Biz kadınlar gün içerisinde iş yeri olsun ev olsun diğer işlerimize yoğunlaşmaktan kendimize vakit ayıramayabiliyoruz. Çalışma hayatımda işlerime yetişirken basit ipuçları ile beslenmemi düzenlediğimde hem kendimi daha iyi hissediyor hem de her zaman formda kalmayı başarabiliyorum.
Hiçbir zaman bitmeyen “yapılacaklar listesi”, günlük hayatımızı bir hayli strese sokuyor. Her zaman yapılacak alışveriş, temizlik ve çamaşır vardır. Çocuğumuzu okula, kurslara götürmek gibi bitmek bilmeyen işleri de katarsak liste sonsuzdur! Birçok kadın da bunları çalışma hayatlarıyla beraber yürütüyor. Peki, kadınlar nasıl başarıyorlar? Bu sorunun bir cevabı, tercih ettikleri yiyeceklerdir. Artık sağlıklı ve koruyucu yiyecekleri öğünlere katmak daha da önem taşımaya başladı. Aşağıda sıraladığım “kadınlar için en iyi 10 yiyecek” sizi çalışma ve ev hayatınızda zinde tutacaktır.
Çalışanlar Kadınlara Özel Beslenme
1. Yeşil Sebzeler
Kalp ve diğer organlarımızın dostu yeşilliklerdir. Eğer çocukken zorla sebze yedirilmiş iseniz, belki yeşilliklerden uzak durabilirsiniz. Ancak bu önemsemediğimiz sebzeler yüksek miktarlarda magnezyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Tabii bu arada kanser savaşçıları olan fitokimyasalları da unutmamalı! Kışlık bir salata içine bahar yeşilliği katın, fasulye çorbasının içine kıvırcık, lahana ekleyin veya bulgur pilavınızı renklendirmek için pazı gibi yeni bir şey deneyin.
2. Bulgur
Bulgur, kırılmış kepekli buğdaydır. Bu tip buğdayın içinde yüksek oranda lif bulunur. B vitamini kaynağıdır. Bundan dolayı daha uzun zaman tokluk hissi verir ve kabızlığı, kolon ve göğüs kanserini engeller. Aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı riskini de azaltır. Çok yönlü bir hububat olduğu için, domates, limon suyu ve bol şifalı bitkiler ile de çok lezzetli bir kısır yapılabilir!
3. Lahana
Çok önemli bir Beta karoten ve folat kaynağıdır. Bu basit sebzenin besin değerinin bu kadar yüksek olduğunu nereden bilebilirdik? Folat, doğum anomalilerini önlemeye yarayan önemli bir besin öğesidir ve aynı zamanda vücudumuzu kanserden ve kalp hastalıklarından da korur.
4. Çilek
Yumuşak, kabuksuz meyvelerde bol lif ve C vitamini vardır. Bunlar bizi kataraktan ve içerdikleri zengin antioksidanlardan dolayı da çeşitli iltihap risklerinden korur. 100 gr çilekte 77 miligram C vitamini bulunur. Bu da eşit miktarda porsiyon greyfurtdan iki kat daha fazla C vitamini demektir.
5. Avokado
Avokadonun içerdiği yüksek yağ oranı, düşük yağ diyeti yapanları korkutabilir, ancak avokado zengin folat ve potasyum kaynağıdır. Meyvenin gücü özellikle yağından gelmektedir. Avokadoda bulunan bu yağlar, özellikle de oleik asit, vücudumuzun kolesterol seviyesini düzeltmeye yarar ve diyabeti kontrol eder. İçerdiği lif de çok fazladır.
6. Pancar
Turşu halinde ve pişirilmiş yenebilen veya pastaya bile (havuçlu pasta gibi) katılabilen kök pancarı, beslenmenizde bulunmalıdır. Kansere karşı koruma ve demir deposu olarak çok etkilidir. Folat bakımından zengindir. Özellikle salata içinde veya fajitada (Meksika dürümü) kullanarak lezzetli yemekler hazırlamanız mümkün.
