Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

EUPHRAT

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,197
Tepkime puanı
2,691
Puanları
113
Google ile birlikte yapay zekanın en büyük yatırımcısı ve geliştiricisi konumunda Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yapay zeka robotu Chat GPT’nin en az PC ve internet kadar çığı açıcı olduğunu söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Chat GPT’yi “Her parçası bilgisayar ve internet kadar değerli” şeklinde tanımlayan Bill Gates, geleceğin yapay zekada yattığına inanıyor.

Bilgisayar ve internet kadar değerli

Insider
’dan Grace Kay’in haberine göre, Bill Gates, Chat GPT gibi AI (Artificial Intelligence - Yapay Zeka) sohbet robotlarının yükselişinin, internetin doğuşu veya kişisel bilgisayarların evrimi kadar önemli olacağını söylüyor. Gates, Forbes'a “AI, 2023'ün en sıcak konusu olacak. Ve biliyor musun? Bu gayet olağan” diyor. Microsoft'un kurucu ortağı Gates, “Bu, bilgisayar kadar ya da internet kadar önemli” şeklinde konuşuyor.

Gates, 80'lerde kişisel bilgisayar çağının başlamasına yardımcı oldu. Microsoft ve Apple gibi şirketler pazara girmeden önce, bilgisayarlar büyük ölçüde büyük şirketlere, hükümetlere ve üniversitelere aitti ve ortalama bir Amerikalı için tasarlanmamış, son derece teknik cihazlar olarak görülüyordu. Gates'e göre yapay zekanın da toplum üzerinde PC’lere (Personal Compuet – Kişisel bilgisayar) benzer bir etkisi olabilir.

Kendisine yöneltilen soruları net ve konuşmaya dayalı bir şekilde yanıtlamak için milyonlarca web sitesinden toplanan verileri kullanan Chat GPT, makale yazmaktan kodlama çözümleri sunmaya kadar yapay zeka sohbet robotlarının ne kadar popüler ve yararlı olabileceğini şimdiden gösterdi bile. Şimdi ise bunun küresel iş gücü üzerindeki olası etkilerinin büyüklüğü tartışılıyor.

Ancak yine de Chat GPT’nin mükemmel olmadığını belirtmek gerekiyor: Sitenin zaman zaman yanlış yanıtlar verdiği biliniyor, çünkü sohbet robotu, yanlış bilgileri tespit etmekte biraz zorlanıyor.

Kullanıcı sayısı rekor düzeyde artıyor

UBS
tarafından yapılan yeni bir araştırma, sitenin oldukça hızlı büyüyen kullanıcı tabanının yeni bir rekor kırdığını ortaya koyuyor. Firma, Chat GPT'nin lansmanından sadece iki ay sonra, Ocak ayında aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştığının tahmin edildiğini söylüyor. Bu, TikTok gibi en iyi uygulamalardan bile daha hızlın bir gelişime karşılık geliyor.

Microsoft, Chat GPT'yi oluşturan şirket olan OpenAI'ye 2019 yılında 1 milyar dolar yatırım yaptı. Bu ortaklık, şirketin teknolojiyi münhasıran lisanslamasına izin verdi. Daha yakın zamanlarda Microsoft, şirkete daha fazla yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Microsoft, Ocak ayında ise, OpenAI'ye ‘çok yıllı, milyarlarca dolarlık’ bir yatırım yaptığını açıkladı. Yatırımın 10 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

Harekete geçen tek kişi ise Gates değil. Aralık ayında Google, chatbot üzerinden bir ‘kırmızı kod’ yayınladı. Chat GPT'nin en son sürümünün 30 Kasım'da piyasaya sürülmesinden bu yana, Google'ın ve ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, chatbot'un şirketin arama motoruna yönelik oluşturduğu tehdide yanıt olarak Google'ın yapay zeka stratejisiyle ilgili birkaç toplantıya katıldı.

Bing ve Chat GPT

Times'ın Ocak ayında bildirdiğine göre ise şirket, sorunun çözülmesine yardımcı olmaları için Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin'i de sürece dahil etti. O sırada The Information, Microsoft'un kendi arama motoru Bing'i çalıştırmak için Chat GPT’yi kullanmayı planladığını bildirdi.

Gates, her zaman OpenAI'nin bu kadar büyük bir destekçisi değildi. The Information'a göre Microsoft, OpenAI ile ilk kez ortak olmayı düşündüğünde, şirketin teknolojisi hakkında bazı şüphelere sahipti. Konuya aşina olan kaynaklar, milyarder yatırımcının OpenAI'nin teknolojisini ortaklıktan önce analiz etmekle ‘çok meşgul’ olduğunu ve yapay zekanın insan konuşmasını anlama ve bağlamsallaştırma yeteneğinden şüphe duyduğunu bildiriyor. Tüm bu karmaşada ise son gülen OpenAI olacak gibi görünüyor.

KAYNAK
 
Üst
Alt