“DUA ALLAH’A YAKLAŞTIRIR”

“Cuma Sohbeti” köşemizin bu haftaki konuğu, Diyanet- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen. Başkan Evsen ile duanın önemine dair konuştuk. Ayet ve Hadislerden örnekler veren Evsen, duanın faziletini şöyle ifade etti: “Rabbimiz “duanızda olmasa...

“DUA ALLAH’A YAKLAŞTIRIR”

Cuma Sohbeti” köşemizin bu haftaki konuğu, Diyanet- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen. Başkan Evsen ile duanın önemine dair konuştuk. Ayet ve Hadislerden örnekler veren Evsen, duanın faziletini şöyle ifade etti: “Rabbimiz “duanızda olmasa ne ehemmiyetiniz var” Ayeti ile bizlere insanın isteme ile uygun noktaya geldiğini, belli bir seviyeye gelebildiğini gösteriyor. Kuranı Kerimde bulunan 6 Bin küsur Ayetin içerisinde bulunan yaklaşık 200 Ayet duanın istenmesi ile ilgilidir. Buda duanın ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Kuran’da namazdan sonra en önemli nokta duadır. O sebepten dolayı duanın önemine çoğu Ayette yer verilmiştir. Bakara Suresi, Nisa Suresi, Araf Suresi, Yusuf Suresi, Mümin Suresi, İsra Suresinde yani Kuran’daki neredeyse çoğu Surenin illa birkaç Ayeti dua ile ilgilidir.”
-DİNİMİZE GÖRE DUA NEDİR?
EVSEN: Dua, insanoğlunun Allah’a güvencesidir, Allah’a sığınmanın ifadesidir, ümmetlerin varoluş sebebi ve ümmetlerin içindeki her bir ferdin Allah’a kendilerini anlatıp yardım dilemesidir. Rabbimiz “duanızda olmasa ne ehemmiyetiniz var” Ayeti ile bizlere insanın isteme ile uygun noktaya geldiğini, belli bir seviyeye gelebildiğini gösteriyor. Kuranı Kerimde bulunan 6 Bin küsur Ayetin içerisinde bulunan yaklaşık 200 Ayet duanın istenmesi ile ilgilidir. Buda duanın ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Kuran’da namazdan sonra en önemli nokta duadır. O sebepten dolayı duanın önemine çoğu Ayette yer verilmiştir. Bakara Suresi, Nisa Suresi, Araf Suresi, Yusuf Suresi, Mümin Suresi, İsra Suresinde yani Kuran’daki neredeyse çoğu Surenin illa birkaç Ayeti dua ile ilgilidir.

-DİNİMİZE GÖRE DUA NASIL EDİLMELİDİR?

EVSEN: Allah bize nasıl dua etmemiz gerektiğini de açıkça ifade ediyor. İslam âlimleri duanın alçak sesle, hüzünlü bir ses tonuyla ve tazarru yani yalvararak yapılmasının adaptan olduğunu söylerler. Nitekim Kuranı Kerim’de Araf Suresi 55. Ayette “Rabbinize yalvararak için için dua edin” der. Mümin yalvararak Allah’a dua ederse Allah’ta onun dualarına icabet eder. Bakara Suresi 186. Ayette şöyle diyor “Kullarım duaya muhtaçtırlar. Kullarım bana dua ettiklerinde dualarını kabul ederim. Onlarda benim davetime icabet etsinler. Böylece doğruyu ve hakkı buyursunlar.” Biz hacda iken bir üstadımız sürekli isteyin demişti. Az isteyin ama sürekli isteyin. Israrla istemek gerekiyor. Bir şeyi ısrarla isteyince Allah ya onu ya da ondan daha hayırlısını size verir. Duada istikrar çok önemlidir. Allah istediğimiz, dua ettiğimiz şeyleri bize vermezse dahi önümüze çıkacak kaza ve belalara tevdi edip onları önümüzden kaldırır.

-DUALARIN MAKBUL OLDUĞU ZAMANLAR DİYE BELLİ BİR ZAMAN DİLİMİ VAR MIDIR?

