Ege Bölgesinin Turistik Yerleri Nerelerdir

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
EGE KIYILARI
Ege kıyılan Türkiye'nin en güzel yerlerindendir. Büyüleyici bir sahil şeridi ve temiz sulara sahiptir. Etrafı zeytin bahçeleri, çam ağaçları ve kayalıklarla çevrili plajları vardır. Bölgenin 5000 yıldan fazla olan geçmişi, kültürü, mitolojisi, popüler tatil köyleri, eski uygarlıkların kalıntıları vb. her türlü insanın ilgisini çekecek bir yer mevcuttur. Sahil yolu boyunca her zevke ve bütçeye uygun barınma yerleri vardır. îşte bu eşsiz bölgemizde bulunan turistik yerler :

BALIKESİR > Ayvalık
îyi korunmuş eski kent dokusu, doğal güzellikleri, plajları, konaklama ve yeme içme tesisleriyle yörenin en önemli turizm merkezlerinde biridir.
Ayvalık'ın en güzel yanlarından biri hemen hepsi uçuk renkli taş evleri arasında, taş döşeli sokaklarda dolaşmak, yüz yıl önceden kalmış yapıların kapı tokmaklarına, alınlıklarına işlenmiş motiflerdir.
Eski kiliselerin çoğunun sonradan camiye çevrildiği Ayvalık'da bulunan, en ünlü kilise Taksiyarhis Kilisesidir. ikonalar ve balık derişi üzerine işlenmiş aziz portreleri ile 130 yıllık geçmişi yansıtan kilisenin, geçtiğimiz yıllarda ikonunun çalınması nedeniyle günümüzde ziyarete kapatılmıştır. Ali Bey Camisi, Saatli Cami, gene kiliseden çevrilen Yeni Cami ile Abdülhamit döneminde yapılmış olan Hamidiye Camisi başlıca tarihi eserleridir.

• Sarımsaklı Plajları
îlçe merkezine 5 km uzaklıktaki geniş kumsallı uzun Sarımsaklı Plajları, beş yıldızlıdan pansiyona kadar her sınıftan konaklama tesisi, orta kalitedeki lokantalarından küçük büfelerine kadar Ayvalık'ın en önemli turistik yöresidir. Denizi sığ ve kumsalı güzeldir.
• Cunda (Ali Bey ) Adaşı
Adı ada olmasına rağmen karayolu bağlamışı bulunan Cunda, Ayvalık akşamlarının en canlı yeridir. Deniz kıyısında açık alanları bulunan bir dizi balıkçı lokantası yan yana sıralanır.
Cunda güzel lokantaları yanında zeytin ağaçları ve çamlar arasında doğa yürüyüşü yapma imkanı sağlamaktadır.
• Şeytan Sofrası
Ayvalık çevresini, körfezin koylarla ve zeytinliklerle süslenmiş güzel manzarasını çepeçevre görebilen tepe merkeze 5 km uzaklıktadır. Efsaneye göre şeytanlar her akşam burada bulusup yemek yerlermiş. Kaya üzerindeki ayak izine benzeyen şeklin de şeytanın ayak izi olduğu söylenir.

