Kış Aylarında Bebek Bakımı

E

Eqe

Guest
Bebek bakımı başlı başına zor ve dikkatli olunması gereken bir iştir. Hele ki kış aylarında, bebek üşümesin ancak terlemesinde, oda sıcaklığı kaç derece olmalı, dışarıda nasıl giydirilmeli, uyurken nasıl giydirilmeli, bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır, nasıl kumaşlar tercih edilmeli derken ebeveynlerin aklı baya karışıyor. Özellikle ilk defa anne baba olacak çiftler bu sebeplerle bebeklerin doğumunun yaz aylarına gelmesini tercih ederler. Kış aylarında bebek bakımında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları maddeler halinde açıklayacağız…

Yeni doğan bebeklerin vücut ısılarını korumak kolay değildir. Çünkü bebeklerin cilt alt yağ dokusu henüz yeteri kalınlıkta değildir ve bu yüzden vücut ısılarını uzun süre koruyamazlar. Banyo esnasında veya alt değiştirirken çıplak olduklarında ya da dışarıya çıktıklarında vücut ısıları hemen düşmeye başlar. Aynı şekilde ter bezleri de tam olarak gelişmediğinden terleyememe ve buna bağlı olarak da vücut ısılarının kontrolsüz olarak yükselmesi görülebilir.

Bebeğin ideal vücut ısısı koltuk altından ölçüm yapılıyorsa 36.5-37.5, kulaktan ölçüm yapılıyorsa bundan 0.5-1 derece yüksek olmalıdır. Ortam kaloriferden dolayı aşırı kurumuşsa bebekte burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu yüzden nem ölçer bir alet edinebilir, odanın bir köşesine ıslak bir havlu koyarak nem oranını ayarlayabilirsiniz. Yine de bebeğin burnunda kuruluktan dolayı tikaniklik oluyorsa serum fizyolojikli damlalarla temizlik yapılabilir. İdeal nem oranı ise %50 civarındadır. Bu oran %40’dan düşük ve %60’dan fazla olmamalıdır.

Bebeklere uygun olarak tenine temas edecek çıtçıtlı bir badi ve onun üzerine tulum tavsiye edilir. Tulumu odanın ısısına göre penyeden kadifeye kadar değişik kumaşlardan seçebilirsiniz. Bebek uyurken de çok fazla kat giydirilmeyerek hafif ama sıcak tutan bir yorgan ya da battaniye tercih edebilirsiniz.

Bebekler üşüdüklerini belli edemediklerinden derece ile ölçerek ideal vücut ısısında olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer bebeğiniz terliyorsa, üzerinde kıyafetleri değiştirerek daha ince kıyafetler giydirmelisiniz. Ortamın sıcak olması ve bebeğin kalın giydirilmesi terlemesine, vücut ısısının artarak ateslenmesine sebep olabilir.

Bebeğiniz için kış aylarında en uygunu doğal kumaşlardan hazırlanmış cildinin hava almasını sağlayan giyeceklerdir. Pamuklu kumaşları tercih edebilirsiniz. Yünlü kumaşlar bazı bebeklerde alerjiye sebep olabilir.

Bebeğinizi dışarıya çıkarırken, mutlaka başına bere takmalısınız, rüzgarlı havalarda kulaklarını da kapadığınızdan emin olmalısınız. Çok küçük henüz yeni doğmuş bebekler kontrolleri ve aşıları için sık sık sağlık ocağına gitmek üzere dışarı çıkarlar. Ellerine eldiven başına bere ve boğazını örtecek bir atkı ile çıkabilirsiniz. Ya da burun ve ağız kısmını açıkta bırakacak şekilde battaniye ile sarabilirsiniz.

Bebeği kış aylarında hastalıklardan korumanın en önemli yollarından birisi de beslenmedir. Yeni doğmuş bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenirler. Bu yüzden annne sütünün yeterli ve gerekli vitaminleri taşıması gerekmektedir. Bu da annenin yediklerine dikkat etmesi gerekli protein ve vitaminleri alması ile sağlanır.
 
Üst
Alt