7. Muz
Lezzetli bir muz hem tansiyonumuzu azaltır, aynı zamanda da mide ekşimemizi engeller. Ne kadar çekici değil mi? Muz, aynı zamanda serotonine dönüşen bir protein olan triptofan zengini bir besin olduğu için, depresyona da iyi gelir.
8. Yeşil ve Siyah Çay
Yeşil çay ve siyah çayda, çok iyi antioksidan özellikleri olan flavonoidler mevcuttur. Bazı araştırmalar düzenli çay tüketiminin (günde üç bardak), kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizi riskini azalttığını gösteriyor. Diyet yapanlar için müjde: Diğer araştırmalar da çayın, ağır bir yemekten sonra içilmesinin, bazı yağların kötü sonuçlarını engellediğini göstermiştir.
9. Mantar
Mantarda iki önemli B vitamini olan niasin ve riboflavin vardır. Bu iki besin vücudumuzun metabolizmasının daha iyi çalışması için gerekli olan enzimlere yardımcı olur. Hem kurutulmuş hem de taze şekilde bulunan shitake mantarlar sade beyaz düğme mantarlara göre daha egzotik, ancak inanılmaz bağışıklık artıran mantarlardır. Bu mantarlar aynı zamanda bazı bilim adamları tarafından, HIV virüsüne karşı kullanılmak için test ediliyor. Bir uyarı: Çiğ olarak toksin içerirler ve zehirlenmeye sebep olan bir mikrop da taşıyabilirler. 100 gramda 13 kalori içerdiklerinden dolayı, diyet yapanlar için mükemmeldir.
10. Soğan
Soğan her zaman masamızda olmalı çünkü onların iyi kolesterol (HDL) düzeylerini artıran ve aynı zamanda da tansiyonu düşüren güçleri vardır. Nefes alamıyorsunuz ve boğazda, burunda tıkanıklık mı hissediyorsunuz? Soğan, daha rahat nefes almanızı sağlar ve tıkanıklığı rahatlatır. Eskiden soğuk algınlığı tedavisinde soğan lapası kullanılırdı. Gözünüzü yaşartan (kükürt) soğanlar, şişkinlik giderme özellikleri taşır ve aynı zamanda da doğal iyileştirici görevini yürütürler.
Hiçbir zaman bitmeyen “yapılacaklar listesi”, günlük hayatımızı bir hayli strese sokuyor. Her zaman yapılacak alışveriş, temizlik ve çamaşır vardır. Çocuğumuzu okula, kurslara götürmek gibi bitmek bilmeyen işleri de katarsak liste sonsuzdur! Birçok kadın da bunları çalışma hayatlarıyla beraber yürütüyor. Peki, kadınlar nasıl başarıyorlar? Bu sorunun bir cevabı, tercih ettikleri yiyeceklerdir. Artık sağlıklı ve koruyucu yiyecekleri öğünlere katmak daha da önem taşımaya başladı. Aşağıda sıraladığım “kadınlar için en iyi 10 yiyecek” sizi çalışma ve ev hayatınızda zinde tutacaktır.
Çalışanlar Kadınlara Özel Beslenme
1. Yeşil Sebzeler
Kalp ve diğer organlarımızın dostu yeşilliklerdir. Eğer çocukken zorla sebze yedirilmiş iseniz, belki yeşilliklerden uzak durabilirsiniz. Ancak bu önemsemediğimiz sebzeler yüksek miktarlarda magnezyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Tabii bu arada kanser savaşçıları olan fitokimyasalları da unutmamalı! Kışlık bir salata içine bahar yeşilliği katın, fasulye çorbasının içine kıvırcık, lahana ekleyin veya bulgur pilavınızı renklendirmek için pazı gibi yeni bir şey deneyin.
2. Bulgur
Bulgur, kırılmış kepekli buğdaydır. Bu tip buğdayın içinde yüksek oranda lif bulunur. B vitamini kaynağıdır. Bundan dolayı daha uzun zaman tokluk hissi verir ve kabızlığı, kolon ve göğüs kanserini engeller. Aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı riskini de azaltır. Çok yönlü bir hububat olduğu için, domates, limon suyu ve bol şifalı bitkiler ile de çok lezzetli bir kısır yapılabilir!