EVSEN: Duanın makbul olduğu zamanlar vardır. Duanın en makbul olduğu zaman Cuma namazındaki 2 hutbe arasındaki zaman, namazdan hemen sonraki süreç, dinimizce kutsal görülen gün ve gecelerde, sabah namazından sonra güneşin doğuşuna kadar olan süre, gece teheccüd namazından sonra ve her namaz sonrası yapılan duaların zamanı makbuldür. Bunun dışındaki zamanlarda da dua edilmelidir. Sadece bu zamanlar makbul zamanlardır. Ama Allah bu zamanlar dışında da dualarımıza icabet eder. Allah, “Yok mu benden isteyen ben onlara icabet edeyim” diyor. Allah dua ile ilgili sadece kulun istemesini bekliyor. Allah taleplere göre karşılık veriyor, asla onları yerde bırakmıyor.

-DUALARIN SADECE DİRİLERE EDİLDİĞİ GİBİ BİR DÜŞÜNCE VAR. DUALAR ÖLÜ VEYA DİRİ HERKESE YAPILIR MI?

EVSEN: Dua ölü ve diri herkese yapılır. Hz. Peygamber bu konuda “Ey benim ümmetlerim, sizler daima birbirinize günah çıkmadık ağızdan dua edin” diye buyuruyor. Sahabe de soruyor: “Beşer için günah çıkmadık ağız olur mu” Peygamberimiz şöyle cevap veriyor: “Sizler başkalarına hayır duası ederseniz ağzınız diğerleri için günah çıkmadık ağız olur.” Yani Müslümanların birbirlerine dua etmeleri esasen tavsiye edilendir. Kısacası dua edilmeyecek kimse yoktur.

-BAZEN DUA EDERKEN PEYGAMBER, SAHABE, EVLİYALARI ARACI OLARAK DİLE GETİRİYORUZ. BUNU NE BOYUTTA YAPMALIYIZ?

EVSEN: Müslümanlar sahabe, evliya, şehitlere şefaat yetkisi vermiştir. Kendisi şefaat edebilecek kişiler oldukları için insanların onların yüzü suyu hürmetine istemeleri önemlidir. Bir devlet reisinin karşısına gideceğinizi düşünelim. Karşısına yalnız mı gitmek istersiniz yoksa çok sevdiği biri ile mi gitmek istersiniz? Bunu da böyle göre biliriz. Allah’ın sevdiği kulları vesile koyarak istemek dinimizde vardır. Ama bunu dozunda tutmak gerekiyor. Bunu bir şirk unsuru, putlaştırma unsuru olarak kabul edersek hata ederiz bizim için ters teper.

-PEKİ, GAYRİMÜSLİMLERE DUA EDİLİR Mİ? GAYRİMÜSLİMLER İÇİN EDİLEN DUALAR KABUL OLUR MU?

EVSEN: Gayrimüslimlerin hidayet bulmaları, onların Allah’ın yolunu tanımaları, güzel yönleri varsa İslam’la taçlanmaları için dua edebiliriz. Onun dışında onlar için yapacağımız duaların bir manası olmayacaktır.

-GÜNAHKÂRIN DUASI KABUL OLMAZ DENİLİYOR. BU DOĞRU MU?

EVSEN: Kişilerin kendi suçlarını insanların bilmesi imkânsızdır. İnsanlar belli suçlar işlemişse dahi cezası onlar ve Allah arasındadır. Bunlar dua edemezler diye bir yargıya girmemiz söz konusu olamaz. Dua kul ile Allah arasındaki bağ ve yönelimin adresidir. O bağın nasıl olduğunu bizim sorgulamamız uygun değil. İnsanların yanlış tarafları kadar düzgün ve güzel tarafları da vardır. Küçücük bir sevaptan dolayı kurtuluşa eren onlarca insan var. Şunun duası kabul olur bunun duası kabul olmaz şeklinde bir ifade kullanmak ya da Müslümanları buna yönlendirmek mümin için uygun olmayan bir davranış olur. Herkesin duası Allah katında değerli, makbuldür. Ama kabul edilme zamanı Allah’a kalan bir durumdur.

