Elma Kilo Aldırır Mı - Zayıflatır Mı?

Strong

New member
Kullanıcı
Katılım
3 Şub 2018
Mesajlar
134
Tepkime puanı
94
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
Yaz aylarında çeşit çeşit, birbirinden lezzetli meyveler sofralara geliyor. Tadları, renkleriyle fazlasıyla iştah açıcı yaz meyveleri göründükleri kadar masum değil.

Meyvelerin ihtiyaçtan fazla tüketilmesi kilo aldırıyor. Hürriyet'in haberine göre; meyvelerle ilgili yapılan bir başka yanlış da sadece bunlarla beslenerek kilo vermeye çalışmak. Bu tek taraflı beslenme yağı değil, kasları eritiyor. Birçok başka ciddi soruna yol açabiliyor.

Meyveler yüksek lif, su, vitamin, mineraller içerir. Düşük kalorililer. Ancak bu özellikleri sınırsız tüketme özgürlüğü vermiyor. Diyetisyen Banu Kazanç, meyvelerin karbonhidrat içerdiğini belirterek, \"Meyvelerde fruktoz denilen meyve şekeri var. Meyve fazla yendiğinde, fazla kalori alınıyor. Bu fazla kalori de kilo olarak yerleşir\" diyor.

Kilo verdirmez, aldırır

Yazın karpuz, çilek, kiraz, kavun içeren düşük kalorili, tek besinden oluşan diyetlerle zayıflamaya çalışanların sayısı az değil. Zannediliyor ki sadece meyveyle beslenmek zayıflatır. Halbuki tam tersi, uzun süre uygulanan meyve diyetleri, kilo vermek yerine kilo aldırıyor. Kazanç, \"Uzun süreli uygulanan meyve diyetleri düşük kalorili, karbonhidrat içeriği yüksek, proteinden fakir olduğu için sağlık problemlerine yol açar. Unutmayın ki bunlar tek yönlü besin içeren diyetler. Metabolizmamızın çalışması için günlük almamız gereken amino asitlerden ve yağ asitlerinden yoksun\" diyor.

Uzun süre bu tür diyetleri yapmak tansiyon düşüklüğü, sinirlilik, kas erimesiyle sonuçlanan birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.

Kalıcı kilo verilmez

Ayrıca bu tür diyetlerin uzun süre yapılması vucuttan yağın değil kasın yakılmasına neden olur. Bu kadar kısa zamanda verilen kilolar hiçbir zaman kalıcı ve sağlıklı olmaz. Yine bu tür diyetlerin bir diğer önemli sonucu, metabolizmayı yavaşlatması. Kilo vermeyi bir süre sonra tamamiyle durdurması.

Meyvelerin tüketim miktarları kadar, glisemik indeksi de önemli. Bundan kasıt, kan şekeri seviyesindeki etkisi. Diyetisyenler glisemik indeksi düşük gıdaları öneriyor. Elma, armut, şeftali gibi glisemik indeksi düşük meyveler daha uzun süre tok tutarlar ve vücutta insülinin daha az salgılanmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda da metabolizmamız daha iyi çalışır. Glisemik indeksi yüksek meyveler olan incir, muz, üzümü hiç mi yemeyelim? Tabii ki yasak değiller ama miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Bir kişinin günde yemesi gereken meyve miktarı 3-5 porsiyon arasında değişir. Bu porsiyon miktarını gün içine dikkatlice dağıtılması en doğrusu.

İlla meyve diyeti yapacaksanız...

\"Meyve diyeti nasıl yapılmalıdır?\" sorusuna karşılık Banu Kazanç, \"Maksimum bir hafta uygulamak kaydıyla olabilir\" diyor. Ayrıca meyve diyetine başlamadan 1 hafta önce protein ağırlıklı bir beslenme programı öneriyor. Yani meyve diyetinden önceki hafta süt, yumurta, yoğurt, et, tavuk, balık içeren diyet programı uygulanmalı.

Meyve suyu meyvenin yerini tutar mı?

Bu soru diyetisyenlere sık sorulur? Meyvelerden yararlanmak için posasıyla yemek gerekir. Meyveleri kabuğu ya da posasıyla yemek, daha çok vitamin, daha çok doygunluk hissi, daha çok bağırsak hareketliliği sağlar. Meyve suyu insülin düzeyine hızla yükseltir. Meyve salatası ise kısa zamanda açlık hissi yaratır, yarardan çok zarar verir.

Kuru ile yaş meyve arasında fark var mı?

Bu sorusunun yanıtına gelince, kalori açısından fark yok. Kuru meyvelerin daha çok şeker ve kalori içerdiği düşüncesi yaygın olsa da yanlış. Aralarındaki tek fark kurutulunca su kaybettikleri için daha tatlı bir his uyandırması. Fakat yaş meyveye göre şeker oranı aynı miktarda. Meyvenin yaş veya kurusu hiç fark etmez, hangisini istiyorsanız afiyetle yiyin.
Metabolizmayı hızlandırmak için meyve protein karışık mönüler yapın

Başlıkla ilgili tartişma konuları; elma kilolumu, elmanın kalorisi varmı? elma kilosu varmı? elmada şeker varmı? yazın elma yemelimiyiz?, elma diyeti, gibidir..
 
Üst
Alt