Faset sendromu

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
FASET EKLEM NEDİR?
Faset eklemler her bir omurun birbirine tutunmasını sağlayan eklemlerdir. Omurganın hareketinde görev alan bu eklemler travma veya ilerleyen yaş ile bozulmaya, kireçlenmeye başlar.
faset-sendromu-4.jpg


FASET SENDROMU NEDENLERİ
Yaşlanma, travma, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, uzun süre ağır spor yapma, ağır yük kaldırma, kötü vücut postürü gibi eklem kireçlenmesine neden olabilecek sebeplerle ortaya çıkar. Omurgaya uygulanan sürekli ve bilinçsiz yük bu küçük eklemlerin yapısının bozulmasına ve kireçlenmesine neden olur.
faset-sendromu-1.jpg


FASET SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hareketsiz kalındığında artan bel ağrısı tipik özelliğidir. Sabah tutukluğu belirgindir. Uzun süre oturma sonrası harekete geçmek, yatakta sağa sola dönmek belde ağrıya neden olur. Bel fıtığından farklı olarak bel hareketleri ile belde kısmen rahatlama olur. Ağrı kalçalara ve bazen bacaklara yayılır. Genellikle ağrı belin her iki tarafındadır ancak bir taraf daha ağrılı olabilir. Ağrı uzun sürelidir, bazen bel tutukluğuna neden olacak kadar şiddetliyken belin iyi kullanımına bağlı olarak hafifleyebilir.
Özellikle sabah tutukluğu ile kendini gösteren faset sendromunda gün içinde hareketle ağrılarda azalma olur ancak gece tekrar ağrılar başlar ve gün geçtikçe günlük aktiviteyi etkiler. Bu hastalar çoğunlukla bel fıtığı şüphesi ile başvururlar. Tedavisi bel fıtığından çok farklı olan Faset Sendromunun tanısında görüntüleme yöntemleri yanıltıcı olabilir. Faset Sendromunun tanınmaması ve gereksiz cerrahi uygulanması bel ameliyatı sonrası geçmeyen bel ağrılarının nedeni olabilir.
kireclenme-1.jpg


FASET SENDROMU TANISI NASIL KONULUR?
Bel hareketlerinin ağrılı olması, sabah tutukluğu, hareketle bel ağrısında kısmi rahatlama gibi belirtiler Faset Sendromunu düşündürmelidir. MR ve direkt grafide faset eklemlerde kabalaşma görülebilir, ancak görüntüleme tanıda yeterli değildir. Belin özellikle geri ve yana bükülme hareketleri ile artan ağrı, fiziki muayenede faset eklemlerin ağrılı olması tanıyı destekler, kesin tanı faset eklem bloğuna alınan yanıtın pozitif olması ile konulur.

FASET SENDROMU TEDAVİSİ
Fizik tedavi, faset eklem bloğu, radyofrekans termokoagülasyon tedavide önemli yer tutar. Omurga kaymasına veya ileri derecede omurga dejenerasyonuna bağlı ortaya çıkan faset eklem şikayetlerinde girişimsel tekniklerle yapılan tedaviye yanıt kısa süreli ise stabilizasyon cerrahisi uygulanabilir.
kireclenme-4.jpg


FASET EKLEM BLOĞU VE DENERVASYONU
Faset sendromundan şüphelenilen hastalarda öncelikle ilgili eklem ve siniri geçici olarak bloke edilir. Bu uygulama ile ağrısızlık elde ediliyorsa tanı doğrulanmış olur ve bu bölgenin siniri denerve edilir. Denervasyon özel görüntüleme teknikleri eşliğinde radyofrekans cihazıyla ısı oluşturularak ağrı yapan sinirin veya eklemin duyarsızlaştırılması, ağrının ortadan kaldırılması esasına dayanır.
 
Üst
Alt