-DUA EDERKEN ÖNCELİK SIRASI VAR MIDIR? SADAKA VE ZEKÂTTAKİ GİBİ AKRABA, EŞ, DOST ÖNCELİĞİ VAR MIDIR?

EVSEN: Dualarda öncelikle kendi çevremizden başlamalıyız. Toplumun düzele bilmesi için ailesini düzeltmesi gerekiyor. Duada bunun gibidir. Mümin önce kendi çoluk çocuğuna sonra ailesi ve tüm müminlere dua etmelidir. Bu dualarda hem fiili hem kavli yani hem sözü hem de eli ile yapabilmelidir. Düzelte bileceği şeyi eliyle düzeltirken dahi bu bir duadır. Kişinin bir kenara çekilip yarabbi şunu bunu yap demesi ile olmuyor. Elimizde bir güç varsa onu kullanmamız gerekiyor. Hadiste şöyle diyor: “Bir kötülük gördüğünüzde onu elinizle düzeltin, elinizle düzeltemezseniz dilinizle düzeltin, dilinizle düzeltemezseniz kalbinizle buğz edin. Kalbinizle buğz etmeniz imanın en zayıf noktasıdır.” Duada bunun gibidir böyle yaparsak attığımız her adım bizi Allah’a yakınlaştırır. Kendi davranışlarımızı düzeltmemiz bile başlı başına bir duadır. Toplum aslında fiili duaya ihtiyacı var.
-DUANIN TAM TERSİ OLAN BEDDUALAR VAR. DİNİMİZE GÖRE BEDDUA ETMEK NEDİR?
EVSEN: Beddua dinimize göre caiz olmayan bir durumdur. Müslümanların birbirlerine dua etmeleri olması gerekendir. Ama ne yazık ki insanoğlu birbirinin kötülüğünü de isteme noktasına gelmektedir. İslam âlimlerinin hiçbiri bedduayı uygun görmemişlerdir. Bedduayı asla kabul etmemişlerdir. İnsanlar bedduadan uzak durmalılar. İnsanların kötülüklerini isteyerek hiçbir şey yapamıyoruz. Tek yaptığımız bedduanın kendimize dönmesi olur. Beddua bize döner buna karşı dikkatli olmalıyız. Allah onlarca Ayette benden isteyin demiş. Hiçbir şekilde beddua sayılacak kelimelerle istemeyin demiştir. Müminin bir hicap noktası olmalıdır. Hicap noktası açılınca geleceğiniz yer zulüm noktası olur. Zulüm noktasının da hiçbir Müslüman’a faydası yoktur.

-PEYGAMBERİMİZ BEDDUA EDERMİYDİ?

EVSEN: Peygamberimiz günahsız olmasına rağmen öncelikle Allah’ın kendisini affetmesi için dua ederdi. Sonrasında aile efradını, toplumun ihya, inşa ve ıslahı için dua diyordu. Öyle ki Peygamberimiz Taife giderken Taiftekiler onlara zulmediyorlar. Hz. Cebrail geliyor “Allah emretti istiyorsan 2 dağı kaldırıp Taif’i yıkayım” diyor. Peygamberimiz ise şöyle diyor: “Hayır, Vallahi onlar bilmiyorlar. Ya Rabbim onları ıslah et. Onları hidayetle müjdele.” O durumda bile Allah resulü dua ediyor. Allah resulü onca zulme karşı bile sadece dua ediyor.


DİNİ SOHBET
 

Zinet

New member
HanımZade
Katılım
26 Ara 2016
Mesajlar
1,067
Tepkime puanı
2,071
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Bazen elimden birşey gelmiyor derler, ama aynı o elleri kaldırırsın semaya.. İşte en guzel yarar. Dualarınız dualarımız kabul olması dileğiyle.
 
Üst
Alt