DC Comics

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
DC COMICS


ABD'nin en büyük çizgiroman dergi yayıncılarından biri olan DC Comics, bu sektördeki faaliyetine 1935 yılında başlamıştır.

DC Comics, herhangi bir Amerikan çizgiroman yayıncısından çok daha fazla sayıda ve önemli 'ilk'lere sahiptir. Bu dönemde yayınladığı New Fun Comics ve New Comics ile gazete bantlarını tekrar yayınlamaktansa yeni materyaller üretme eğilimine girmiştir. Tek temalı, yeni baskısı yapılmayan çizgiromanların başarı kazandığı ilk seri Detective Comics olmuştur. Öte yandan Action Comics'de ortaya çıkan ilk süper kahraman olan Superman çabucak 'hit' haline gelmiş ve periyodik sayıları çıkan ilk başlık olmuştur. Ayrıca bu sayede DC, bilhassa The Red Tornado ile ilk süper kahraman parodisinin yayınına da imza atmıştır. Bu rekorlarının 1999 yılında yetkili otoritelerce tanınmasıyla birlikte Comics Buyers tarafından 'Yüzyılın Çizgiroman Yayıncısı' ilan edilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi155.jpg

Aslında DC, önceleri üç ayrı şirket olarak yayın hayatına başlamıştır: Binbaşı Malcolm Wheeler-Nicholson tarafından kurulan National Allied Publications; Harry Donenfeld ile J.S.Liebowitz tarafından kurulan Detective Comics; daha önce Dell Comics çizgiromanları için çalışan M.C. Gaines'in başında olduğu All-American Publications. Nicholson ve Donenfeld/Liebowitz 1936'da ortak olmuş, ancak ertesi yıl Nicholson hisselerini ortağına satarak çekilmiştir. Ortaya çıkan şirket resmi olarak önce National Comics, sonra National Periodical Publications ismini almış, ancak yayınlarında ve logosunda Detective Comics'i simgeleyen DC harflerini kullanmıştır. Gaines'in All-American Publications'ı da 1938'den itibaren aynı ofise taşınmış ve aynı logoyla yayınlanmaya başlamıştır. Ancak yine de ayrı bir şirket bünyesi olarak kalmaya devam etmiş, üstelik birbirlerinin çizgi kahramanlarının reklamlarını kendi dergilerinin sayfalarına taşımış, hatta ortak maceralar dahi hazırlamışlardır. 1944'de bir süreliğine ayrılmış ve All-American başlıkları için AA logosu kullanılmıştır. Ancak 1945 yılında Gaines bu başlıkarın çoğunu DC'ye satmış ve E.C. Comics'i kurmak için tamamen ayrılmıştır.

DC'nin çizgiromanları bu dönemde Action Comics, Detective Comics, Star-Spangled Comics, Adventure Comics, More Fun Comics, Leading Comics, World's Finest Comics, All Funny Comics serilerini ve diğer yan ürünlerini içermektedir. All-American'ın serileri ise All-American Comics, Flash Comics, All Star Comics, Sensation Comics, Funny Stuff, Comic Cavalcade'dir ve tabii yan ürünleri de buna dahildir. DC, yalnızca süper kahraman yayınlayan ilk kuruluş olmakla kalmamış bu trendi değerlendiren en önde gelen şirket olmuştur. Bu serilerde sadece Superman değil artık Batman, The Flash, Green Lantern ve Wonder Woman da kendi çizgiroman serilerinde yayınlanmaya başlamıştır. Funny Stuff dergisi bile The Terrific Whatzit adlı süper bir kaplumbağanın maceralarını yayınlamış, ayrıca yine bu dönemde Ali Funny'nin Genius Jones adlı kahramanı da sık sık Answer Man kostümüne bürünmüştür.


1-1a.jpg
1-1-1.jpg


All-American Comics ve All Star Comics'in 1. sayılarının kapakları.
1940'larda DC, yine bir 'ilk' uygulama olarak süper kahramanlarının çoğunu The Justice Society of America başlığında bir araya getirmiş, bunların dördü DC'den, dördü de All-American'dan alınmıştır. Bu serisinin ilk taklidini de yine kendi The Seven Soldiers of Victory adıyla 1941-45 arası çıkan Leading Comics'de yayınlamıştır. 1940'ların sonunda süper kahramanlara karşı olan okur ilgisi azaldığında bu seri ve Comic Cavalcade dizisinin içeriği mizahi temalı hayvan karakterlere ayrılmıştır. More Fun dergisi ise tamamen mizah dergisi formatına dönüşmüş, All-American ve All Star western konuları işlemiş; ayrıca Sensations Comics esrarlı öyküler, Star-Spangled devam etmekte olan ikinci Dünya Savaşından da etkilenerek savaş maceralarına önem vermiş, The Flash ise tamamen kapanmıştır. 1950'lerde DC logolu yayınlarda bilimkurgu, casus öyküleri, gençlik serisi, mizah, romantik serileri öne çıkmış, hatta Bob Hope ve Pat Boone gibi ünlü Hollywood yıldızları da kendi adlarına çıkan DC dergilerinde bu yönelişten faydalanmışlardır. Ancak her nasılsa diğer çizgiroman yayıncılarının aksine 'Comics Code Authority'nin kurulmasına neden olan korku ve suç çizgiromanlarını asla yayınlamamıştır.

