İzmir Kemalpaşanın Tarihi ve Turistik Yerleri

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
İzmir’in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Manisa; güneyinde Torbalı ve Bayındır; doğusunda Turgutlu; batısında Bornova ve Buca ilçeleri bulunmaktadır. Kemalpaşa'ya tarih boyunca gelin anlamına gelen "nif" denilmiştir. İzmir'in düşmandan kurtarıldığı günün arifesi 8 Eylül 1922Mustafa Kemal Paşa'nın burada konaklamış olmasının şerefine ismi sonradan değiştirilmiştir. Günümüzde bu bina Askerlik Şubesi binası olarak hizmet vermekte olup, Atatürk'ün kaldığı oda müze olarak korunmaktadır.


İzmir-Ankara karayolunun 21.km sinden ayrılan 8 km lik tali bir yolla ulaşılan Kemalpaşa 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı’na göre toplam nüfusu 73.114’tür. Bu nüfusun 27.829’i merkezde, 45.285’i belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçenin yüzölçümü 655 km2 dir. Armutlu, Bağyurdu, Ören, Ulucak ve Yukarı Kızılca olmak üzere 5 beldesi ve 32 köyü bulunmaktadır. Son yıllarda sanayi tesislerinin hızla çoğaldığı ilçe, aynı zamanda tarımsal zenginliğini ve rekreasyonel çekiciliğini de korumaktadır.


Yerleşim tarihi İ.Ö.1300’lere uzanmakta, Bizans döneminden kalan kale ve saray kalıntıları ayakta kalmıştır. Nif Dağı eteklerinden ovaya doğru yayılmıştır. Kent girişinde saray kalıntısı Nymphaeion (Kız Kulesi ), kent kapısı bulunmaktadır. Kemalpaşa ilçesindeki diğer tarihi ve turistik değerler Ulucak Höyük, Nemrut Höyük, Yenmiş Höyük,), Nif Kalesi ve Emet Bey Camiidir.


Kemalpaşa ve çevresinde toplam 14 cami ve 4 türbe vardır. Ancak bu örneklerden 9 cami ve 1 türbe makale kapsamına dahil edilmiştir.
CAMİLER



  1. Büyük Cami / ARMUTLU
  2. Çarşı ( Büberoğlu ) Cami / ARMUTLU
  3. Ulu Cami ( Cami-i Kebir ) / BAĞYURDU
  4. Çarşı Camii / ÖREN
  5. Çarşı Camii /KEMALPAŞA
  6. Aşağı Mahalle Camii /AŞAĞI KIZILCA
  7. Çarşı Camii / BAĞYURDU
  8. Halil Ağa Camii / YUKARI KIZILCA
  9. Çarşı Camii / ULUCAK

TÜRBELER

- Hamza Baba Türbesi / Eski Hamza Baba Köyü / KEMALPAŞA
ESKİ HAMAM

Kemalpaşa merkezde ,çarşı civarındaki Atatürk Mahallesi, Hamamönü Mevkii, 11. sokaktadır.Nif Kalenin eteklerine kurulmuş bulunan hamam 11. Sokak ile 7. Sokağın kesiştiği köşededir. Güney – kuzey eğimli bir arazi üzerinde ,düzeltilmiş bir alanda yapılmıştır. Günümüzde velerle ve metruk vaziyettedir. Yapının inşa tarihini veren bir kitabesi yoktur. 1531 tarihli, tapu tahrir defterinde Hamza Bey isimli, bir şahsın Çarşı Camii yakınlarında bir hamam yaptırdığı öğrenmekteyiz. 1575 tarihli başka bir defterde de hamamın gelirinin camiye bağışlandığından bahsedilmektedir. Ayrıca , Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Nif ( Kemalpaşa ) ile ilgili bölümünde ,şehirde mevcut iki hamamdan bahsedilmektedir.Muhtemelen, Eski Hamam adı geçen yapılardan birisidir

Hamza Baba Türbesi / Eski Hamza Baba Köyü / KEMALPAŞA : Türbe köy meydanında adıyla anılan mevkidedir. Dağu –batı yönüyle eğimli bir arazi üzerinde inşa edilen türbe bahçe duvarlarıyla çevrili bir hazire içinde yer almaktadır.1481- 1512 yılları arasında Hamza Baba ‘ya ait bir zaviyenin bulunduğu , vesika ve belgelerden de 1597 tarihinde türbenin bulunduğu anlaşılmaktadır. Buna göre türbenin 1512 ile 1597 tarihleri arasında inşa edildiği söylenebilir.