3. Lahana
Çok önemli bir Beta karoten ve folat kaynağıdır. Bu basit sebzenin besin değerinin bu kadar yüksek olduğunu nereden bilebilirdik? Folat, doğum anomalilerini önlemeye yarayan önemli bir besin öğesidir ve aynı zamanda vücudumuzu kanserden ve kalp hastalıklarından da korur.
4. Çilek
Yumuşak, kabuksuz meyvelerde bol lif ve C vitamini vardır. Bunlar bizi kataraktan ve içerdikleri zengin antioksidanlardan dolayı da çeşitli iltihap risklerinden korur. 100 gr çilekte 77 miligram C vitamini bulunur. Bu da eşit miktarda porsiyon greyfurtdan iki kat daha fazla C vitamini demektir.
5. Avokado
Avokadonun içerdiği yüksek yağ oranı, düşük yağ diyeti yapanları korkutabilir, ancak avokado zengin folat ve potasyum kaynağıdır. Meyvenin gücü özellikle yağından gelmektedir. Avokadoda bulunan bu yağlar, özellikle de oleik asit, vücudumuzun kolesterol seviyesini düzeltmeye yarar ve diyabeti kontrol eder. İçerdiği lif de çok fazladır.
6. Pancar
Turşu halinde ve pişirilmiş yenebilen veya pastaya bile (havuçlu pasta gibi) katılabilen kök pancarı, beslenmenizde bulunmalıdır. Kansere karşı koruma ve demir deposu olarak çok etkilidir. Folat bakımından zengindir. Özellikle salata içinde veya fajitada (Meksika dürümü) kullanarak lezzetli yemekler hazırlamanız mümkün.
7. Muz
Lezzetli bir muz hem tansiyonumuzu azaltır, aynı zamanda da mide ekşimemizi engeller. Ne kadar çekici değil mi? Muz, aynı zamanda serotonine dönüşen bir protein olan triptofan zengini bir besin olduğu için, depresyona da iyi gelir.
8. Yeşil ve Siyah Çay
Yeşil çay ve siyah çayda, çok iyi antioksidan özellikleri olan flavonoidler mevcuttur. Bazı araştırmalar düzenli çay tüketiminin (günde üç bardak), kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizi riskini azalttığını gösteriyor. Diyet yapanlar için müjde: Diğer araştırmalar da çayın, ağır bir yemekten sonra içilmesinin, bazı yağların kötü sonuçlarını engellediğini göstermiştir.
9. Mantar
Mantarda iki önemli B vitamini olan niasin ve riboflavin vardır. Bu iki besin vücudumuzun metabolizmasının daha iyi çalışması için gerekli olan enzimlere yardımcı olur. Hem kurutulmuş hem de taze şekilde bulunan shitake mantarlar sade beyaz düğme mantarlara göre daha egzotik, ancak inanılmaz bağışıklık artıran mantarlardır. Bu mantarlar aynı zamanda bazı bilim adamları tarafından, HIV virüsüne karşı kullanılmak için test ediliyor. Bir uyarı: Çiğ olarak toksin içerirler ve zehirlenmeye sebep olan bir mikrop da taşıyabilirler. 100 gramda 13 kalori içerdiklerinden dolayı, diyet yapanlar için mükemmeldir.
10. Soğan
Soğan her zaman masamızda olmalı çünkü onların iyi kolesterol (HDL) düzeylerini artıran ve aynı zamanda da tansiyonu düşüren güçleri vardır. Nefes alamıyorsunuz ve boğazda, burunda tıkanıklık mı hissediyorsunuz? Soğan, daha rahat nefes almanızı sağlar ve tıkanıklığı rahatlatır. Eskiden soğuk algınlığı tedavisinde soğan lapası kullanılırdı. Gözünüzü yaşartan (kükürt) soğanlar, şişkinlik giderme özellikleri taşır ve aynı zamanda da doğal iyileştirici görevini yürütürler.