Karides Nasıl Temizlenir?

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Karides Nasıl Temizlenir?



2ZGlEL.jpg



[FONT=&quot][/FONT]​
[FONT=&quot]“Denizden babam çıksa yerim!” diyenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşıyor olsak da yediğimiz deniz ürünleri neredeyse sadece balıklarla sınırlı. Oysa dünyadaki sularda yenilebilecek hatta diğer deniz ya da okyanus kenarı ülkelerde yenen o kadar çok deniz ürünü var ki bizim bilmediğimiz ya da yemediğimiz. Kabuklu bir deniz ürünü olan karides bunlardan biridir. Ve yemeden önce temizlenmesi gerekir.

Karidesler boy büyüklüğüne göre Jumbo, Kanal ve Cimcime diye adlandırılır. Jumbo karides en büyük boy, kanal karides orta boy, cimcime karides ise en küçük boydur. Jumbo ve kanal karidesleri iri oldukları için iç organları sırtlarında çizgi şeklinde gözle görülebilir durumdadır. Bu yüzden bu iki çeşit karidesin iç organları kabukları çıkarıldıktan sonra çıkarılır. Karidesler taze ise kürdan yardımıyla rahatça çıkarılabilirken çok taze olmayan karideslerin iç organları ancak önce bıçakla çizildikten sonra çıkarılabilir. Cimcime adı verilen en küçük boy karideslerin iç organları belirgin olmadığından iç organlarını çıkarıp temizlememize gerek yoktur.

Karidesleri temizlerken, karidesi sırtı avuç içimize bakacak şekilde parmaklarımızın arasında tutuyoruz. Diğer elimizle önce başını koparıyor sonra da kuyruğuna bastırıp elimizle karidesi çektiğimizde kuyruk kabuğunu ayırıyoruz. Karideslerin üstünde bulunan kabukları karın bölgesinden kaldırarak sırta doğru kaldırmaya devam ederek soyuyoruz. Ardından bir kürdanı karidesin sırtının ortasından enlemesine batırıp yukarı çekerek iç organlarını çıkarıyoruz. Son olarak kabuğundan ayırdığımız karidesleri bol suyla yıkıyoruz. Kabuğundan ayrılıp yıkanan karidesler buzdolabında bozulmadan bir haftaya kadar; derin dondurucuda ise bir yıla kadar dayanabilir.

Kabuğundan ayırıp temizlediğimiz bu karideslerle, karides ızgara, karides tava, karides haşlama ve karides salatası yapabiliriz. Ayrıca çoğu yemeğin hazırlanmasında katkı malzemesi olarak karides haşlanmış ya da çiğ olarak kullanılmaktadır.


[/FONT]​

 
Üst
Alt