- Katılım
- 26 Ara 2016
- Mesajlar
- 1,067
- Tepkime puanı
- 2,071
- Puanları
- 0
- Cinsiyet
- Kadın

Kitapla ilişki kurmak, okumayı bilmese de konuşmakta güçlük çekse de her çocuğun hakkıdır. Resimli kitap ve dergiler, okul öncesi dönemde dil gelişimini desteklediği gibi çocuğun kendisini tanımasına kendisini bulmasına olanak sağlar, toplumsallaşmasına yardımcı olur; yalnızlığı, kimsesizliği azaltır; sanatsal ve kültürel deneyimler kazandırır; sevinç, neşe, keyif kısaca haz verir.
Çocuğun bütün gelişim alanlarına katkı sağlayan, onun dünya ile iletişimini kuvvetlendiren, okuma yazma becerisinin kazanılmasına yardım eden çocuk edebiyatı ürünleriyle çocuğu erken dönemde tanıştırmak, yararları düşünüldüğünde bir kez daha önem kazanmaktadır. Erken dönemde uygun yapıtlar, çocukları mutlaka olumlu yönde etkileyecektir. Okul öncesi dönemde kitapla ilgili deneyimler, çocukların daha sonraki yıllarda okumayı öğrenmeye karşı duygu ve tutumlarını oluşturmada ilk adımlardır. Bu nedenle okul öncesi dönemin ve resimli kitapların önemi dikkatlerden kaçmamalıdır.

Çocuk–kitap ilişkisini şöyle sıralayabiliriz:
- Resimli kitaplar; çocuğun belleğinden kavramların imgelerini oluşturur.
- Kavramların görsel imgeleriyle çocuğun belleğine yerleşmesine olanak sağlar.
- Çocukların duyu algılarını geliştirir.
- Kavramsal gelişimini destekler.
- Soyut ve somut kavramları öğrenmelerini kolaylaştırır.
- Nesneleri sınıflandırma, gruplandırma, kavram oluşturma, anımsama, dikkat
etme, düşünme gibi bilişsel süreçlerini işletir. - Resimli kitaplar; çocuğun kavram, sözcük bilgisi, gramer, anlama dinleme,
sorulara cevap verebilme, öykü zincirini kurabilme, bellek, sıralı cümle
üretebilme, dili kullanabilme, çözümleme yeteneğini artırır. - Dilin zenginliğinin farkına vardırır, okuma zevki uyandırır.
Moderatör tarafında düzenlendi: