Gençlere milli ve manevi değerlerin kazandırılması

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
GENÇLERE MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİN KAZANDIRILMASI

“Çocuğunuza bırakacağınız en güzel miras, onu hem dünya, hem de ahiret mutluluğuna eriştirecek bir terbiyedir.” ( Hadis-i Şerif )

“Her şey zeval bulmaya mahkumdur. Bunun yalnız bir istisnası vardır; O da fazilettir.”
( Hz.Ali )

“Çocuklarınıza erdemli olmayı öğretin. Onları mutlu edecek olan, para değil, erdemdir.”
( Beethowen )

Gençler, milletlerin geleceklerinin teminatıdır. Gençlerinin yetiştirilmesine, karakter ve ahlak eğitimine, milli ve manevi değerlerle donanmasına önem veren toplumlar ileriye dönük yatırım yapmış olurlar.

Gençler hayatlarının en hareketli, en dinamik ve en güçlü kuvvetli dönemini yaşarlar.

Bu özelliklerin müspet tarafa yönlendirilmesi önemlidir. Yoksa duygusal yönleri ağır basan gençlerin kötü alışkanlıklara sahip olmaları ya da yanlış akımların etkisi altına girmeleri kaçınılmaz olacaktır.

Gençlerin ahlaklı ve karakterlerinin sağlam olması, öncelikli olarak yetiştiği aileye bağlıdır. Anne ve babanın nasihat ve telkinlerden ziyade davranışlarıyla gençlere örnek olmaları gerekmektedir. Genç kendisine söylenen sözlerden değil, yapılan hareketlerden etkilenir.

Arkadaş çevresi, bir guruba aidiyetin önem arz ettiği gençlik döneminde, onların davranışlarını etkileyen diğer bir etmendir. İyi bir arkadaş çevresi genci olumlu etkiler.

Eğitim ve iş hayatında başarıyı yakalamasını sağlar. Evrensel değerlerle donanmasına ve ahlaklı olmasına katkıda bulunur.

Gençlerin aldığı eğitimin ve öğretmenlerinin milli ve manevi yönlerini güçlendirmesi beklenir. Sevgi, saygı, yardımseverlik, fedakarlık, doğruluk, güvenilirlik, çalışkanlık, sorumluluk gençlere öncelikli olarak verilmesi gereken değerlerdir.

Vatan sevgisi, bayrak sevgisi mutlaka aşılanmalıdır. Gençlerimize tarihimiz öğretilmeli, geçmişinden örnek alarak ülkesini daha da ilerilere götürme hedefi kazandırılmalıdır.

Gençlerin örnek aldığı şahsiyetler önemlidir. Kültür erozyonuna uğramış, yaşayışı ve davranışlarıyla genci olumsuz etkileyecek ünlü kişiler konusunda genç bilgilendirilmelidir. Örf ve adetlerimizi öğretmek, milli kültürümüzü ve değerlerimizi benimsetmek elzemdir.

Şu konuya da özellikle dikkat çekmek istiyorum: Meslek tercihinde ne kadar maddi getirisi olduğuna öncelikli olarak dikkat edilmesini ya da kolay yoldan çok para kazanmaya gencin teşvik edilmesini doğru bulmuyorum.

Hayatını sadece maddiyatla donatmış genç mutluluğu yakalayamaz. Seçilen meslek sevilmeli, gencin yetenek ve ilgisine uygun bir meslek olmalıdır. Ve bazen de genç karşılıksız olarak çevresine bir şeyler verebilmeli, hiçbir karşılık almadan da çevresine yardım edebilmeli, bunun zevkini tatmalıdır.

“Çocuk büyüsün, inanıp inanmayacağına karar versin” düşüncesi doğru değildir.

İngiliz şair Coleridge, “Çocuk büyüsün, neye inanacaksa kendisi seçsin” diyen bir adama hiçbir şey söylemeden onu bahçesine götürür.

Karmakarışık, yabani otlarla dolu, çirkin bir bahçedir burası. Adam gülümser, alayla “Sen buna bahçe mi diyorsun?” der.

Coleridge cevap verir:

“Kendi haline bıraktım. Seçimini yaptı.”

Yüce Allah hepimize ahlaklı, karakterli, milli ve manevi değerlerle donanmış bilgili gençler yetiştirmeyi nasip etsin!
 
Üst
Alt