Karadeniz Bölgesi Doğal Yapı

Mia

New member
HanımZade
Katılım
26 Eyl 2016
Mesajlar
654
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Karadeniz Bölgesi Doğal Yapı

Karadeniz Bölgesi'nin Kuzey şekillerini büyük ölçüde Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan Kuzey Anadolu Dağları belirler. Genellikle kıyının hemen ardında bir duvarı andırırcasına yükselen bu dağlar, Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinde iki, Batı Karadeniz bölümünde ise üç sıra oluşturur. Bu dağların Doğu Karadeniz bölümünde birbirine paralel olarak uzanan sıralarına Doğu Karadeniz Sıradağları denir. İki önemli akarsuyun birbirine ters yönde aktığı Çoruh-Kelkit Vadi Oluğu bu sıradagları, kıyı dağları ve iç sıralar olmak üzere ikiye ayırır. Bu olugun Orta Karadeniz bölümünde bulunan Kelkit Vadisi kesimi, Canik Dağlarğ adğyla anılan kıyı dağları ile iç Anadolu Bölgesi'ne dogru alçalarak bir plato görünümü kazanan iç sıraları arasına girer.
Kuzey Anadolu Dağları'nın Batı Karadeniz bölümündeki kesimleri kıyıdan içlere doğru birbirine paralel olarak Küre (İsfendiyar), Ilgaz, Bolu ve Köroglu dağlari denen sıralardan oluşur. Kuzey Anadolu Dağları'nın en yüksek noktasiı doğu kesimde 3.932 metreye ulaşan Kaçkar Dağı'dır. Bu dağların yüksek kesimlerinde yer alan ve gür çayırlarla kaplı sulak yaylalar hayvancılık açısından önem taşır.

Karadeniz Bölgesi'nde ovalar fazla yer tutmaz. Başlıca düzlükler, dar kıyı şeridiyle vadi tabanlarının genişlediği kesimlerde yer alan ovalardır. Bölgenin en büyük duzlükleri, Yeşilirmak ve Kızılırmak'ın getirdigi alüvyonların birikmesiyle oluşan Çarşamba ve Bafra ovalarıdır. Ayrıca Batı Karadeniz bölümünde yer alan Düzce Ovası da önemli bir tarım alanıdır.

Akarsu kaynakları bakımından.en zengin bölgelerimizden biri olan Karadeniz Bö1gesi'nden çıkan sular Karadeniz'e dökülür. Türkiye sınırları içinde doğan ve gene ülke sınırları içinde denize ulaşan en uzun akarsu olan Kızılırmak, bölgenin Orta Karadeniz bölümü kıyısında denize dökülür. Kızılırmak'tan başka Karadeniz Bö1gesi'nden kaynaklanan suları toplayan başlıca akarsular Çoruh Irmagı, Harşit (Dogankent) Çayı, Yeşilirmak, Filyos Cayi ve Sakarya Irmagı'dir. Çoruh Irmagi Gürcistan topraklarinda, Sakarya Irmagi da Marmara Bölgesi sınırları içinde denize dökülür.


Karadeniz Bölgesi sınırları içinde birçok dogal ve yapay göl vardır. Başlıca dogal göller Tortum, Ladik, Çağa, Melen (Efteni) ve Abant gölleridir. Çarşamba Ovası'ndaki Simenlik (Simenit) Golü ve Akgöl ile Bafra Ovası’ndaki Uzun, Balık, Liman ve Karaboğgaz gölleri birer delta golüdür. Doğu Karadeniz Dagları'nın yüksek kesimlerinde buzul aşındırması sonucunda oluşmuş çok saırda buzyalagı (sirk) golü vardır. Bölge sınırları içindeki başlıca yapay göller Almus, Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu, Karaçomak, Hasanlar, Sarıyar ve Gökçekaya baraj gölleridir.

Karadeniz Bölgesi kıyıları açığunda Giresun Adası dışında önemli bir ada yoktur. Bölge kıyıları, denize kıyısı olan öteki bölge kıyılarına oranla daha az girintili çıkıntılıdır. Bu kıyıdaki en dikkat çekici çıkıntı Sinop Yarımadası'dır. Yarımadanın kuzeybatı ucunda yer alan İnceburun, Anadolu'nun en kuzey noktasıdır.
 
Üst
Alt