Çilek yaprağı, çilek kadar faydalı

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Çilek yaprakları insan sağlığına birçok fayda sağlar. Çilek yaprağını taze yada kurutarak, sıcak suda demleme usulü ile hazırlayabilirsiniz. Kendisi de yüksek besin değerine sahip olan yapraklar, diğer besin maddelerinin etkinliğini artırırken, sindirim sistemine yardımcı olur.
cilek-yapragi-1-min.jpg

Çilek yaprakları, mineral ve vitaminlerden oluşur ve geniş bir yelpazede faydalar sunar. Piyasada çilek yaprağından üretilmiş beslenme tabletleri satılmaktadır. Bütün bitkisel ürünlerde olduğu gibi, kullanmadan önce doktor tavsiyesi alınması gerekir, özellikle düzenli kullanılan bir ilaç varsa, tüketmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir çünkü bileşenlerinin, ilaçlarla etkileşime girme potansiyeli vardır.
[BASLIK2]Sindirim Sistemine Etkisi[/BASLIK2][BASLIK2][/BASLIK2]
Çilek yaprağı çayının en yaygın kullanım amacı, sindirim sistemindeki sıkıntıları gidermesidir. Sindirim sistemindeki asit-baz dengesini sağlanmasını ve gastrointestinal semptomların ve bölgesel ağrıların giderilmesini sağlar. Çilek yaprakları tanen içerir, tanen peklik gidericidir. Karın ağrısını, bulantıyı, şişkinliği, ishali ve mide kramplarını hafiflettiği bilinmektedir.
[BASLIK2]Artrit[/BASLIK2][BASLIK2][/BASLIK2]
Artrit, eklemlerde iltihaplanma sonucu gelişen, kronik eklem rahatsızlığıdır. Şişme, sertleşme ve ağrılara sebep olur. İltihaplanma, eklemelerin etrafındaki yumuşak dokularda sıvı birikmesi sonucu oluşan sertleşmeye, ağrıya ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olur. 2000 yılında “Neuroimmunomodulation” yayınlanan araştırma, kafeik asitin, artrit’in tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini ortaya çıkarmıştır. Çilek yaprağının bileşenlerinde, doğal idrar sökücü kafeik asit bulunur, bu da eklemlerde birikmiş suyun dışarı atılmasına yardımcı olur. Artrit ve romatizmada oluşan şişmeye bağlı semptomlar bu sayede azalır.
[BASLIK2]Yararlı Mineral ve Vitaminlar[/BASLIK2][BASLIK2][/BASLIK2]
Çilek yapraklarında demir, kalsiyum ve Vitamin C bulunur. Maryland Medical Center Universitesi(UMMC) tarafındanyapılan araştırmaya göre demir, kırmızı kan hücrelerinin gelişimine ve hemoglobin üretimine ve aneminin tedavisine yardımcı olur. Kalsiyum ise kemik sağlığında ve osteoporozun önlenmesinde faydalıdır. Bununla birlikte çilek yaprakları yüksek miktarda C vitamini içerir. Profesör Melvin H. Williams, “Sağlıklı Beslenme, Fitnes ve Spor” adlı kitabında, C vitaminin, serbest radikalleri ve diğer zararlı toksinlerin etkisini azalttığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bildirmiştir.
[BASLIK2]Önlemler[/BASLIK2]
Çilek alerjilere de sebep olabilen bir bitki türüdür. Çilek yapraklarına karşı alerjik reaksiyon belirtileri arasında, yüz ve boynun şişmesi, solunum zorluğu ve deri döküntüsü sayılabilir. Çilek yaprakları veya çilek yaprağı ekstresi aldıktan sonra, bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşılması durumunda, derhal tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
[BASLIK2]Hazırlama Önerisi[/BASLIK2][BASLIK2][/BASLIK2]
1 çay kaşığı kıyılmış taze veya kuru yaprağa 150 ml kaynar su eklenir, 15–20 dk demlenip süzülür. Biraz balla tatlandırılabilir. Beslenme uzmanı Taylan Kümeli günde 3 fincan içilmesini öneriyor.

Not: Çilek, gülgiller familyası içinde yer alır. Aslında gerçek bir meyve değildir, çünkü dişi organda gelişmemiştir. Yediğimiz kısım, çiçek sapının tablasıdır. Yirmi kadar çeşidi vardır.
Kaynaklar:
 
Üst
Alt