Çarşı Camii /KEMALPAŞA :

Kalenin eteğinde , doğudan batıya doğru eğimli bir arazide inşa edilmiştir. Eğim nedeniyle kuzeyde bulunan avlu, yüksek duvarlarla çevrilmiştir. Sokağa açılan doğu cephede caminin bodrum katı seviyesinde çeşme ve dükkanlar bulunmaktadır. 1531 tarihli tapu tahrir defterinde zikredilen caminin 1531’den önce inşa edildiği söylemek mümkündür. Sonuç olarak onarımdan önceki camiyi XV-XVI yılında onarılan bugünkü yapının ise, ilk yapıdan farklı olduğu olmadığı konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

KIZ KULESİ/ NYMPHAEİON :

attachment.php



Kemalpaşa'ya tarih boyunca gelin anlamına gelen "nif" denilmiştir. Bizans döneminde II. Tehedodoros Laskaris yaptırıldığı söylenen bu yapı Laskaris sarayı olarkta bilinir.Kemalpaşa'nın tarihi sembolü kız kulesidir. Efsaneye göre İonya prensesi Sart kralına gelin olarak giderken Nif''e geldiğinde kralın ölüm haberini alır. Bu acılı haber üzerine güzel prenses burada bir saray yapılmasını emreder ve hayatının geri kalanını burada geçirir. Beyaz kırmızı tuğlalardan yapılmış üç katlı yapıdır. Kemalpaşa’nın girişinden görmek mümkündür.

NİF KALESİ :
Kemalpaşa’nın güneyinde tepe üzerinde kurulmuş ve çok az duvarı kalmıştır. Halkın “Hamamlı Kale” dediği bu yer , Evliya Çelebi’nin anlatımına göre 4.000 kiremitlik sayfiye yeri olarak kullanılan bu kalenin , belde insanlarının korunması için yapıdığı anlatılmaktadır.

ÇİNİLİ ANIT :
Atatürk döneminde İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa yaptırmıştır.

KEMALPAŞA VE ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLERManisa il sınırları içindeki Spil Dağının devamı niteliğindeki Nif Dağı, Kemalpaşa'nın güneyinde 1446 m lik zirvesiyle, çam ormanları ve orman köyleriyle ovaya tezat oluşturmaktadır. Nif Dağı'nı Karabel geçidi üzerinden aşan Kemalpaşa-Torbalı karayolu, dağ yürüyüşleri için iyi bir başlangıç noktasıdır. Yol kenarındaki Karabel orman içi dinlenme yerinde mola verip ovadaki yaz sıcağından kurtularak piknik yapabilir, bu çevreden aşağıda uçsuz bucaksız görülen ovaları, sıra sıra köyleri, çam, zeytin ve kiraz ağaçlarının birlikteliğini seyredebilirsiniz . Yakındaki köylere uğrayıp yaz sebzeleri ve meyvelerinden alabilirsiniz, Dereköy'den de bal almayı unutmamalısınız… Kemalpaşa'da bir başka gezi güzergahı olan Kemalpaşa-Turgutlu tali yolu, sizi bir yeşil cennetinden geçirecektir. Üzüm bağları, şeftali ve kiraz ağaçları arasından uzanan bu yol kenarında en iyi mola noktalarından biri Yiğitler köyüdür . Yoldan ayrılıp, iç kısımları da görmeyi göze alırsanız, Yiğitler orman içi dinlenme yeri, deresiyle ve ulu ağaçlarıyla sizi beklemektedir. Y.Kızılca, Ovacık, Yenikurudere gibi köyler, sizi ormanlarla bulusturarak, yürüyüş ve piknik için sayısız olanaklar yaratmakta, Mahmut Dağını keşfetmenizi sağlamaktadır. Kemalpaşa'dan ayrılmadan önce Kurudere köyünde (7 km), artık unutulmaya yüz tutmuş boncuk imalatının yapıldığı ocakları görebilir, yakın çevredeki Alaş Kımız Üretme Çiftliğinin Kazak otağında kımız içip, Asya Türk yemeklerinden yiyebilir ve ata binip gezebilirsiniz . Kemalpaşa ilçe merkezinden 25 km kuzeydeki Spil Dağı Milli Parkı'na (Manisa), İzmir-Ankara karayolu üzerindeki Sütçüler köyünden ayrılan bir yolla, Beşpınar köyünden geçilerek de varılabilir. Beşpınar, Kemalpaşa'nın en yüksekte (yaklaşık 1000 m) yer alan köyüdür. Çam ormanları ve kiraz ağaçlarıyla çevrili köyün milli parka uzaklığı yalnızca 4 km dir. Kemalpaşa'nın diğer köyleri gibi buraya da İzmirliler tarafından kırsal ikinci konutlar yapılmaya başlanmıştır. Milli park, ilginç karstik oluşumları, 20 den fazla endemik bitki türü ve mitolojik yönüyle ( dağ adını bereket tanrıçası Kybele'den alıyor) zenginlik taşıyor. Atalanı mevkininde 25 bungalov, konaklama olanağı vermektedir.

