Ege bölgesinin kültürü

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik : Düğme
Düğlek : Boston
Babuç :Ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyükanne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı


Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
Muska Böreği (Uşak)
Domat Bastı Pilavı
Çığırtma
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
Şevketi Bostan
Afyon Kaymağı
Çiğden İzmir Köftesi
İzmir Enginar Dolması
Yumuşak Poğaça
Hanya Salatası (İzmir)
Çılbır (Aydın)
Eşek Helvası Salatası
Marmaris Pilâvı
Ege Palamut Haşlaması
Manisa Kebabı
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
Isırgan Otu Kavurma
Arapşaçı Kavurma
Arapsaçı Boroni
Kolay Revani
Arapsaçı Yemeği
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Künarlı Pilav
Ege Meyve Salatası
İncir Islaması
Ebegümeci Kavurması
Fırma Baklavası (Afyon)

Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

Üç Dede
İmam Kunduz
Aşık Oyunu
Ellem Büllem
Birdirbir
Beş Taş
Körebe
Bodda
Çelik
Uzun Eşek
Esir Almaca
Pabuç Almaca
 
Üst
Alt