İZMİR
Uzun ve dar bir körfezin basında bulunan, gemiler ve yatlarla çevrelenmiş bir şehirdir. İklimi ılıktır, yazları denizden gelen serin rüzgar yazın bunaltıcı sıcaklığım azaltarak rahatlatıcı bir hava meydana getirmektedir.
Bahçelerde, balkonlarda, kapıların ve pencerelerin önünde, her yerde çiçekler vardır, îzmir kadar çiçekli bir kentimiz yoktur.
Güney duvarları ve batı burçları ayakta olan kadife kale Hellen ve Roma dönemi taş işçiliğinin izlerim taşır. Kalenin yakınında bulunan, uzun yıllar sahil tarafından yukarıdaki Halil Rıfat'a taşıt olarak kullanılan ve geçen yıllarda çevresi ile birlikte düzenlenerek yeniden çalıştırılan asansör ülkemizdeki en ilginç taşıttır.
İzmir'in gezilebilecek diğer önemli yerlerinden bazıları namlusunda sürekli bir güvercin olan Hasan Tahsin Heykeli, Saat Kulesi, Konak îskelesi ve Kemer Altıdır.
Kemer Altı, eğri büğrü sokakları, işportacıları ve şık mağazaları ile çok canlı bir çarşıdır.
Eski yerleşim bölgesi Bayraklı' da yapılan kazılarda M.Ö 925 yılma ait olduğu belirlenen ev ortaya çıkarılmıştır. Antik Kentten çok önemli bulgular ortaya çıkarılmıştır. Kazılar hala devam etmektedir.
Ege'nin tarihi zenginlikleri Konak Meydanı yakınındaki Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Bergama
Antik çağda dünyanın kültür ve sanat merkezlerinden biri idi. Kentin güneyindeki Şadırvan Camisi, kuzeydoğuda Bergama Çayı kenarındaki Ulu Cami, Hükümet Konağı yanındaki Kurşunlu Cami kentteki en önemli Osmanlı Dönemi yapıtlarıdır.
• Bergama Müzesi
Şehir merkezinde bulunan Bergama Müzesi'nin Arkeoloji Bölümünde Tunç çağından Bizans'a kadar yaşanmış uygarlıklardan buluntular sergilenmektedir. Müzenin bir de Bergama ve çevresinin halk kültürü ürünlerinin sergilendiği etnografya bölümü vardır.
• Pergamon
Pergamon antik kenti yüksek bir tepeden ovaya doğru yayılmıştır. Tepede Akropol, Athena Tapmağı, kütüphane, kral sarayları, tiyatro, Trajan ve Dianisos tapınakları, şimdiki Bergama'da Kızıl Avlu ve Ovada Asklepieion kenti kalıntıları gibi çok sayıda tarihi eser vardır.
Bir kültür kenti olan Bergama'da dinsel yapılardan çok kültürel yapılar öne çıkmaktadır. Büyük Tiyatro'da oyunların yanı sıra düşünürler ve sairler eserlerim sunarlardı.
Tiyatronun üstü kitaplıkta ve kitaplığın hemen arkasmda da bilim kültür işlerim yürüten kralın
sarayı yer alıyordu.
• Yukarı Kent
Yukan Kent, kral ailesi, aydınlar ve komutanların oturdukları, gezdikleri ve toplantı yaptıkları yerdi. Yukan Kent'in Akropolünün ana girişinin yarımda bulunan kent duvarı hala ayakta durmaktadır.
2

• Tiyatro
Dik bir yamaçta yükselen ve Helenistik dönemin en güzel mimari eserlerinden biri olan tiyatro 80 sıralıdır ve en üst sırası orkestra yerinden 36 m yüksekliktedir.
Tiyatronun üstündeki terasta bulunana Athena Tapınağı'nm temellerinden parçalar ile batı kanadı kısmen kalmıştır. Buradaki sütun ve baştaban parçaları Berlin müzesindedir.
• Orta Kent
Daha az okumuşların yaşadığı yerdi. Kent çeşmesi, 21 m uzunluğunda, 3.15 m genişliğinde bir yapıdır. Ön duvarın iç yüzünde su kaplamım çarpmalanndan doğan aşınma görülebilmektedir.

Foça
Taş sokakları, küçük eski evleri, güzel koyları, denizin sevdahsı balıkçı tekneleri ile sıcacık bir atmosfere sahiptir. Eski ve yeni Foça arasında denizi izleyerek kıvnia kıvnia güzel koyları izleyerek uzanan bir yol vardır. Foça için söylenen bir çok söylenti vardır. Bunların hepsi de bu güzel yöremize yakışmaktadır.
îlki 1913 - 1920 arasında Fransız Arkeologu, sonraki 1951 -1955 arasında Prof. Ekrem Akurgal tarafindan yapılan Foça kazılannda bulunan eserler îzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Foça'nın 7 km doğusunda bulunan yolun kuzeyinde yükselen 4.5 m yüksekliğindeki kaya anıtı îran etkisi göstermesi bakımından ilginçtir. "Şeytan Hamamı" olarak nitelendirilen mezar da kayaya oyulmuştur ve Lidya mezarlanna benzemektedir.
Küçük Deniz ve Büyük Deniz diye iki koya ayrılan Foça tatilcilerin yanında îzmir'lilerin hafta sonu balık yiyip içki içmek için günü birlik gezi için de tercih ettikleri bir yerdir.
Aynca Foça nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve korunma altına alınan Akdeniz foklannın barınağıdır.

