Çocuklarda Geç Konuşmanın Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

M

Muzik

Guest
cocuklarda-konusma-bozuklugu-qkadin.png


Çocuklarda Geç Konuşmanın Nedenleri ve Yapılması Gerekenler
Çocukların konuşmaya başlama süreci genel olarak yaklaşık 6 aylıkken ufak heceleri kullanarak başlamaktadır. Genel olarak 1 yaşından sonra kelimeleri dillendirmeye ve 2 yaşından itibaren iki kelimeyi bir araya getirerek cümleler kurmaya başlaması gerektirmektedir. Bu süreçte geri kalmış çocukların mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli tedaviyi görmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Geç Konuşmanın Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda geç konuşmaya sebep olabilecek rahatsızlıkların başında zekâ geriliği gelmektedir. İleri derecede zihinsel probleme ve zekâ geriliğine sahip olan çocuklarda sözlü iletişim yeteneği yok denecek kadar az olur.

Zekâ geriliği dışında, çocuğun konuşma sürecine dair bir dönemde uzun süreli bir hastalık geçirmesi de konuşma süresinin uzamasına sebep olabilir. Bu sebeple çocuğun hastalık geçmişi takip edilmelidir.

Konuşmanın ana teması ses algısına dayanmaktadır. Bu sebeple işitme kaybına sahip çocuklarda konuşma süreci işitme kaybının büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
KONUŞMA ORGANLARI OLAN ÇENE, DİL, DUDAK, DAMAK GİBİ ORGANLARDA OLUŞAN VEYA DOĞUŞTAN YER ALAN HERHANGİ BİR KUSUR DA KONUŞMA SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLER.
Ailenin çocuğa karşı ilgisiz olması, ona iyi konuşma örneği sunmaması gibi durumlar da çocuklarda geç konuşmaya sebep veren durumlar arasında yer almaktadır.

Çocuklarda Geç Konuşma Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Eğer çocukta herhangi kalıtsal bir hastalık yok ise ailenin çocukla ekstra ilgilenmesi, ancak bu durumu onun üzerinde baskı kurarak değil hoşlanacağı bir uğraş haline getirerek yapması gerekmektedir. Oyunlar yaratarak ve çocuğa bunu eğlenceli bir hale getirerek yapılması, çocuğun daha başarılı olmasına, eğlenerek öğrenmesine sebep olur.

Çocuğun konuşma sürecini hızlandırmanın en doğru yolu, ebeveynlerin çocukla ilgilenmesi, onunla anlaşılır bir dille ve mümkün olduğu kadar basit kelimelerle konuşması ve çocuğa kitap okuyarak ya da onunla sürekli konuşarak onun işitsel duyusunu geliştirmesini sağlamak gerekmektedir.
 
Üst
Alt