Kanlı Zarf ve Kelime -i Şehadet

Kanl%C4%B1-Zarf-ve-Kelime-%C5%9Eeha.jpg.webp


KANLI ZARF VE KELİME-İ ŞEHÂDET

28 Haziran 1332 (11 Temmuz 1916) tarihli ve 6. kolordu komutam Halil Bey’in imzasıyla Askerî Müze’ye intikal ettirilen Kanlı Zarf’ın hikâyesi şöyledir:
27 Mart 1916 tarihinde Irak cephesi Felâhiye Muhârebesinde boğazından ağır yaralanan 18. Kolordu, 51. Tümen, 9. Alay Emir Subayı olup, adı geçen muharebede kendi alayından bir bölüğe komuta eden İstanbul’lu Üsteğmen Muzaffer, hayatının son dakikalarına geldiğini görünce sükûnetle son görevini yapmaya başlamış ve konuşamadığından cebinden çıkardığı bir mektup zarfının üzerine kurşun kalemle önce,

“Kıble ne yöndedir?” diye yazarak sormuştur. Sonra pâk alnını o tarafa çevirmiş, kalbindeki şehâdeti dille anlatmaya takati olmadığından kana boyanan o zarfın ortasına okunaklı bir şekilde “Kelime-i Şehâdet”i yazmış, sonra bu büyük asker, bölüğe son sözünü söylemek isteyerek aym zarfın üç yerine:

“Bölük intikamımı alsın” cümlesini yazmış, ilk iki cümlenin altım imzaladıktan sonra, üçüncüyü imzalayamadan şehâdet şerbetini içmiştir. Bu şehîdin ruhunu Fatiha’larla selâmlayalım.” denildikten sonra Halil Bey, bu zarfan Askerî Müze’ye, diğer Türk gençlerine örnek olması bakımından gönderildiğini belirtmiştir.

Yüce milletimiz, din, vatan ve millet için gözünü kırpmadan ölüme giden binlerce Muzaffer’i yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam edecektir. Onlar bu toprağı kanlarıyla sulamışlar, bizlere emânet bırakmışlardır.
Ruhları şâd olsun…
 
Üst
Alt