Tabii ki de bir yıldızın üretimisin. Merak etme.
Carl Sagan, öyle diyordu. " Hepimiz yıldız tozuyuz. "
Evren ( Zaman + 3 boyut ) bundan 13,7 milyar yıl önce oluştuğunda, ortada sadece çok yüksek sıcaklıkta enerji vardı. Herşey o kadar küçük bir noktadan etrafa saçıldı ki, daha yeni yeni oluşmaya başlayan gaz bulutlarının içeriği %75 hidrojen ve geri kalanı helyum atomlarıydı.
Resimde gösterilen Cosmic Microwave Background ( Kozmik arkaplan ışınımı ) bugün hala hepimizin gözlemleyebildiği bir enerjidir. ( Tüplü televizyonlarda karıncalı ekrana bakarken aslında birazda bu duruma şahit oluyorsunuz. )
İşte söylediğimiz ilksel gaz bulutları bu ışımanın biraz daha öncesinde oluşmaya başladılar. Enflasyonu çılgınca arttırdıkları doğrudur.
Ortalıkta Helyum ve Hidrojen atomlarından başka birşey yoktu. Taa ki bu gaz bulutlarının öbeklenmesi ve kütleçekim kuvveti ile birbirlerine daha da yakınlaşmalarına kadar. Yaklaştıkça ısındılar. Çekim kuvvetleri arttı. Daha da çok gazı çektiler. Ve ısınmaya devam ettiler. Öyle bir sıcaklığa eriştiler ki artık nükleer füzyon yapabilmekteydiler. O çoğunlukta olan Hidrojen atomları çok sıkışarak Helyum gazlarını oluşturuyordu. Ve tabii bu esnada etrafa büyük enerji atılımı yapılıyordu. O kadar çok hidrojen atomu bu işlemi yapabildiğinden, oluşan kütleçekimi dengede tutabiliyordu. Sonuç olarak bir yıldız doğmuş oldu.
Bu olay sadece evrenin belli bir noktasında değil, farklı noktalarında da aynı anda cereyan ediyordu. Küçüklü büyüklü yıldızlar oluşuyordu. İşte bizi biz yapan, oluşan bazı "ağır" yıldızlardı. Çünkü ağır yıldızlar, çekirdeklerinde oluşan reaksiyonların oluşturduğu helyumdan ziyade karbon, oksijen ve demir gibi elementleri de yapabiliyorlardı.
En nihayetinde yakacak hidrojenleri kalmadığında bu yıldızlar ömürlerinin sonuna gelmiş oluyorlardı. Bundan sonra kalan diğer elementlerini de yakıp, kendi üzerlerine çöküyorlardı. İşte bu çöküş, "Süpernova" dediğimiz hadiseyi yaratıyor. Bu Supernovalar da devasa enerjileri sayesinde altın, gümüş, uranyum gibi ağır elementleri oluşturabilirler. Ayrıca Süpernova patlamasından önce yıldızın içinde birikmiş karbon, azot, oksijen gibi maddeler, bu supernova ile oluşan diğer maddelerle birlikte dışarı atılır ve bu atılımın sonucunda yeni yeni elementlerle bir araya gelerek yeni bir yıldız oluşturmaya başlarlar. Ve bu süreç böylece kendini tekrar eder.
Yani Carl Sagan'ın dediği gibi. Gördüğünüz herşey, yıldız tozundan ibaret. " Hepimiz Yıldız Tozuyuz. "