Çocukların Meslek Seçimine Nasıl Karar Verilir ?

M

Muzik

Guest
cocuklarda-meslek-secimi-nasil-olmali.jpg


Meslek seçimi konusu, çocukların hayatlarını ana hatlarıyla belirleyen bir harita gibidir ayrıca hayatlarını maksimum derecede etkileyecek konulardan olduğundan çok önemli bir seçim aşamasıdır. Türkiye’de ise eğitim sistemi açısından meslek seçimi ne yazık ki çok erken yaşlarda yani 13’lü yaşlardan itibaren belirlenmek durumunda. Zira lise başlangıç döneminde müfretdat branşlara ayrılıyor ve dal seçimi – seçmeli dersler ise bu aşamada belirleniyor. Sonrasındaüniversite – akademik kariyer alanında da bu durum tam olarak perçinleniyor ve meslek dalı gerçek anlamda belli oluyor.

Bu alanda meslek seçimi, elbette ki çocukların ya da gençlerin üzerinde tam bir sosyo ekonomik etken belirleyicisi olurken aynı zamanda da sağlıklı bir ruh haline sahip olarak yaşamını sürdürebilecek olan bir birey olması konusunda da gerçek bir şekil alıyor.

Tabiri caizse gençlerin başında ‘kavak yellerinin estiği’ ergenlik dönemi ise gençlerin bu alanda sağlıklı bir karar vermesi adına pek de verimli bir dönem olamayabiliyor. Bu konuda ilk göz önünde bulundurulması gereken faktör ise gencin becerileri olmalı. Okullarda verilen rehberlik programlarıysa çocukların meslek seçiminde başarılı olması anlamında önemli adımlardan. Bu anlamda çocukların meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi olması çok önemlidir.

cocuk-meslek-sectirtme.jpg


Çocuk Meslek Seçimine Yardımcı Olun
Sağlık, turizm eğitim, hukuk, ulaşım, gibi alanlarda hizmet sektörü gibi alanlarda gençlerin maksimum dozda bilgi edilmeleri gerekiyor.

Örneğin öğretmenlik, dil bilimleri, gazetecilik, dil bilimleri ya da hukuk alanlarında; sözel – sayısal yetenek ifade /aktarım gücünün önemi çocuklara idrak ettirilmelidir.

Yine mühendislik, kimya, biyoloji, fizik, tıp alanlarında sayısal – kavrama, problem çözme yetisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Şekil – mekan – boyut becerisi gerektiren; mimarlık, diş hekimliği, tasarım – harita mühendisliği ise farklı yetenekler gerektirir.

Sözün özü farklı mesleklere yönelecek gençler için; arkadaşlar, okul çevresi, , eğitmenler, ailenin ve özellikle de rehber eğitmenin nitelikliği ve yönergesinin yanında kendi yetenek ve seçimleri de büyük önem taşır diyebiliriz. Ailelerde bu anlamda yol gösterici ve büyük bir destek olabilir.​
 

aLex

onLy Trance Music
Kullanıcı
Katılım
1 Ağu 2018
Mesajlar
42
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
37
Cinsiyet
Erkek
cok guzel bir paylasim tesekkurler @Muzik . ayriyeten ufak bir hatirlatma da yapmak lazim.. cocuklarin gelisiminde '' Muziğin '' ne kadar onemli oldugunun altinin cizilmesi gerekli .. cunki müzik ruh halinin bir yansimasidir. yeni olgunlaşan çocuklarin müzik kulaklarının, genel anlamda nasıl bireyler haline gelicekleri ile ilgili bir çok tez hazirlanmistir. bunlardan birisi Ankara Rıfat Ege Binnaz Ege Anadolu Lisesi 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup öğrenciler içerisinde müzik ile uğraşan grup ile uğraşmıyan grup un ders notlari ve yil sonu ortalamalarina bakilmis. müzik ile ugraşan ve ilgilenenlerin ders notlari ve ortalamalari çok çok üstün çıkmış .. bu sadece bir örnek :) Tıpkı beyin gibi insanın kalbi de ses ve müziğe son derece duyarlıdır . bu yüzden çocuklarımızı müzik ile haşır neşir edersek eğer başarılı birer birey olma konusunda onlara en büyük desteği sağlamış oluruz diye düşünüyorum. post için tekrardan teşekkürler @Muzik ;)
 
Üst
Alt