Delilik ve Dahilik: Dahiler neden anksiyeteye ve depresyona meyilli olurlar?

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Farklı çağlarda yaşamış ve farklı alanlarda öne çıkmış; Abraham Lincoln, Charles Dickens, Sir Isaac Newton, Michelangelo, Charles Darwin, Leo Tolstoy vb. dahilerin ortak bir özellikleri vardır. İlk kez duyanlar için inanması güç olabilir zira bu dahilerin tamamı, yaşamları boyunca ciddi zihinsel sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldılar.

1595695777668.png


Yaşadıkları döneme damgalarını vurmuş bu “yaratıcı dahilerin” hepsinin mental sorunlar yaşamaları tesadüf mü? Yoksa “yaratıcı dahiler” mental problemler konusunda daha yüksek risk taşıyan bir grubu mu oluşturuyorlar? Zihinsel sorunlar, inovasyonun ve yaratıcılığın tamamlayıcı bir unsuru olabilir mi? Bu sorulara bilimsel bir açıklama getirmek mümkün müdür?

Her şeyi tekrar tekrar düşünmek
Aşırı endişe, depresyon, panik atak ve yüksek stres gibi sorunlardan mustarip kişilere nevrotik kişiler denir. Yaşadıkları döneme damgasını vurmuş olan “yaratıcı dahiler” arasında nevrotik kişiliklere sıklıkla rastlanır. Nevrotik kişilik yapısının “yaratıcı dahi”lerde bu kadar sık ortaya çıkmasının altında yatan temel neden, bu kişilerin yaptıkları söyledikleri ya da yarattıkları şeyler üzerinde tekrar tekrar düşünmeye meyletmeleri olabilir. Mükemmel sonuca varma arzularının büyüklüğü, farkında olmadan aynı işlemleri tekrarlamalarına neden olur. Bu tutkuları öylesine büyüktür ki, çoğunlukla sosyal hayattan uzak kalmayı, hatta izole bir hayat yaşamayı seçerler.
1595695802749.png

York Üniversitesi’nden Jonathan Smallwood, anksiyete ve negatif düşüncelerin beynimizde alnın hemen arkasında yer alan preforantal kortekste farklılaşmış elektrik sinyallerine yol açtığını tespit etmiştir. Ancak esas şaşırtıcı olan, yapılan beyin taramalarında bu kişilerin preforantal kortekslerindeki aktivasyonun dinlenme durumunda da devam etmesidir. Preforantal korteks, beynimizin tehlikeleri ve tehditleri algılamaktan sorumlu bölgesi olduğundan ve bu kişilerin bu bölgeleri normal insanlardan daha fazla uyarıldığından nevrotik olma ihtimalleri artmaktadır.



Endişe ve korku duygularını normalden daha yoğun yaşayan kişilerin amigdaları da aşırı hassastır. Bu da onları çoğu zaman kendi ürettikleri düşünceler (mükemmelliğe ulaşmamış bir resim ya da ispatlayamadıkları bir teorem vb.) nedeni ile mutsuzluktan perişan olmaya sevk eder. Hassas amigdala, küçük zorlukların büyük problemlere dönüşmesine ve bu kişilerin giderek daha endişeli ve gergin bireyler olmalarına yol açar.


Nan Gogh, 23 Aralık 1888’de kulağını keserek gazeteye sarar ve bir genelevde çalışan Rachel adlı kadına götürüp verir. Bir gün sonra evinde polis tarafından baygın halde bulunur.
Her zaman doğru değil
Dahilerin anksiyete, paranoya, depresyon vb. zihinsel problemlerle uğraştığı birçok durum gözlenmiş olmakla birlikte, yaratıcılığın ve yüksek IQ’nun zihinsel problemlerle bağlantısı olduğunu tespit eden bir araştırma söz konusu değildir. Bununla birlikte buluşlar yapmaya imkan veren “yaratıcı dahilik”in bir ölçütü olmadığından, nevrotizm ile ilişkisini bilimsel olarak kanıtlamak da mümkün değildir. Fakat gayreti konusunda aşırılığa kaçan, yaşamını tutkularına adamış bir kişide zihinsel sıkıntıların ortaya çıkma (bir kural olarak tanımlayamasak da) olasılığının hiç de az olmadığını kolaylıkla söyleyebiliriz.

Kaynaklar
Live Science
Cable News Network (CNN)
Slate.com
 
Üst
Alt