daha fazla x ışını yayarlar. Bir magnetarın manteyetik alanı, yaklaşık dünyanın 1.000 trilyon katıdır.

Ancak Magnetar, bu derece yüksek bir manyetik alana sahip olduğundan, 10 bin yıl içerisinde yok olur. Bu, bir yıldız için çok kısa bir yaşam süresidir. Manyetik kuvvet son derece güçlü bir hale geldiğinde, kabuğunu deforme eder, böylece evrende yıldızımsı gök cisminin liderliğinde, son derece güçlü gama ışığı alevlenerek, öyle bir güce ulaşır ki, 10 ışık yılı mesafeye yaklaşılması durumunda, ozon tabakası yok olur ve kitlesel yok oluş meydana gelir.
 
Üst
Alt