Tıpkı orijinal süper kahraman trendinde liderlik yaptığı gibi DC, onların yeniden doğuşu için de etken olmuştur. Önce 1956'da Flash, 1959'da Green Lantern yeni serileri ve yenilenmiş konularıyla okurların karşısına tekrar çıkmıştır. 1950'lerin varyete şovu artık çoktan geride kalmış ve ortaya Metamorpho, Ultra the Multi-Alien, Hawkman, Doom Patrol ve tabii ki The Justice League of America çıkmıştır. Bu sayede çok geçmeden 1940'ların başında olduğu gibi çizgiroman yayınlayan herkes yeniden süper kahramanlara yönelmiştir. O zamandan beri bu temanın Amerikan çizgiroman piyasasındaki hakimiyeti belli iniş çıkışlar yaşasa da sürekliliğini korumuştur. 1956'da Quality Comics faaliyetine son vermiş ve aralarında Blackhawk ve Plastic Man'in de bulunduğu tüm karakterleri DC'nin kontrolüne geçmiştir. 1967 senesinde ise Charlton Comics'in başarılı şef editörü Dick Giordano buradaki görevini DC'de sürdürmek üzere çalışmaya başlamıştır. Bu editör 1983'de yapılan bir anlaşmanın yapılmasına aracı olmuş, böylece DC aralarında Captain Atom ve The Blue Beetle'nin de bulunduğu Charlton'un bütün süper kahramanlarının yayın haklarını elde etmiştir. 1973 yılında ise bu kez Spy Smasher, Bulletman ve özellikle de Captain Marvel/Kaptan Marvel'in aralarında bulunduğu tüm Fawcett Publications koleksiyonuna sahip olmuştur.

1967 yılında DC Comics, ABD'nin en büyük çizgiroman dergisi yayıncısı haline gelmişken Kinney National Services adlı dev kuruluş tarafından satın alınmıştır. Bu şirket ertesi yıl adını Warner Communications'a, ardından da Warner Bros.'a çevirmiştir. Böylece bu kahramanların tüm yayın ve dağıtım hakkı, tıpkı Bugs Bunny, Tweety&Sylvester ve kendi patentindeki diğer çok meşhur karakterler gibi bu şirketin eline geçmiştir. Daha sonrasında ise tüm bu ticari birliktelik ve anlaşmalar aralarında The Flintstones/ Taş Devri ve Yogi Bear/Ayı Yogi'nin de bulunduğu Hanna&Barbera karakterlerinin; Droopy ve Barney Bear gibi MGM tiplemelerinin ve Mad dergisinin bulunduğu tüm başlıkların aynı mega medya bünyesinin kontrolü altına girmesi sonucunu doğurmuştur: AOL Time Warner.

1976 yılında artık yalnızca medya imparatorluğunun bir bölümü haline gelmiş olan şirketin adı, zaten kimsenin kullanmadığı National Periodical'dan DC Comics'e resmi olarak çevrilmiştir. 1993'de DC, yeni bir diziye başlamıştır. Swamp Thing, Sandman ve diğer fantezi/korku başlıkları artık Vertigo adı altında yayına girmiştir. Bu tarihten itibaren Vertigo serileri gelişerek yetişkin çizgiroman okurlarına hitap eder hale gelmiştir. Yeni seri başlatmak için yapılan diğer girişimler ise şunlardır: Yaratıcısının telifine sahip olduğu çizgiromanlar için Paradox Press; lisansı Archie Comics'e ait olan süper kahramanlar için Impact Comics; ve zaman içinde bunlardan daha az başarılı olan ve bilimkurgu konulu çizgiromanlar için kurulan Helix Comics.

DC, 1999 yılı içinde Homage/Wildstorm Stüdyoları'nı satın almış ve onun çizgiroman başlıklarını yayınlamaya devam etmiştir. Bu gelişmelerle birlikte 1960' larda yaratımlarının doruk noktasını yaşayan Marvel Comics, yirmi beş yıl kadar önce piyasadaki payını DC'ninkinin üzerine taşımayı başarmıştır. Ancak XX. yüzyılın sonunda ABD çizgiroman sektörünün 'Büyük İkilisi'nin 'diğer yarısı' tekrar atağa geçmiş ve liderliği kapmıştır. DC Comics'in 'Yüzyılın Çizgiroman Yayıncısı' sıfatını hakedip etmediği bir yana, büyüklüğü, yerini koruma gücü ve şirket bağlantılarıyla dokuzuncu sanat alanında yüzyılın en büyük başarılarından birine imza attığı kesindir.
 
Üst
Alt