Kadın Hikayeleri

Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
Kadın Hikayeleri Okumak İsteyenlere Kitap Önerileri
6063


Türk ve dünya edebiyatında başrolünde kadın olan, kurgusal veya gerçek yaşanmış hikâyelerin anlatıldığı birçok kitap var. Kimi kendini keşfedemiyor, kimi hayallerinin peşinden gidiyor, kimi de kırık kalpler durağında bekliyor. Kadın hikâyeleri… Aslında hepsi içimizden biri.
Sinemam ve Ben

200’ü aşkın filmde rol alan ve Türk sinemasının efsaneleşen oyuncularından biri Türkan Şoray. Sinemam ve Ben onun ilk kitabı. Çocukluk yıllarından beyaz perde anılarına, aile yaşantısından kariyerindeki başarı ve başarısızlıklarına kadar pek çok deneyimini paylaşıyor. Zaman zaman anlattığı döneme ait fotoğraflarla da okuyucuyu nostaljik bir gezintiye çıkarıyor. Aynı zamanda Yeşilçam sinemasındaki filmlerin hangi koşullarda ve nasıl çekildiğine dair fikir sahibi oluyoruz. Bu yönüyle Türk sinema tarihi açısından önemli bir belge niteliğinde.

jhh_723e9809-a0d4-4628-a5a6-aa0a1f272906_1.jpg


Kadın Oyunları

Tiyatroda kadın hikâyeleri denilince ilk akla gelen kitaplardan biri Kadın Oyunları. İtalyan oyun yazarları Dario Fo ve Franca Rame tarafından yazılmış ve birçok dile çevrilmiş. Türkçe çevirisi oyuncu ve çevirmen Füsun Demirel’e ait olan bu kitapta yalnız kadın, mahkûm kadın, tecavüze uğrayan kadın gibi birçok kadın hikâyelerinin anlatıldığı monologlar bulunuyor. Yazarın dili o kadar doğal ve gerçek ki cümleleri okurken etkilenmemek mümkün değil. Yazarın bakış açısı, üslubu ve diyalogların kadınların ağzından yazılmış olması açısından özgün bir eser.

hgj_2bcd81aa-f4d7-4594-bf48-63f133db62f5_1.jpg


Nora Bir Bebek Evi

Kitabı, Norveçli oyun yazarı Henrik Ibsen kaleme almış. Oyunun başkahramanı Nora, evli ve çocukları olan bir kadın. El bebek gül bebek yetiştirilmiş, eşi tarafından adeta bir çocuk gibi sevilen ve yıllarca eş ve anne rollerini oynamaktan kendi benliğini keşfedememiş biri. Zamanla yaşadığı hayatı sorgulayıp bazı gerçeklerle yüzleşir ve geleneksel aile ve toplum yapısının kendine dayattığı rolleri reddetmesiyle evi terk eder. Bu, Nora için bir başkaldırıdır aslında. Özellikle tiyatro severlerin okuması gereken bir eser.

Kadınlar Okulu

1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Fransız yazar Andre Gide’nin kaleminden etkileyici bir kitap Kadınlar Okulu. Bir kadının günlüğü ile başlıyor hikâye. Onun gözünden izliyoruz olayları ve çevresindeki insanları. Bir genç kızın nişanlısına olan sevgisini hissediyoruz sayfaları çevirdikçe. Aradan yıllar geçiyor ve çok şey değişiyor. Uzun yıllar evli olan fakat yorgun ve eşine olan sevgisi azalmış bir kadın görüyoruz artık. Günlüğünde aynı kişilerden bahsediyor fakat hisleri ve anlattıkları değişik. Eşi mi değişiyor? Hayır. Değişen aslında kendisi. Dönemin gerçeklerini ustalıkla yansıtmasının yanı sıra bir solukta okunacak bir kitap.

guj_63ee04f4-648a-4d28-b5b3-1d0c93c09817_1.jpg


Çalıkuşu

Türk klasiklerinin en bilinen örneklerinden biri Çalıkuşu. Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılan roman, genç bir kadın öğretmenin gözünden dönemin toplumsal sorunlarını eleştirel bir gözle ortaya koyar. Romanın ana kahramanı Feride, anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiş, bir Fransız yatılı mektebinde okumuş ve öğretmen olmuştur. Kitapta anlatılan olaylar Cumhuriyet öncesinde, Anadolu’da geçer. Feride’nin o dönemde bir kadın öğretmen olarak verdiği mücadele, yazarın anlatmak istediklerini çok iyi gösteriyor.

Bir Genç Kızın Gizli Defteri

Türk Edebiyatında gençlerin dilini en iyi anlayan ve anlatan yazarlardan biri İpek Ongun. Birçoğumuz onun kitaplarıyla büyüdük. Özellikle ‘Bir Genç Kızın Gizli Defteri’ serisi ile. Roman, Serra adında bir genç kızın hatıra defteri şeklinde yazılmış ve başından geçenleri konu almış. Kitapları okumaya devam ettikçe Serra yavaş yavaş büyüyor ve sevinçleri, hüzünleri, başarıları, hataları oluyor, kimi zaman âşık oluyor, bazen de hayal kırıklıkları yaşıyor. Okuyucu da bütün bunlara tanıklık ediyor. O yaşlarda birçoğumuzun başından geçen olaylar aslında. Bu yüzden okuyucu kendinden çok şey bulabiliyor. Genç okurların başucu kitabı niteliğinde.

fdf_d1da0f3d-07f2-429f-abb4-f1bf491eb123_1.jpg


Kendi Hikâyesini Yazanlar

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), beş kadın girişimcinin hikâyelerinin anlatıldığı bir kitap çıkardı. Ata Özdemirci’nin kaleminden kadın girişimcilerin iş dünyasındaki serüvenleri vaka-öykü tarzında anlatılıyor. Kitapta Gülsha Kozmetikkurucusu Gülşah Gürkan, Happy İnsan Kaynakları kurucusu Özgül Topkan Koruyan, Artisan Grup Kurucusu Özge Yılmaz, MPM Gıda kurucusu Pelin Özer ve EDT Sağlıkkurucusu Dilşad Çelebi tecrübelerini okurlarla paylaşıyor. Genç girişimcilere ilham kaynağı olabilecek bir kitap.

Sıdıka

Türk edebiyatının önemli mizah yazarlarından biri olan Atilla Atalay’ın 1997 yılında yayımlanan kitabı. Dönemin toplumsal sorunlarını kitapta yarattığı aile bireyleri üzerinden mizahi bir dille eleştiren hikâyeler var içinde. İyi bir eleştirel kabiliyeti olan ve her şeye rağmen yaşam sevincini canlı tutan bir kenar mahalle kızı olarak tanımlanabilir Sıdıka. Bu hikâyeler diyaloglar halinde yazılmış ve önce bir mizah dergisinde, sonra kitapta, daha sonra da dizi olarak yayımlanmış. Hem gülmek hem de dönemin toplumsal sorunlarına eleştirel gözle bakmak isteyenler için ideal bir kitap.
 
Üst
Alt