Diz kireçlenmeleri

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
DİZ KİREÇLENMESİ NEDİR, NEDEN OLUR?
Kıkırdak, düz ve yumuşak bir doku tabakasıdır. Sağlıklı bir kıkırdak, eklemin üzerindeki yükü absorbe eder, dizin rahatlıkla kaymasını sağlar. Dizde kıkırdak bozulması ve kireçlenme belli bir yaş sonrası kendiliğinden başlayabileceği gibi, travma, menisküs yaralanmaları yada romatizmal hastalıklar diz de kireçlenmeye(osteoartrit) sebep olabilir.
Kireçlenmede, kıkırdaktaki mikro-hasarlar onarılamaz ve sonunda kıkırdak kurur ve yüzeyinde çatlaklar oluşur. Son dönem diz kireçlenmesinde, eklem kıkırdakları o kadar aşınır ki, iki kemik birbiri üzerine sürtünür hale gelir.
diz-kireclenmesi-1-2.jpg


DİZ KİREÇLENMESİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kireçlenme(osteoartrit), özellikle 55 yaş sonrası görülen ve eklem kıkırdak yüzeylerinin bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Kilolu insanlarda ve kadınlarda daha sık görülür

DİZ KİREÇLENMESİ HAYAT KALİTESİNİ NASIL ETKİLER?
Önceleri yorulunca ortaya çıkan ağrı giderek şiddetlenir ve sonunda yürümeyi imkansız hale getirir. İlerlemiş kireçlemenin önemli bir bulgusu da gece ağrısının başlamasıdır. Kireçlenme arttıkça bacaklarda çarpıklaşma, diz hareketinde azalma görülür.
Son evrelere gelindiğinde her hareketin ağrılı olduğu ve buna bağlı ciddi depresyon bulgularının oluştuğu bir tablo gelişir. Hastanın yaşam kalitesi bozulur, ev dışına çıkamaz ve hatta başkasına bağımlı hale gelir.

DİZ KİREÇLENMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
A) DİZ KİREÇLENMELERİNİN CERRAHİ DIŞI TEDAVİSİ
Diz kireçlenmesinin erken evrelerinde ilaç, dizlik, masaj, sıcak/soğuk kompresler ve fizik tedavi (distraksiyon vs.) gibi ağrı kesici yöntemlerle veya güçlendirme ve germe egzersizleriyle öncelikle tedavi edilir.

B) DİZ KİREÇLENMELERİNİN GİRİŞİMSEL TEDAVİSİ
Diz kireçlenmesinin ilerlediği, hareketliliğin çok engellendiği veya ağrı istirahatte bile dinmez bir hale geldiği durumlarda cerrahi yaklaşım en iyi seçenektir. Ancak özellikle ileri yaş grubunda ve eşlik eden ciddi hastalıkların varlığında protez ameliyatı yapmak çok riskli olabilmektedir. Yine hastanın korkması ve bu ameliyatı istememesi durumunda ilaç tedavisi seçilmekte ve uzun kullanımla ilacın komplikasyonlarıyla karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarda uygulanan su soğutmalı radyofrekans tedavisi ağrıların ortadan kaldırılması ve hastanın günlük hayatına hızla dönmesini sağlaması nedeniyle son yıllarda oldukça tercih edilen bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. su soğutmalı radyofrekans tedavisi uygulamasında radyo dalgaları ile oluşturulan ısı enerjisi sayesinde doku veya sinirin iyileştirilmesi amaçlanır.
diz-kireclenmesi-2.jpg


C) DİZ KİREÇLENMELERİNİN CERRAHİ TEDAVİSİ
Diz kireçlenmelerinde günlük yaşam aktiviteleri ileri derecede kısıtlanmış, ilaç tedavisi ve istirahatten fayda görmeyen hastalarda en iyi tedavi seçeneği diz protezi ameliyatıdır. Diz eklemini oluşturan üç kemiğin (femur, tibia ve patella) birbirine temas eden yüzeyindeki aşınan kıkırdak dokusu çıkartılarak kişiye uygun seçilen protez yerleştirilir. Genel anestezi eşliğinde yapılan ameliyat yaklaşık 2 saat sürer. Hastanede kalış süresi yaklaşık olarak 4-7 gündür.
 
Üst
Alt