Korku ve Kaygı İlişkilerinizi Yönetmesin

Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
32
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
Sosyal Fobi: Korku ve Kaygı İlişkilerinizi Yönettiği Zaman
4892


Korku, çok güçlüdür ve bazen gereklidir. Çevrenizde düşmanca bir şey olduğunda tepki verebilmenizi sağlayan bir duygudur. Kendisini takip eden avcıdan korkmayan bir zebra, hayatta kalma şansı olmayan bir zebradır.

Fakat korkunun bir engel haline geldiği zamanlar vardır. Bu, harekete geçirdiği mekanizmalar sıra dışı olduğu için olur. Anksiyete bunlardan biridir. Gerçekte tehdit olmayan uyarıcılardan kaynaklanan korku ve endişe duygusu hissedersiniz. Fobiler bunun iyi örnekleridir.

Örümcekler, yılanlar, küçük alanlar, yükseklikler… İnsanların irrasyonel korkuyla tepki gösterdikleri sonsuz uyaranlar bulunur. Başka insanlarla ilişkiler bile bazı insanlarda bu tür korkuları harekete geçirebilir. Buna sosyal fobi denir ve burada daha fazla konuşacağız.
“En çok korktuğum şey korku.”
– Michael de Montaigne


Sosyal fobi nedir?
Sosyal fobi ya da sosyal kaygı, insanların sosyal durumlara girdiğinde yoğun endişe duydukları zaman oluşur. Yargılanmak, aşağılanmak ya da alay edilmek gibi mantıksız bir korkuları vardır.

Sosyal fobisi olan bir kişi başkalarıyla etkileşime giremez ya da bir grupta etkinlikleri kolayca gerçekleştiremez. Bu iş yerinde, bir partide ya da spor yaparken olabilir. Ve diğer insanların önünde harekete geçmek onlara acı verir. Bu sadece telefonda konuşurken, ödeme isterken ya da yemek yerken olabilir.

Bir çok insan bunun bir çeşit utangaçlık olduğunu düşünür ama gerçek şu ki, sosyal fobi, kendi başına olan bir şeydir. Utangaç bir kişi utanır ve hatta bazen korkar, ama bunu çok hafif bir şekilde hisseder. Aslında, çoğu insan için belirli bir utangaçlık normaldir. Fakat sosyal fobiden muzdarip biri ile, endişe ve korku belirtileri çok daha yoğun ve felç edici olur.

Semptomları neler?
Sosyal fobisi olan bir kişinin yaşadığı fiziksel semptomlar kızarma, aşırı terleme, baş dönmesi ve sarsıntı, hatta mide bulantısı, mide-bağırsak problemleri, taşikardi ve anksiyete ataklarını içerebilir. Ve bu belirtiler sadece sosyal etkileşim anında ortaya çıkmaz. Bu bozukluğun özelliklerinden biri, bu insanların karşılaşacakları olaydan önce bir anksiyete halinde yaşamasını sağlayan aşırı beklentilerdir.

Sorun, tıpkı diğer fobilerde olduğu gibi, insanların onlara kaygı verecek durumlardan korktukları için kaçınmalarıdır. Ana hedefin başkalarıyla etkileşime girmekten kaçınmak olduğu kısır döngüye bu şekilde sıkışıp kalabilirler.

Sosyal fobi, bu sorunu yaşayanların hayatını çok daha kötü yapar. Bir iş, arkadaş, ortak ve diğer deneyimleri aramayı zorlaştırır. Kaygılarını ortaya çıkarabilecek durumlardan kaçınmak korkularını güçlendirir ve arttırır. Korkuyu aşmanın tek yolu onunla yüzleşmektir.

4893


Sosyal fobinin kısır döngüsünden kurtulabilir misiniz?
Sosyal fobilerin üstesinden gelmek mümkündür, ancak diğer endişe problemlerinde olduğu gibi, yol uzundur ve özveri ve güç gerektirir. Sorunun fark edilmesi ve kabul edilmesi ilk adımdır, ancak çoğu durumda bu bozukluğun üstesinden gelmek için profesyonel yardım almak şarttır.

Aşağıda, sosyal fobi ile yüzleşme ve onu yönetme konusunda yardımcı olabilecek bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Problemin farkında olmak
İçinizde neler olup bittiğini bilmek, üzerinde çalışabileceğiniz ilk adımdır. Sorunun siz olmadığını, sadece bir sorununuz olduğunu bilmeniz de önemlidir. Hepimizin anları, zafer anları, güçlü ve zayıf yanları vardır. Hepimizin gergin olma ve hata yapma hakkı vardır. Önemli olan iyileşme yolunda olmak.

Sosyal fobiyi aşmak söz konusu olduğunda benlik saygısı ve kendini kabul etme üzerine çalışmak şarttır. Çünkü bu sizi özünüze bağlar, böylece kendinizi daha iyi tanıyabilirsiniz. Ve bu sayede sizde olan biteni kabul etmek daha kolay olacak.

Korkularla yavaş yavaş yüzleşmek
Harekete geçmek diğer önemli adımdır. Bir fobinin üstesinden gelmek için önemli olan şey, korktuğunuz her şeye karşı koymaktır. Ama bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Aile toplantıları ile, arkadaşlarla ya da küçük gruplar halinde daha güvenli ortamlarda çalışarak başlayabilirsiniz.

İleriye yol almanın bir başka yolu, kişisel zorluklarınızı çözmektir. Halka açık yerlerde yemek yemekten korkuyorsanız, öğle yemeğinizi yanınıza alıp bir parkta oturmayı deneyin. Derse katılmaktan korkuyorsanız, daha az kişi olacağını ve hafif etkileşim kurabileceğinizi bildiğiniz bir etkinliğe kaydolun.Korktuğunuz şey başkalarının fikirleriyle yüzleşmekse, arkadaş canlısı bir aile üyesiyle bir şeyler tartışarak başlayabilirsiniz.

Anahtar, yavaş yavaş başlamak ve size en çok endişe veren durumlara geçiş yapmak. İleri attığınız adımları takip etmek motivasyon için gerçekten iyidir.

Kaygının işlemeyi öğrenmek
Kaygıyı işlemenin yollarını bulmanın büyük bir yardımı dokunacaktır. Örneğin, egzersiz yapabilir, meditasyon yapabilir ya da rahatlama tekniklerini öğrenebilirsiniz… Daha az anksiyete hissettiğinizde, en zor anlarınızda onunla başa çıkmak o kadar daha kolay olacaktır.
“Korkmamalıyım. Korku zihnimi öldürür. Korku, toptan yok oluş yaratan küçük bir ölümdür. Korkuyla yüzleşeceğim. Üzerimden akıp gitmesine izin vereceğim. Ve gittiği zaman, yolunu izlemek için iç gözümü ona çevireceğim. Korkunun gittiği yerde hiçbir şey olmayacak. Sadece ben kalacağım.”
– Frank Herbert
Bir profesyonelden yardım istemek
Kendiniz ilerleyemeyeceğinizi ya da dışarıdan bir desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Bilişsel davranışçı terapinin, sosyal beceri ve kaygı yönetim araçlarını geliştirilmenin yanı sıra sosyal fobinin üstesinden gelmede de yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.

Gördüğünüz gibi sosyal fobi, ilişkileri zayıflatan kısıtlayıcı bir sorundur. Ama çaba harcarsanız, bunu yavaş yavaş aşabilirsiniz. Her şeyden önce: bunu denemek için cesaretinizi toplayın!


 
Üst
Alt