• Dikili
Dikili, özellikle îzmir'li gençlerin tatil yeridir. Her yıl düzenlenen kültür - sanat ağırlıklı festivali de aydın çevrelerin ilgisin! çeker. Festival, aynı zamanda Türk - Yunan dostluğuna yönelik çabaları da içerir.
Dikili, Bergama'yı gezmeye deniz yoluyla gelen turistlerin giriş kapısıdır.
Çevrede Dikili, Bademli, Nebiler, kaplıca ve ılıcaları vardır. Bergama'dan gelirken Kale Tepe üzerinde Atemeus Kenti'nin kalıntıları görülür.
Dikili Körfezi'nin güneyinde daha büyük olan Çandarü Körfezi tatil açısından daha çok îzmir'lilerin yazuklannm bulunduğu bir yerdir. Ada bulunan körfezinde bol miktarda balık çıkar.
Yöredeki antik kent Pithane'de yapılan kazılarda M.Ö 625 - 500 yılları arasında yapılmış vazolar, küçük sanat eserleri bulunmuştur. Buradan çıkarılan eserlerin bir bölümü istanbul, bir bölümü de îzmir Arkeoloji Müzesi'ndedir. Arkaik bir heykel ve bazı parçalar da Bergama Müzesi'nde sergilenmektedir.

• Çandarh
Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri Çandarh'dadır. Kalenin 13. veya 14. yy'da Ceneviz Şövalyeleri tarafindan inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir.
Güzel plajları olan Çandarh ve Dikili Körfezleri Aliağa'daki petrol ve gemi sokum tesisleri tarafindan kirletilmektedir.

Çeşme
izmir'den 81 km uzaklıkta olan ve otoyolla ulaşılan Çeşme, ilçe merkezi ve ıhça olarak iki bölümdür. Dış ve iç turizm yanında yazlık evleri ile izmir'in gözde sayfiye yeridir. Sığ denizi, uzun güzel kumsalları, sıcak yaz günlerim serinleten imbat rüzgarı ve Uluslararası Şarkı Festivali ile de ilgi çeker. Üçe merkezi dar sokakları, küçük eski evleri ile şirin bir tatil merkezidir. Çeşme kalesinde küçük çaph bir silah müzesi vardır, izmir sosyetesinin gözde sayfiyesi olan Çeşme'nin geceleri yöredeki iyi diskolarla canlı geçer. Geceyi daha sakin geçirmek isteyenler için şirin bir koy olan Dalyan ideal bir mekandır.
Aya Yorgi'de sakin bir koy ve balıkçı lokantaları vardır, îlçe merkezinde günümüzde otel olarak kullanılan kervansaray vardır. Çok iyi durumdaki kervansarayın orta avlusu kaim taş duvarlı odaları ile sıcak yaz günlerinde serin bir sığınaktır. Çeşme'nin hemen karşısında Ege adalannın büyüklerinden Sakız Adaşı bulunur ve çıplak gözle görülecek kadar yakındır.

Selçuk-Efes
Efes, Türkiye'de tarihi zenginliklerin en çok olduğu ve ülkemize en çok turist çeken yerdir. Efes, yüzyıllar boyunca nice insanın emeğiyle yaratılmış, gün ışığına çıkartılmak için nice emekler verilmiştir.
• Ayasulluk Tepesi
Burada halen ayakta durmakta olan sur, Erken Hıristiyanlık Dönemi'nde yapılmış, sonradan Selçuklular Dönemi'nde büyük restorasyona uğramıştır. Kale duvarındaki ana giriş kapışı, Roma yapılanndan, stadyumdan sökülen taşlardan yapılmıştır. Tepedeki îsa Bey Camisi ise Selçuklu sanatmın en önemli eserlerinde biridir.
• St. John Kilisesi
Hıristiyan efsanelerinde önemli bir yer tutmaktadır. Ortaçağ boyunca önemli bir ziyaret merkezi olan kilise günümüzde de dinsel amaçlı ziyaretgah olma özelliğim sürdürmektedir. Aziz John'un şimdiki kilisenin bulunduğu yere gelip yerleştiğine ve burada öldüğüne inanılmaktadır. Ortadaki kubbeli bölümde bulunan St. John'un mezanndaki bir delikten çıkan kutsal tozun iyileştirici özelliği olduğuna inanılmaktadır. Kilise sonradan mezarın üzerine kurulmuştur.
• Arkeoloji Müzesi
Selçuk'daki Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yöresel müzelerinden biridir. Bu müzede Ayasulluk tepesi ve Efes'den buluntular sergilenmektedir.

