Kaptan Swing (Il Commandante Mark)

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
1966 Temmuz ayında, o tarihe dek İtalya'da çok başarılı çizgiroman başlıklarına imza atmış olan esseGesse tarafından 64'er sayfalık maceralar halinde hazırlanmaya başlanan Il Commandante Mark adlı seri yayına sürülmüştür. II Commandante Mark'a hayat veren esseGesse ekibinin ustaları olan Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon, Pietro Sartoris'dir.

Konu kısaca şöyledir: 1773 yılında Kuzey Amerika'daki koloniciler, İngiltere Kralı'nın adına bu bölgede yaşayan halkı ezen İngiliz birliklerine karşı ayaklanmıştır. Kırmızı Urbalılar denilen İngiliz askerlerine karşı sivillerden oluşan kendi milis kuvvetlerini kuran bu askeri birliklerden birisi de Ontario Gölü kıyısındaki Ontario Kalesi'nde üstlenmiş bulunan Kaptan Swing'in yönetimindeki Ontario Kurtları'dır. 13 Koloni Dönemi diye adlandırılan yıllarda geçen maceralarda Kaptan Swing'in Fransız asıllı bir soylunun tek çocuğu olduğu ortaya çıkacaktır. Kızılderililerin aralarına kabul ettiği bu çocuk, babası yerine koyduğu hayatını kurtaran adamdan çok iyi bir eğitim almıştır. Kılıç kullanma, avcılık ve ata binmede uzmanlaşan genç, bunların yanı sıra matematik, tarih, gramer ve felsefe de öğrenmiştir. Swing ava çıktığı bir gün kurtların saldırısına uğrayan küçük kız Betty'yi ve bir İngiliz subayının öldürmeye kalkıştığı beyaz atı kurtarıp, adını Şirin koymuş; yolunun düştüğü Göller Kabilesi'nde bir yanlış anlaşılma sonucu dövüşmek zorunda kalacağı şef Gamlı Baykuş'u yenmiş; asılan babasının cesedini kaçırmaya gittiğinde bir vatansever olan Mister Blöf'le tanışmış; dağlardaki asi avcılarla birleşmiş; Ontario Gölü'ne bir kale inşa ettirmiş; Amerikalıların bağımsızlık fikirlerinin yaygınlaşması amacıyla milisleri örgütlemiş ve Kırmızı Urbalılara karşı onlarla omuz omuza savaşmaya başlamıştır...

Kısaca, başındaki samur kürklü şapkasıyla, belindeki tabancasıyla, kılıcıyla beraber bu dinamik, genç ve sempatik çizgiroman kahramanı, bir anda İtalyan okuyucunun beğenisini kazanacak bütün özelliklere sahiptir. Üstelik Kaptan Swing'in en yakın arkadaşlarından cesur olduğu kadar geveze ve şıpsevdinin biri olan, kel ve sakallı Mister Bluff/ Mister Blöf; onun adeta ayrılmaz parçası, çelimsiz, fakat sadık köpek Pouik/Puik; durmadan ulu büyük dedelerinden söz edip, kötü kehanetlerde bulunan kızılderili şefi Hibou Lgubre/Gamlı Baykuş; Swing'e aşikar bir aşkla bağlı olan ve kalenin yemek işlerine bakan güzel sarışın Doroty/Betty; savaşta kaybettiği bir kolunun yerine taktırdığı kancayla Ontarioluların tek gemilik donanmasının kaptanı El Gincho/El Ginşo'da bu cesur ve gözü pek savaşçıya eşlik etmektedirler.

izgiromanAnsiklopedisi321.jpg
izgiromanAnsiklopedisi321v.jpg


Sümer ve Aksoy Yayınlarının Kaptan Swing serilerine ait birer kapak.
Uzun yıllar sonra İtalya'nın en büyük çizgiroman yayıncısı olan Sergio Bonelli Editore tarafından satın alınan başlık, ülkemizde daima Kaptan Swing adıyla yayınlanmıştır. İlk sayısı 21 Temmuz 1969 tarihinde İlhami Alpagut adlı yayıncı, -çoğu sonradan ciltlenen- 410'dan fazla hafta boyunca fasiküller halinde ve yaklaşık 160 sayı süren ciltli formatıyla Kaptan Swing yayınlayarak, yayınına son verdiği Mayıs 1983 tarihinde dek başlığın en büyük koleksiyonuna imza atmıştır. Aralık 1977'den sonra aylık bir seriye daha başlayan Alpagut, kısa süre sonra başlığın yayınını tamamen bırakmıştır. Onu izleyen dönem içinde, 1980'lerin ortasından itibaren Alpagut'un yayın müdürlüğünü de yapmış olan Ertuğrul Ürer, kişisel girişimiyle bu serinin ve Zembla'nın yayın haklarını üzerine alarak, uzun yıllar boyunca tarih sırası ve numarası belli olmayan bir şekilde pek çok macerasını farklı seriler halinde -çok az sayıda yeni macerayla birlikte- Atılım Yayınları adı altında yeniden basmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi321vv.jpg
izgiromanAnsiklopedisi321vvv.jpg


Türkiye'de renklendirilerek Hoz Comics ve Atılım Yayınevi logosuyla çıkan iki ayrı Kaptan Swing sayısının kapakları.
Bazı maceraları 1990'ların ortasında Meydan ve Milliyet gazeteleri tarafından okurlarına ücretsiz olarak verilmiştir. Son olarak, 2000 yılında Aksoy Yayınları, Kaptan Swing maceralarını orjinal sırayla ve kaliteli bir baskıyla tekrar yayınlamaya başlamış ancak Swing'in bu macerası da sadece 24 sayı ve 48 öykü sürmüştür. Ardı sıra 2005'de ise Hoz Comics tarafından basılan bir seriye daha ev sahipliği yapmıştır. Yücel Koksal, Alpagut'un yayınına başladığı serinin ilk sayısından itibaren kapakları hazırlamış ve en çok Kaptan Swing kapağı çizen ressam olarak tarihe geçmiş, onu Şahin Karakoç, Necat Yavaş, Cihan, Bülent Seren, Cemal Dündar, B.Kurt, Yalçın Dağlı gibi illüstratörlerin çalışmaları izlemiştir. Türkiye'de çok tutulan Kaptan Swing bir de Yeşilçam filmine esin kaynağı olmuştur. Korkusuz Kaptan Swing adıyla oynayan filmde Kaptan Swing'i aktör Salih Güney canlandırmıştır. Aynca bu başlıkla ilgili ilginç bir not daha vardır: Alpagut'un yayınladığı ilk seride, 1971-1974 yılındaki bazı sayılarda İsmet Kırdar ile Cihan ve Fethi adlı üç Türk çizer tarafindan değişik orijinal öykülerinden yararlanılarak bir düzineden fazla Swing macerası üretilmiştir. 2004 yılında ise Haşim Öz'ün sahibi olduğu Hoz Comics, Fatih Okta'nın renklendirmesiyle sunduğu kahramanı ilk kez 'renkli' bir boyuta taşımıştır.
 
Üst
Alt