Böbrekler Çalışmadığında Ortaya Çıkacak Sorunlar

Seth

New member
Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
666
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Böbrekler ne iş yapar? Böbreklerimiz çalışmazsa ne gibi sorunlar ortaya çıkar? Böbrek yetmezliği ve hasarında yaşanacaklar.
Böbrekler Çalışmadığında Ortaya Çıkacak Sorunlar
Böbrek nedir?
Böbrekler, bir çift fasulye şeklindeki organlardır. Beyin, kalp, akciğerler ve karaciğer ile birlikte, vücudun en önemli beş organı arasındadır. Atık ürünleri ve fazla sıvıyı kandan temizleyen filtrelerdir.

1545164461133.png


Böbreklerimiz ne yapar?
Böbreklerin üç ana görevi kanı filtrelemek, kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik etmek ve kan basıncını kontrol etmektir.
***Böbrekler, atığın işlenmesinden ve çıkarılmasından sorumlu vücudun birincil kan filtreleme sistemidir.
***Böbrek içindeki hormonal sensörler, hangi maddelerin atık olarak atılması gerektiğini belirler. Böbrekler vücudumuzun sıvı dengesinde tutarlar.
***Böbrekler vücudun oksijen kaynağının korunmasında da önemli bir rol oynar. Oksijenin dokulara iletilmesinden kırmızı kan hücreleri sorumlu olsa da, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli
eritropoietin (EPO) hormonu böbreklerden salınır.
***Böbrekler, kan basıncını düzenlemede de yer almaktadır. Renin adı verilen bir enzimin salınması ile arterlerin ve damarların daralmasına ve sonunda tansiyonun artmasına neden olur. Diğer yandan dolaşımdaki kan hacmini etkileyerek kan basıncını etkileyenler, böbreklerdir.

Böbrekler düzgün çalışmıyorsa ne olur?
Bozulmuş böbrek fonksiyonu ciddi sonuçlar doğurur ve kalıcı olarak tanımlanan kronik böbrek hastalığına yol açabilir.
Böbrek fonksiyonunda azalma vücudun idrar üretmesinde ve toksinleri filtrelemesinde başarısız olmasıyla sonuçlanır. Kan dolaşımındaki toksinler ve diğer atıklar yok edilemez.

Hasarlı böbrekler, kırmızı kan hücresi üretimini uyarmak için yeterli EPO hormonu salgılamazlar.
Kronik böbrek hastalığı kansızlık olarak bilinen anemiye sebep olabilir.Anemi ve filtrelenmemiş kan dokuların ve organların oksijenle beslenmesini engeller. Bu durum geliştikten sonra kalp durumu telafi etmek için elinden gelenin en iyisini yapar ve daha fazla kan pompalamaya çalışır. Bu kan basıncını yükseltir ve böbreğin hassas yapısına daha da zarar verir. Etkilenen böbrekler daha fazla renin üretebilir. Aşırı renin kan basıncına neden olabilir.

Böbreklerin yeteri kadar çalışmaması durumunda böbrek yetmezliği baş gösterir. Eğer bu belirtiler ciddiye alınmazsa böbrekler hasar görmeye devam eder. Bu hasar geri döndürülemez olacaktır. Belirtileri kısaca;
*** Böbreklerin çalışma kapasitesi düştükçe vücuttaki su ve elektrolit dengesi bozulması.
*** Bir sonraki aşamada güçsüzlük, nefes darlığı, ayaklar ve bacaklar başta olmak üzere vücut genelinde şişlik.
*** İdrarın çok az olması yada hiç olmaması
*** İştah azlığı, mide bulantısı ve kusma, zihin karışıklığı, kaygı, sinirlilik hali ve uyku sorunları
*** Hıçkırık, kas krampları, kas seğirmesi, kaşıntı, göğüs ağrısı, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon
 
Üst
Alt