Özellikle kan ve yağ gibi inatçı lekeleri çıkarmak başlı başına bir problemdir. Leke çıkarmada önemli bazı kurallar vardır. Bunlara dikkat ettiğinizde lekeri daha kolay çıkarabileceğinizi göreceksiniz. Leke çıkarmada en önemli etken lekenin ne cins ve zorlukta olduğunu bilmektir. Bir de lekeye mümkün olduğunca hızlı şekilde müdahale etmeniz gerektiğini unutmayınız.
KAN LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN
Kan lekesi en acil müdahele edilmesi gereken lekelerin başında gelir. Kan lekesini çıkarmak için oksijenli su kullanın. Lekenin üzerine hiçbir uygulama yapmadan oksijenli suyun içerisinde 5 dk bekletin ve daha sonra ılık suyla ve sabunla yıkayın. Lekeden eser kalmayacaktır. Bununla birlikte kan lekesi hakkında bilmeniz gereken en önemli şey kan lekesini asla sıcak suyla yıkamayın, sıcak suyla yıkarsanız leke kalıcı olur.
YAĞ LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN
Özellikle kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemediğimiz bir durumdur. Yağ lekesinin ne tür bir kumaşa veya nereye bulaştığı da önemlidir. Pamuklu bir kumaşın üzerindeyse ilk yapacağınız şey lekenin üzerine pudra şekeri veya tuz serpmek olsun, eğer pudra şekeri veya tuz yoksa bir parça ekmek içini lekenin üzerine hafifçe bastırın. Yağ lekesi sentetik bir kumaşta oluştuysa eterli bezle silin, eğer ipek kumaş üzerindeyse; bir bardak suyun içerisine koyduğunuz 1 fincan amonyağa batıracağınız bezle lekeyi silin.
Motor yağı ve gress yağı bir yağı yerinden sökmek için önce vazelin kullanarak lekeli bölgenin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken uygun proğramda lekelenen çamaşırlarınızı yıkamaktır.
ÇİKOLATA LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN
Genellikle çocuklarımızın sebep olduğu bu zorlu lekeyi çıkarma görevi annelere düşer.armak düşer. Giysiniz çikolata lekesi olduğunda yapılacak ilk şey, kurumasını sağlamaktır. Eğer çikolata kurumadan çıkarmaya çalışırsanız, lekeyi daha geniş alanlara dağıtabilirsiniz. Çikolata lekesi kuruduktan sonraki, küt ağızlı bir bıçak ya da spatula ile giysiye zarar vermeden, hafifçe kazıyın. Lekenin üzerine sıvı deterjan dökün ve 10 dk bekleyin. Lekelenen eşyayı 15 dk soğuk suda beklettikten sonra uygun proğramda makinede yıkayın veya elinizde 5 dk aralıklarla ovarak yıkayın. Biraz risklidir ancak lekeye anında müdahale etmek isterseniz 90 derece alkol karıştırdığınız bir miktar suyla lekeyi silin. Hemen ardından temiz suyla durulayın.
MEYVE LEKELERİNİ ÇIKARMAK İÇİN
Annelerin en büyük dertlerinde biridir meyve lekeleri. Meyvesiz bir hayat düşünülemez ve meyve yeme keyfi bir başkadır tabi. Elma, şeftali veya çilek gibi sulu meyveler ne yazık ki üzerimize damlayıp çıkarması zor lekeler oluşturabilirler. Meyve lekelerini leke kurumadan temizlemek gerekir. Leke kurursa çıkarması daha da zorlaşacaktır.
Burda da lekenin hangi kumaş üzerinde olutuğu ne tür bir uygulma yapmamız gerektiğini belirleyecektir. Pamuklu ve keten kumaştan meyve lekesini çıkarmak için; leke olan kumaşı bir kazan veya benzeri bir kabın içerisinde bol su ile kaynatmalısınız. Yünlü ve ipekli kumaştan meyve lekesini çıkarmak için; leke olan kısmı amonyaklı su içerisinde bekletin. Renkli ve sentetik kumaştan meyve lekesini çıkarmak için; sabunlu su ile yıkamanız yeterli olacaktır. Yine de leke çıkmadıysa sıcak suyun içerisine limon atın ve suyun içerinde biraz bekletip tekrar yıkayın. Pamuklu kıyafetteki meyve lekesini çıkarmak için ise; meyve suyu lekesi oluştuğunda olabildiğince hızlı şekilde musluk gibi bol akan suyun altına tutarak yıkarsanız leke hemen çıkacaktır. Unutmayın meyve suyu lekesine ne kadar çabuk müdahale ederseniz, o kadar kolay çıkacaktır.
Beyaz kumaş üzerindeki leke: Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovun.