Çevre ve Temizlik İle İlgili Kompozisyon Örneği

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Çevre ve Temizlik

Çevre kelimesini açıklayacak olursak; insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.

Çevremizi tanıdıktan sonra temizlikte çok önemlidir. Çevre temizliği şu başlıklar altında toplanabilir:

---8226; Elbiselerin temizliği.
---8226; Yiyeceklerin temizliği (Yakın çevre).
---8226; Ev temizliği.
---8226; Sokak, cadde, mahalle, şehrin temizliği (Uzak çevre).
---8226; Yeterli temiz su sağlanması.

Elbise temizliği: Müslümanlar, namaz kılabilmenin olmazsa olmaz şartlarından birisi de elbise temizliğidir. Dışkı ve idrar bulaşmış bir elbise ile namaz kılınamaz. Yani Müslümanlar günde beş kez elbiselerinin temizliğini kontrol etmek mecburiyetindedirler. Temiz giyinme konusunda Peygamber Efendimiz (sas)---8217;in şu sözü, O---8217;nun temizliğe verdiği ehemmiyeti açıkça göstermektedir: ---8220;Beyaz elbise giyiniz. Zira beyaz elbise daha güzel ve temizlik açısından daha elverişlidir. Ölülerinizi de bununla kefenleyiniz.---8221; Beyaz ve açık renkliler, üzerlerindeki kiri gösterdiğinden onların temizliğine ihtimam göstermek gerekir. Avrupa---8217;da 19. yüzyılda temiz giyimin değeri yeni yeni anlaşılırken, Müslümanlığı gerçek manada yaşayan insanlar, 7. yüzyıldan beri elbise temizliğine dikkat ediyorlardı.

Yiyeceklerin Temizliği: Çoğu mikrop ve parazit, içtiğimiz su ve yediğimiz yiyeceklerle bulaşır. Bunun için annelerin ve özellikle gıda sektöründe çalışanların, yiyecekleri koruma hususunda özel bir itina göstermeleri gerekir. Besin zehirlenmesine sebep olan bakterilerin başlıca kaynağı insandır.

Ev Temizliği: Geniş ve temiz evler salgın hastalıkların bulaşmasını azaltır. Evlerde mutfakların temiz tutulması, çöplerin biriktirilmemesi önemlidir. Çünkü çöpler bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Ayrıca böcekleri de davet eder. Meskenlerin gerek alan, gerekse oda sayısı itibariyle yeterli olması gerekir. Peygamber (sas)---8217;in ev plânını örnek alan Müslüman mimarlar, evin avlusunu binanın tamamlayıcısı olarak görmüş, avluyu evin dışa açılmış unsuru olarak kabul etmişler.

Bu konu ile ilgili Peygamber Efendimizin hadisini örnek verirsek;

---8220;Geniş ev, dürüst komşu ve rahat bir binek Müslüman kişinin saadetindendir.---8221;

---8220;Meskenlerin en iyisi geniş olanıdır.---8221;

---8220;Evin kötü olması, darlığı sebebiyle oturanlara kâfi gelmemesi ve kötü komşularının olmasıdır.---8221;

---8220;Çevrenizi ve evlerinizi temiz tutunuz. Yahudilere benzemeyiniz. Çünkü onlar süprüntüleri evlerinde biriktirirler.---8221; bunları verebiliriz.

Çevre Temizliği
11.gif
eygamberimiz çevre temizliğine gereken önemi vermiş, Müslümanlar da her zaman bu emir ve tavsiyelere uymaya özen göstermişlerdir. Çevreyi ve su kaynaklarını kirletmeme hakkındaki hadis-i şerifleri bir kez daha hatırlayalım:

---8220;Sizden biriniz sakın su içine idrar yapmasın. Belki o sudan sonra abdest alması veya gusletmesi icap eder. Yine sizden biriniz cünup olduğu zaman durgun suyun içine girerek yıkanmasın. O sudan bir kap ile alarak dışarıda yıkansın.---8221;

---8220;İşlek yol üzerinde konaklamayınız (oturmayınız, yatıp kalkmayınız). Yol üzerinde abdest bozmayınız.---8221;

Efendimiz (sas); ---8220;Sakın lânete uğrayanlardan olmayınız,---8221; buyurunca, sahabeler, ---8216;Bunlar kimlerdir?---8217; diye sordular. Peygamberimiz de, ---8220;Herkesin gelip geçtiği yollara, gölgeliklere, su kenarlarına ve ağaçların altına abdest bozup kirletenlerdir.---8221; diye cevap verdi.

Yeterli Miktarda Temiz Su Sağlanması: İleride temiz su bulma çok zor olacaktır. Bu konu ile ilgili Peygamber Efendimizin şu hadisini hatırlayabiliriz.

---8220;Peygamber Efendimiz (sas)---8217;in bu konferanstan 1340 yıl önce, temiz içme suyu temin edilmesini teşvik eden sözlerine bakalım: ---8220;Yedi şeyin ecir ve sevabı kişiye ölümünden sonra da ulaşır, defteri kapanmaz, sevap yazılmaya devam eder: İlim öğretmek, su getirmek, kuyu kazdırmak, kitap vakfetmek, ölümünden sonra kendisine arkasından dua edecek hayırlı çocuk yetiştirmek---8230;---8221; Peygamberimiz insanlara temiz su sağlamanın sadece dünyada değil, ahirette de büyük faydalar sağlayacağını, açık bir şekilde dile getirmiştir. Nitekim bu buyruklarla yetişen Müslümanlar, gittikleri her yerde su kanalları yapmışlardır. Mimar Sinan---8217;ın yaptığı su yolları ve çeşmeler buna güzel bir örnek oluşturur.---8221;
 
Üst
Alt