Kolza Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Han

En Güzel Edep Güzel Ahlaktir...!
Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2021
Mesajlar
7,620
Tepkime puanı
6,990
Puanları
0
Konum
Huzur🧿
Cinsiyet
Erkek
UTB8NDNBnv2JXKJkSanrq6y3lVXan.jpg


"Kolza tohumu, dünya çapından yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır. Sizin için Kolza tohumu nedir ve ne işe yarar? Kolza tohumu yararları ve fonksiyonları konularını tüm detaylarıyla beraber derledik."
Kolza tohumundan elde edilen kolza yağı hemde çok iyi bir Omega 3, 6 ve 9 kaynağı olması ile dikkati çeken bir nitelik barındırmaktadır.

Kolza Tohumu Nedir?

Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılacak olan bir ürün olma özelliği taşımaktadır.

Kolza Tohumu Ne İşe Yarar?

Kolza tohumunun içeriğinde yağ dışında bir çok temel aminoasit bulunduran yüksek kaliteli protein içermektedir. Dünya genelinde, kolza tohumu yağından yıllık olarak yaklaşık 1.12 000 000 ton miktarında ham protein elde edilmektedir. Kolza tohumu uzun senelerden beri hayvanlarda protein yemi olarak kullanıyor olsa da, insan beslenmesi noktasında bir protein kaynağı olarak herhangi bir konuma sahip durumda değildir.

Kolza Tohumu Neye İyi Gelir?

Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılacak olan bir üründür. Tohum olarak insanlarca takviye bir gıda ürünü olarak kullanımı söz konusu değildir. Kolza tohumundan elde edilen yağ, bir hayli düşük doymuş yağ miktarına sahip olup doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir yapı barındırmaktadır.

Kolza Tohumu Faydaları

Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılacak olan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolza yağı üretiminde kullanılacak olan kolza tohumu bu açıdan önemli bir hammadde olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda kolza yağının yararlarını şu biçimde liste halinde vermek doğru olacaktır:

- Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynak oluşturan kolza yağı, daha sağlıklı sinir sistemi gelişimi ve beyin özellikleri için büyük oranda faydalar sağlar,

- Çocuklardaki beyin, sinir sistemi, kas ve kemik gelişimine çok fazla fayda sağlamayı başaran bir yağ çeşididir.

- Sahip olduğu yüksek antioksidan içeriği sayesinde özellikle de cilt üstünde önemli olumlu etkileri vardır.

- Yüksek seviyede E vitamini içeren kolza yağı, A,D ve K vitaminleri bakımından da çok zengindir.

- İçeriğindeki tekli doymamış yağ oranın düşük olması nedeniyle kandaki kolesterol seviyesini düşürür.

- Bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi olduğu için kabızlığı önleyici yararı vardır.

- D vitamini açısından zengin bir kaynak oluşturmuş olduğu için raşitizm gibi kemik hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yaratır.

Kolza Tohumu Zararları

Kolza tohumu, tohum biçiminde tüketilen bir ürün değildir. Ancak bu tohumdan elde edilen kolza yağı, aşırı miktarlarda tüketilmesi durumunda görme hasarı, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık gibi yan etkilere sebep olabilir. Böbreklerde ve böbrek üstü bezler üstünde kalıcı hasara sebep olabilmektedir. Bu bakımdan kolza tohumundan elde edilen kolza yağı tüketiminde aşırıya kaçmamak çok büyük önemdedir.

Kolza Tohumu Özellikleri

- Kolza tohumu yemeklik yağ piyasasında kullanılacak olan bir ürün olma özelliği taşımaktadır.

- Kolza tohumu içeriğinde %40-50 yağ içerir,

- Kolza tohumunda -24 oranında protein bulunmaktadır.

- Kolza tohumu biodizel yakıt elde edilmesinde de kullanılıyor.

- Kolza tohumu baklaya benzer bir kapsül içerisinde bulunmaktadır,

- Kolza tohumları yuvarlak ve küçüktür.

- Tohumun rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişkenlik gösterebilmektedir.

Kolza Tohumu Nasıl Kullanılır? Kolza Tohumu Kullanımı

Kolza tohumu, insanlarca gıda takviyesi bir ürün olarak kullanımı söz konusu olan bir ürün değildir. Kozla tohumu yemeklik yağ üretiminin beraberinde biodizel yakıt üretiminde de kullanılıyor.

Kolza Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Kolza tohumu, tohum halinde insanlarca tüketilen bir ürün değildir. Bu nedenle tohum olarak tüketilmesi uygun değildir.
 
Üst
Alt