Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Depresyon, çağımızın önemli psikolojik sorunları arasında yer alıyor, ve durum o kadar yaygın bir hal almış durumda ki, artık basit antidepresan ilaçları sadece Psikiyatristler değil, Gastroenteroloji, Beyin Ve Sinir Cerrahisi… uzmanları dahi yazabiliyor… Çünkü pek çok sağlık probleminin nedeninin depresyona bağlı olduğu düşünülüyor… Acaba siz de depresyonda mısınız? Merak ediyorsunuz değil mi? Belki de mideniz ağrıyor, yaptırmadığınız tahlil, çektirmediğiniz film kalmadı, ama bir şey bulunamadı, bu durum depresyon belirtileri arasında yer alır mı? Depresyonda olduğum nasıl anlaşılır mı diyorsunuz? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde, depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız sorusunun yanıtlarından söz edeceğiz…

Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

• Depresyon belirtileri arasında yer alan ilk unsur: Kendinizden nefret etmeniz… Geçmişte yaşananlardan dolayı kendinizi suçlamanız, kendinize olan güveninizi kaybetmeniz; ve gelecekten yana karamsar olmanız… Tüm bunlar sizde de var mı?

• Depresyonda olduğum nasıl anlaşılır diyen kişiler, fiziksel olarak da kendilerini değerlendirebilirler… Evet, depresyon ruhsal bir hastalık olabilir, ama bu, sizi fiziksel olarak da etkilemeyeceği anlamına gelmez… Gece uykunuzu iyi aldığınız; hasta olmadığınız; hatta yorucu bir aktivitede bulunmamanıza rağmen kendinizi halsiz hissediyorsanız, depresyonda olabilirsiniz.

• Uykusuzluk; ve depresyon arasında da yakın bir ilişki, hatta ksıırdöngü var… Şöyle ki: Uykusuzluk sorununuz varsa, bu durum depresyon belirtileri arasında yer alabilir… Ama, depresyonda olmadığınız halde uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, bu durum da sizin depresyona girmenize neden olabilir…

• Depresyonun ilk evrelerinde öfkelenebilir, kolay sinirlenebilirsiniz de… Bu öfkenizi hiç tereddüt etmeden dışa yansıtabileceğiniz gibi, bazen kendi içinizde de yaşayabilirsiniz… Siz, depresyonda mısınız gerçekten?
• Endişe de, öfke gibi, depresyon belirtileri arasında sık karşılaşılan bir durumdur… Hiç olmayacak şeylerden endişe duyabilirsiniz; ve bu size hep olumsuzluk hissettirebilir… Öyle ki endişenin sonunda, terleme, kalp çarpıntısı gibi fiziksel olumsuzluklar da yaşayabilirsiniz.

• Olaylarda dikkatinizi toplamakta zorlanabilir; hatta size verilen bilgileri hafızanızda tutamayabilirsiniz…

• Zaten kişiliğinizde, her şeyi çok umursamamak varsa sorun yok; ama siz böyle bir insan olmadığınız halde hiç bir şeyi önemsemeyen bir kişi haline geldiyseniz; ve olayları çok uç noktalarda yaşamaya başladıysanız depresyonda olabilirsiniz.

• Eğlenceli ortamlardan kendinizi soyutlamaya başladıysanız; hatta sevdiğiniz şarkılar bile artık size yabancı geliyorsa, siz depresyonda olabilirsiniz.

• Depresyon bazen de, kimilerine can sıkıntısı dolayısı ile, yiyeceklere saldırma dürtüsü kazandırabilir… Kimileri için de durum bunun tam tersidir; iştahsızlık, ve yemek yiyememe durumu baş gösterebilir… Her iki unsurdan dolayı da depresyon belirtileri arasında, ani kilo almalar, ve zayıflamalar yer alabilir…

• İntihara meyil ise, en istenmeyen depresyon belirtileri arasında yer alır. Kişi ölümü sürekli konuşur, ister, bunu araştırmaya başlar; ve sonunda, kendine zarar verecek davranışlarda bulunabilir




 
Üst
Alt