Dan Dare

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
DAN DARE


14 Nisan 1950 tarihinde haftalık olarak yayınlanan İngiliz çizgiroman dergisi Eagle'ın birinci ve ikinci sayfalarında kullanılmak üzere yazar Marcus Morris ve çizer Frank Hampson tarafından yaratılan Dan Dare, tam adı Daniel McGregor Dare olan ve albay rütbeli bir gelecek zaman pilotunun maceralarını konu edinir.

Dan Dare, Interplanet Space Fleet adlı birliğin en cesur ve becerikli uzay pilotudur. Görevi, Dünya'nın ve idare ettiği sistemin güvenliğinin riske girdiği durumlarda olaya müdahale etmektir. Bilimkurgu altyapısı oldukça sağlam olan çizgiroman, bambaşka gezegenlerdeki değişik mekânlarda birbirinden ilginç tiplerin sahne aldığı görkemli bir çalışmadır. Dan Dare'in 5 Şubat 1967 tarihinde Manchaster'da doğduğu savıyla başlayan çizgiroman, 1996 yılında Venüs'de yapılan özel bir gezegenler arası sergide hızla gelişen olaylarla ilk macerasını şekillendirmiştir. Cambridge ve Harvard Üniversitelerini bitiren Dan Dare, artık yirmi yaşında, 3. sınıf bir uzay pilotodur. İki yıl sonraki bir macerasında ise, otuz yaşındadır ve Ay'da düzenlenen bir Gezegen Keşif Rotası etkinliğine Şef Pilot brövesiyle katılmıştır. Pek çok gelenekselci İngiliz gibi kriket oynamaktan, maket tasarımlardan hoşlanır ve etrafını saran belalardan sıyrılma gibi bir hobiye sahiptir.

izgiromanAnsiklopedisi152.jpg


1956'da Roket dergisinde Feza Kahramanları başlığıyla Türkçeleşen Dan Dare'den bir sayfa.

Dan Dare'a maceralarında eşlik eden bol miktarda yan karakter vardır. Frank Hampson, bunlardan Uzay Şerifi Sir Hubert Gascoine Guest'i kendi babasının yüz ve mimiklerini örnek alarak çizmiştir. Onun dışında 'Dig' lakabını kullanan Albert Fitzwilliam Digby,'Prof' lakaplı Profesör Jocelyn Mabel Peabody, kaptan pilotlar Hank ve Henry Brennan, pilot Binbaşı Pierre Lafayette, 'Dig'in teyzesi Aunt Anastasia ve yeşilderili Venüslü Treenler, maceralarda sıkça boy gösterir.

Mükemmel detayları karelere aktaran, birbirinden teknik ayrıntının olduğu sahneleri gözalıcı güzellikte ve estetikte sunan Frank Hampson'ın çizim tarzı Dan Dare başlığının Büyük Britanya dışında da çok beğenilmesini sağlamıştır. Sonraki yıllarda senarist olarak Alan Stranks, David Motton ve Eric Eden ile de çalışan Frank Hampson, bir süre sonra başlığın sadece kurşun kalem eskizlerini yapmış, onun stilini koruyarak sayfaları mürekkepleyen ve renklendiren Donald Harley, Harold Johns, Bruce Cornwell, Desmond Walduck, Frank Bellamy ve Keith Watson gibi usta çizerler de başlığı aynı dinamizm içinde devam ettirmişlerdir. Bunların arasından Donald Harley, 1964 yılında İngiliz gazeteleri için 'The People on Sundays' başlıklı Dan Dare versiyonuna da ayrıca imza atmıştır. Radyo piyeslerinden, adına hazırlanan kart oyunlarına dek tam bir fenomen haline gelen Dan Dare, yayınlandığı dergi el değiştirdikçe yeni editörlerin gittikçe daha az yer ayırdığı bir kahraman haline gelmiştir. Sonuçta tek sayfaya düşen ve Eagle'ın 26 Nisan 1969'da yayınlanan 991. sayısıyla sona eren başlık, aynı yayın kuruluşuna ait Lion ile Eagle dergilerinin birleşmesinin ardından, 1973'de adına yayınlanan özel yıllıklarla yeniden ele alınmıştır.

Dan Dare maceraları ülkemizde ilk kez Küçük Afacan dergisinin 1956 yılı Şubat ayında çıkan sayılarında Dünyalar Çarpışıyor ve yine aynı yıl içinde Koket adıyla yayınlanan dergide Feza Kahramanları başlıklarında yayınlanmıştır. Altan Deliorman'ın yazıp çizdiği belirtilen bu öyküde Dan'ın ismi Türkleştirilerek Yüzbaşı Korkut haline getirilmiştir. Bu ilk tanışmalardan sonra 1965'de Ramazan Gökalp Arkın'ın çıkardığı kısa ömürlü Çocuk Dünyası dergisinde kendi orijinal başlığıyla yer almış, onu 1981 yılında Hasal Yayınları tarafından basılan Cim Kozmos adlı dergideki Süper Dan başlıklı öyküsü izlemiştir.
 
Üst
Alt