YEDİGÖZ KÖPRÜSÜ :

attachment.php



ÇİNİLİ KÖŞK:

Kemalpaşa Torbalı yolu üzerinde Çiniliköy de bulunan Çinili Köşk, ünlü seramik sanatçısı Ümran BARADAN tarafından yaptırılmış olup çini çalışmalarından en güzel örnekleri görülebilir.

KARABEL ANITI :


attachment.php


Kemalpaşa – Torbalı karayolu üzerinde bulunan kaya anıttır. Gediz havzasına geçit veren küçük bir boğazın üzerinde yer alır. Anadolu’nun en batısında bulunan kaya anıtının, kaya üzeri bir hayli derine inilerek düzleştirilmiştir.2,35 m boyutunda bir erkek betimi olup ( ölmüş bir kral /prens), yüksek kabartma olarak gösterilmiştir.Sağa doğru yönelmiş kralın başında ,sivri koni külah , dizleri açıkta bırakan kısa giysi, sivri uçlu pabuçlarıyla tipik Hitit kıyafeti taşımaktadır. İleri uzanmış sol elinde uzun bir mızrak tutmakta ,sağ omuza geçirilmiş yayı bulunmaktadır. Başın önündeki alanda HH ile yazılmış ad deşifre edilmiş , boş alanın üst tarafından karşılıklı kral işareti ve onun altında hayvan başı ile başlayan yerel kralın adı vardır. Bu ad Torgasnavati veya Assuwa –wa-ti olarak deşifre edilmişse de henüz çivi yazılı belgelerde tanınmamaktadır. Karabel anıtı,büyük Hitit krallığına bağlı vasal yerel bir kralın ,Orta Anadolu Hitit sanat ve geleneklerine teknik ve biçim açısından uygun , bölgede ki egemenlik ve gücün ifadesi bir kaya

DERE MESİRE ALANI: Kemalpaşa merkeze 2 km uzaklıkta olan Dere Mesire alanı 20001 yılında yapılmış , çok geniş ve ormanlık alana kurulan Dere Mesire Alanı etrafında piknik alanları, cafeler suni ve doğal irili ufaklık şelaleler,Anfi Tiyatro,oturma grupları ve çocuk oyuncak grupları bulunmaktadır. Fakat çoğu dağdan gelen suların yönlendirilmesi ile yapılmış. İlçemizdeki sosyal ve kültürel etkinliklerin geliştirilmesi , halkımızın etkinlikler yapılabilmesi için, Kültür Sarayımızın en üst katında 1.500 kişilik Atatürk Salonu ve Yunus Emre Salonu ise 500

KAZAK VADİSİ ALAŞ KIMIZ ÇİFTLİĞİ :İzmir –Kemalpaşa 29 km uzaklıktaki Alaş Kımız Üretme Çitliğinin Kazak Otağında kımız içip , Asya Türk yemeklerinden yenilebilir ve ata binerek gezinti yapılabilir. Kemalpaşa İlçesinde yer alan çiftlik yer alan çiftlik, geleneksel Türk Mutfağı ve içkisiyle ( Kımız ) gelenlere hizmet vermektedir.Türk çadırı özelliğini taşıyan ( otağ) bir merkezde konuklara Türk Müziği eşliğinde servis yapılmaktadır. Kımız Kısrak sütünden yapılan ve binlerce yıldan beri Türk’ler tarafından sevilerek içilen bir süt içksidir. Orta Asya Türk’lerine göre Kımız , beşiktan mezara kadar herkesin içeceğidir. İhtiyarlık , Dermansızlık ve bir çok hastalıkların hakiki doğal ilacıdır.Kımız Türkiye ‘de ilk defa Kazak Vadisinde ki çiftlikte üretilmekte olup, 200 cc cam şişelerde veya yarım litrelik plastik şişeler içinde bulunmaktadır.İzmir’e yakınlığı nedeniyle turistlerin uğradığı otantik bir merkez halindedir.
 
Üst
Alt