Haftanın Konusu Türk Lirası Niçin Değer kaybediyor ?

M

Muzik

Guest
1544908481219.png


1 Amerika doları 4 Türk lirası oldu olacak derken sonunda beklenen oldu. Dolar ve Euro başta olmak üzere döviz kurları Türk lirası karşısında her gün yeni bir rekor kırmaya devam ederken Türk Lirasının niçin bu denli büyük bir kayıp yaşadığını anlatmaya çalışacağız.
Ülkelerin yerli para birimlerinin değerleri iç ve dış faktörlere bağlı olarak değer kaybeder ya da değer kazanır. Türk lirasının değer kaybetmesinin sebebi de iç ve dış faktörlere bağlıdır.

Olağanüstü HAL Yabancı Yatırımcıyı Korkutuyor!
15 Temmuz 2016 gecesinden bu yana olağanüstü hal ile yönetilen ülkemiz yabancı yatırımcının korkulu rüyası haline geldi. Adı üstünde olağanüstü hal dediğimiz olay yöneticilere hayal bile edemeyeceğiniz yetkilerin verilmesi anlamına geliyor ki bu yerli ve yabancı yatırımcıların ülke içerisindeki yatırımlarını ciddi anlamda etkileyen bir etken. Kim gelecekte ne olacağı belirsiz bir ülke de yatırım yaparak risk almak ister ki?
3 aylık periyotlar ile sürekli yenilenerek devam ettirilen ve siyasiler tarafından OHAL olarak kısaltılan olağanüstü hal belirsizliği sürerken yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yapması ya da turist olarak ülkemize gelmesi beklenemez. Aynı şekilde OHAL ile ülke yönetmenin tadını alan yöneticilerinde OHAL’den vazgeçmesini beklemiyoruz.
Kısacası OHAL’in etkisi ile döviz kuru ilerleyen dönemlerde de yükselişini sürdüreceğini söylememiz mümkün.
TCMB radikal kararlar alamıyor!
Ülkelerin para birimlerini etkileyen bir diğer etkende Merkez Bankasının uyguladığı politikalardır. Türk Lirasının değer kaybını önlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gerekli tedbirleri alamıyor. Faiz oranlarının yükselmesinin de önüne geçemeyen TCMB sonuç olarak gelişmelere seyirci kalmayı seçiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi konusundaki fikirlerinin, faizsiz ekonomi olmaz düşüncesinde olan TCMB yetkilileri tarafından kabul görmemesi de bir etken olabilir. Her hâlükârda TCMB yetkililerinin taşın altına elini sokmayarak radikal kararlar almaktan çekinmeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Askeri harekatın etkisi yok denemez!
Hemen yanı başımızda Suriye ve Irak da yaşananlara Türkiye’nin göz yumması mümkün değildi. Askeri harekat başlatıldı. Yapılan bu askeri harekatın gerekli olduğunu düşündüğümüzü daha önce buradaki makalemizde paylaşmıştık. Ne var ki askerin hareket etmesi oldukça maliyetli bir olaydır. Tankların yürütülmesi, uçakların uçurulması ve atılan roketler ucuz değil. Bu harekatın ülke ekonomisine ve halkın cebine etkisi biraz fazla oldu.
TSK tarafından yönetilen Zeytin Dalı Harekatının İsrail, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından istenmediği de başka bir boyutu oluşturuyor.
Kredi notu ve diğer etmenler!
  • Uluslararası kredi ve değerlendirme kuruluşlarının arka arkaya Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi de Türk lirasının değer kaybetmesine ve yine yabancı yatırımcının ülkemizden kaçmasının önemli sebepleri arasında yer alıyor.
  • Dış politikalarda yapılan hatalardan dolayı Türkiye’nin uluslararası camiadaki konumunu kaybetmesi.
  • Açıklanan sahte büyüme rakamları ve yalandan ibaret olan gayri safi milli hasılalar da TL’nin değer kaybetme nedenleri arasında.
  • Büyük fonları yöneten iş adamlarının döviz üzerinde spekülasyon yaparak servetlerine servet katma isteğini de sebeplerden bir tanesi olarak sayabiliriz.
Dolar ve Euro için son 5 yıllık grafik her şeyi açıklamaya yetiyor aslına bakarsanız.
tl-usd.png

Sadece 5 yıl gibi bir sürede Türk Lirasına karşı 2 katı değer kazanan doların grafiği aslında her şeyi açıklar nitelikte. Bir de Euro var tabi buyurun o da burada
tl-euro.png

Hükümet ve TCMB’ye büyük iş düşüyor.
Halktan dolarlarını bozdurmalarını isteyerek okyanusu çakmakla ısıtmaya çalışmaktan vazgeçin!
OHAL sayesinde istediğiniz her şeyi kimseye sormadan, hesap vermeden yapıyor olmak güzel olabilir ama bu durum ülkeye zarar vermeye başladı vazgeçin!
Faiz ve döviz konusunda radikal kararlar alın ve yaptırımlar uygulayın.
Hata ve yanlış politikaların faturasını halka ya da başkalarına kesmeye çalışmayın. Sizin hatalarınızın bedelini halk ödemek zorunda değil.
“Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.”
Süleyman Demirel
 
Üst
Alt