• Artemis Tapmağı
Efes Artemis Tapmağı, dünyanın 7 harikasından biri sayılmaktaydı. Helen dünyasınm en büyük tapmağıydı ve tamamen mermerden yapılmaktaydı. Günümüze bazı temel kahntılanndan başka bir şey kalmamıştır. Burada yapılan kazılarda bir çok heykel bulunmuştur ve bunlar İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir.
• Tiyatro Gymnasionu
M.S 2. yy'ın başlannda inşa edilen yapının Palaestra'sı (Güreş Okulu) ortaya çıkanimıştır.
• Helenistik Çeşme
Tiyatronun teras duvannın kuzeybatı bölümünde bulunan, iyi bir taş işçiliği eseri olan çeşmenin M.Ö 3 ya da M.Ö 2. yy'da yapıldığı sanılmaktadır.
Efes'in en etkileyici yapışı tiyatrosudur. 24 bin kişilik oturma yeri vardır. 2. ve 3. katlan daha sonra yapılmıştır. Oturma yerlerinin en üst sırası 30 m yüksekliktedir. Günümüzde de konser verilen tiyatro oldukça iyi durumdadır.
• Meryem Ana'nın Evi
îsa Peygamberin annesi Meryem Ana, isa'nın ölümünden sonra havarilerinden St. Jean ile birlikte bugünkü Selçuk'a gelerek burada yaşamış ve burada ölmüştür. Aladağ üzerinde bulunan T biçimindeki ev ve küçük kilise (şapel), hıristiyan dünyasınca kutsal sayılan başlıca ziyaret yerlerinden biridir.
Papa VI. Paul ve Jean Paul'un ayn zamanlardaki ziyaretleri ünü daha da artmıştır. Özellikle dini yönünden dolayı bölgeye oldukça fazla turisti çekmekte ve bu açıdan iyi bir döviz kaynağı olmaktadır.
Selçuk - Efes'deki diğer önemli yerler Ephesus Ören yeri, Belevi Mausoleumu, Şirince Köyü, Celsus Kütüphanesi, Limon Gymnasionu. Bizans Hamamı, Vedius Gymnasionudur.

AYDIN Kuşadası
Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Efes'in yanı basında oluşuyla geçiş için kısa konaklama, denizi, güzel çevresi ile de uzun süreli tatil için çok tercih edilen Kuşadası, İzmir'e ve havaalanına yakınlığı üe özel bir avantaj sağlar. Kuşadasi'nın sahili, tepeleri, doğuşu ve batışı turistik tesisler ve yazlık konutlarla dolduğundan batıya Pamucak -Özdere, doğuya Davutlar - Güzelçamlı hattına doğru yaydır.
Öküz Mehmet Paşa (Kale) Camisi en önemli îsîam eseridir. Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel örnekleri görülür. Üçede Türkmen Camisi, İki Oluklu Cami, İbrahim Ağa Camisi diğer tarihi camilerdir. Kale Camisi ile aynı dönemde yapılan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı çok iyi korunmuştur ve otel olarak kullanılmaktadır, îç avlusunun serinliğinde iyi öğlen yemekleri verilir.

Davutlar - Güzelçamü yöresi milli parktır. Güzelçamlı'daki îyon Kentleri Birliği'nin merkezi olan Panionion'dan günümüze çok az şey kalmıştır. Kuşadasi'ndan kuzeye doğru ilk plaj Kadinlar Denizi'dir. Çevresi otellerle çevrilmiş olan açık plaj, kent merkezine 3 km uzaklıktadır.
Güzelçamlı, Küçük ve Büyük Kalamald Plajlan kuzeydeki plajlardır. Burada deniz kumundan çıkan kaynak suyu ve köklerinin yansı denizde olan Ulu Çınar Ağacı görülmeye değerdir. Daha ileride denizden ulaşılabilen Odun îskelesi ve Üyasağa plajları vardır. Güney yönünde Pamucak yeni gelişmekte olan bir turizm bölgesidir.
Dilek Yanmadası, bitki ve yabani hayvan zenginliği ile milli park ilan edilmiştir. Körfezin kuzey uçunda Doğan Bey Bumu'nun doğusundaki liman Sünger Bumu'na uzanır. Limanın kuzeyindeki kısık yarımadasındaki tepede îyonya Kenti Lebedos'un kalıntıları vardır. Sünger Bumu'nun doğusundaki Çam Limanı tekneler için uygun demirleme yeridir.
îç ve dış sefer yapan yolcu gemilerinin uğradığı liman ile yat limanı arasında lokantalar ve kent içi plaj yer alır. Limanın arka tarafinda ise cıvıl cıvıl bir çarşı vardır. Yaz boyunca günün her saatinde kalabalık olan çarşı özellikle geceleri çevredeki otellerden gelip katılanlarla iyice yükünü alır. Kuşadasi'nm en önemli özelliklerinden biri de en sıcak günlerde bile öğleden sonra denizden esen rüzgarın verdiği serinliktir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
Alt