Hamilelikte Düşük Nedenleri

Seth

New member
Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
666
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Hamilelikte düşün neden olur, risk faktörleri ve belirtileri nelerdir? Düşük durumunda yapılması gerekenler, tekrar hamile kalma süreci
Hamilelikte Düşük Nedenleri – Belirtileri
Düşük nedir?
Düşük, gebeliğin ilk 20 haftasında gebeliğin kendiliğinden sonlanmasıdır. Ölü doğum terimi, 20 haftalık gebeliğin ardından bir fetusun ölümüne işaret eder. Düşükler, gebeliğin ilk üç ayında, yedi ila on iki hafta arasında ortaya çıkar.

1545165018577.png


Düşük oranı ne kadar yaygındır?
Düşük yapmak çok yaygındır. Düşük hamileliğin erken döneminde meydana geldiğinden dolayı bazı durumlarda kadının hamile olduğunu ve düşük yaptığını fark etmemesinden ötürü düşük oranını hesaplamak zordur. Bazı uzmanlar, döllenmiş yumurtanın yaklaşık yarısının implantasyondan önce ya da ilk üç yada düştüğüne inanırlar. Bilinen gebeliklerden (bir kadının bir dönemi kaçırdığı veya pozitif bir gebelik testine sahip olduğu), yaklaşık % 10 ila % 20’si düşük ile sona ermektedir.

Düşüğün nedenleri nelerdir?
Düşüklerin çoğunluğu, embriyodaki genetik problemlerin, bir bebeğin normal olarak gelişmesini ve doğumdan sonra hayatta kalmasını engelleyeceğinden gerçekleşir. Bu ölümcül genetik hatalar genellikle annedeki genetik problemlerle ilgili değildir.
Diğer durumlarda, bazı hastalıklar veya tıbbi durumlar düşükle sonuçlanabilir veya düşük yapma riskini artırabilir. Diyabet veya tiroid hastalığı olan anneler, düşük yapma riski altındadırlar. Bazı viral enfeksiyonlar dahil olmak üzere plasentaya yayılan enfeksiyonlar, aynı şekilde düşük riskini artırabilir.

Genel olarak, düşük yapmak için risk faktörleri şunları içerir:
Annenin yaşının ileri olması
Sigara içilen hamilelik (> 10 sigara / gün)
Orta ila yüksek alkol tüketimi
Rahim travması
Radyasyona maruz kalma
Daha önce düşük hikayesi bulunması
Anne kilosunun fazla olması
Uterusun anatomik anomalileri
Uyuşturucu kullanımı
Kasılma süresi boyunca nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçların (NSAID) kullanımı
Bir düşük yapmış kadınlar, yaklaşık % 20’lik bir düşük yapma insidansına sahipken, üç veya daha fazla ardışık düşük olan kadınların % 43 gibi yüksek bir riski vardır.

Düşük belirtileri nelerdir?
Vajinal kanama ve pelvik ağrı, düşüğün belirleyici semptomlarıdır. Tüm vajinal kanamalar gebelik sırasında araştırılmalıdır, ancak tüm kanama vakaları bir düşükle sonuçlanmaz. Hamileliğin ilk üç ayında kanama çok yaygındır ve tipik olarak bir düşük yapma anlamına gelmez. Ağrı kramp şeklindedir ve gelip gidebilir veya sürekli olabilir. Bazen fetal veya plasenta dokusu gelebilir. Bu malzeme beyazımsı görünebilir ve kanla kaplanabilir. Kanama, kan pıhtıları şeklinde olabilir.

Düşük nasıl teşhis edilir?
Düşük belirtileri varsa ultrason muayenesi yapılır. Ultrason, hamileliğin sağlıklı olup olmadığını ve fetal kalp atışı olup olmadığını belirleyebilir. Ultrason muayenesi, gebeliğin ektopik gebelik olup olmadığını (tipik olarak Fallop tüpü içinde, rahim dışında yer alır), benzer semptomlar ve düşük gibi belirtiler gösterebilir. Hamilelik hormonları için kan testleri, kan kaybının derecesini belirlemek için kan sayımı veya enfeksiyonun var olup olmadığını görmek için yapılan diğer testler ve pelvis muayenesi yapılabilir.
Düşükten sonra ne olur?
Düşük riski durdurabilecek özel tedavileri yoktur, ancak risk altında olan ve henüz düşük yapmamış olan kadınlara yatakta yatmaları, cinsel ilişkiden uzak durmaları ve herhangi bir uyarı işareti bulunana kadar tüm fiziksel aktiviteleri kısıtlamaları tavsiye edilebilir. Düşük olduğunda, tedavi mevcut değildir. Pek çok durumda, şiddetli ağrı ve kramp veya ciddi kan kaybı olmadıkça tedaviye gerek yoktur. Eğer tüm hamilelik dokusunun uterustan spontan olarak çıkarılmamışsa, kalan hamilelik materyalini çıkarmak için dilatasyon ve kürtaj olarak bilinen bir prosedür uygulanabilir.
Düşük eğer bir enfeksiyona bağlıysa, antibiyotik tedavisi verilecektir.

Düşük yapma, bilinen risk faktörleri olmadıkça, tipik olarak, özel bir test yapılmadığı gibi, yaygın bir durumdur. İkiden fazla düşük deneyimi olan çiftler için, genetik, hormonal veya anatomik sorunları saptamak için tanısal çalışmalar önerilebilir.

Düşük sonrası tekrar hamile kalma
Düşük yapmış olan bir kadının, gelecekteki bir hamilelikte düşük yapma olasılığı, bir kadının daha önce yaşadığı toplam düşük sayısı ile artar. Genel olarak, önceki bir düşük yapmış olan kadınlarda nüks riski yaklaşık % 15’tir. İki düşük puanı olan kadınlarda risk yaklaşık % 30’dur. Kadınların çoğu, menstruasyon döneminden sonra 4 ila 6 hafta içinde menstrüasyon süresine sahip olacaktır. Tekrar hamile kalmak için, adet döngünüzün tekrar oluşması yeterli olacaktır. Ancak bazı doktorlar, fiziksel ve duygusal iyileşme için zaman gerekeceği düşüncesiyle, biraz daha beklemenizi tavsiye eder.

Düşük önlenebilir mi?
Yatak istirahatının düşüğü önlemeye yardımcı olabileceğine dair bir kanıt yoktur, ancak hamilelik sırasında vajinal kanaması olan kadınların, cinsel aktiviteyi kısıtlamaları ve dinlenmeleri tavsiye edilir. Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımından kaçınmak gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (STD’ler) taranması ve tedavisi de düşük yapma riskini azaltabilir. Çoğu durumda, düşüklerin önlenmesi kadının kontrolünün dışındadır.

1545165263054.png
 
Üst
Alt