Kalp kanserden muaf mıdır?

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Muhtemelen şu ana kadar kalp kanseri vakası duymadınız. Hayati organlarımız listesinin ilk sırasında yer alan kalp, kanser hastalığından muaf mıdır? Söz konusu olan insan vücudu olduğunda muafiyetin pek de mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Kanser esasen çok fazla türü olan bir şemsiye kavramdır. Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, tiroit kanseri, cilt kanseri ve pankreas kanseri en sık rastlanılan türlerdir ve kanserin kalp kanseri gibi çok çok nadir görülen türleri de vardır.





Bu konunun esas şaşırtıcı tarafıysa kalpte kanser gelişiminin neden zor olduğudur! Bunun nedenini anlamak hem vücudumuzun hem de çağımızın en büyük derdinin doğasını anlamamıza yardımcı olacaktır.

Kanserin doğası

Vücudumuz genellikle zayıf, yaşlı ve fonksiyonlarını yitirmiş olan hücreleri yeni ve sağlıklı olanlarla değiştiren bir sisteme sahiptir. Ancak bazen bu gerçekleşmez ve hücre gelişmeye ve çoğalmaya devam ederek başlangıçtaki formundan farklılaşır. Bu anormal hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak büyük doku kitleleri oluştururlar. Bunlara tümör adı verilir. (Tüm kanserler türleri tümör oluşumu göstermez, örneğin lösemi) Kanserin ortaya çıktığı bölgeye göre 5 ana kategorisi vardır. (Bunlar; karsinoma, sarkoma, lösemi, lenfoma ve CNS’dir.) Kanser aslında vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ama bazı organlarda diğerlerine kıyasla daha sık görülür. Bazı yerlerde yerleşip gelişmesi daha kolaydır. Çünkü bazı bölgelerdeki hücreler daha hızlı bir şekilde yenilendiğinden bu bölgelerde kanserin yayılması daha hızlı gerçekleştir.

Meşgul organ

Kalbimiz biz doğmadan önce çarpmaya başlar ve son nefesimize kadar kanımızı damarlarımıza pompalayarak bütün organlarımızın ve kaslarımızın fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar.


Kalp 7-24 çalıştığı için yaşlanan ve bozulan hücrelerinin yerine yenilerini koymaya vakti yoktur. Bu nedenle kalp dokularında düzeltilmesi gereken hasarlar oluşabilir. Kanserin oluşması ve yayılması için hücre yenilenmesi gereklidir, bunun gerçekleşmediği bir organda kanser gelişmesi çok zordur.


Öte yandan cilt, mide, bağırsak, meme gibi organlarımız sürekli olarak hücrelerini kaybeder ve yerine yenilerini koyar. Örneğin sindirim sistemi, besinleri sindirmek için son derece sert ve asidik işlemler yapar, cildimiz maruz kaldığı etkilerle zaman zaman kurur ve dökülür. Meme dokusu hormonal aktiviteler nedeni ile sık sık boyut yoğunluk değiştirir. Bu nedenle kolon kanserine, cilt kanserine ve meme kanserine sık rastlanır. Bununla birlikte bu organlarımız kansere yol açan maddelere daha fazla maruz kalırlar. Cildimiz güneşlenme ile radyasyona maruz kalırken, zararlı yiyecekler ve alkol bağırsaklarımızı, sigara ve hava kirliliği akciğerlerimizi etkiler.


Kalp hem kansere neden olan maddelere sıklıkla maruz kalmadığı hem de hücreleri yenilenmediği için kanser oluşumu pek kolay değildir. Ancak imkansız da değildir. Peki kanser oluşumu bu kadar zor olmasına karşın nasıl olur da meydana gelir?

Kanser istilası

Araştırmalar 1.000.000’da 34 kişinin kalp kanseri olduğunu göstermektedir. Kalp kanseri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Birincil (Malign) tümörler, sarkoma tipinde olup yumuşak dokularda oluşurlar. Çok çok nadir görülür ancak ölüme yol açma oranı da çok yüksektir. Kalpte kanser gelişimi çoğunlukla ikincil tümör şeklinde olur, çoğu iyi huyludur ve ölüme neden olmazlar.


Vücudun başka bir bölgesinde ortaya çıkan kanserin yayılarak kalbe sirayet etmesi de mümkündür. Buna metastaz denir. Bazı durumlarda akciğer kanseri yakınlığı nedeni ile ya da kan akışı sebebi ile kalbe yayılabilir. Böbrek, akciğer ve göğüs kanserinin metastatik formlarının yanı sıra lenfoma, melanom ve lösemi, kalbe etki edebilen kanser türleridir.




Kaynaklar:

 

Charismax

Well-known member
Kullanıcı
Katılım
16 Tem 2020
Mesajlar
192
Tepkime puanı
437
Puanları
63
Yaş
35
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Ben kendi düşünceme göre yorumlarsam kalp her acının sonuçunda ölümcül olanlarında duran bir organ olduguna göre.. kalp'e tesiri bir organın işlevini yitirmesi zaten. Kalp kanı pomlayamadıgı organdan kesince dönüşüm hastalıklı kan olmuyormu
 
Üst
Alt