BİLİMDE YENİ DEVRİM: GÖZ KIRPABİLEN REPLİKA İNSAN GÖZÜ ÜRETİLDİ!

EUPHRAT

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,197
Tepkime puanı
2,691
Puanları
113
6373
bilim-insanlari-goz-kirpabilen-replika-insan-gozu-uretti--720x340.jpg


Bilim insanları, insan gözünün karmaşık yapısını bir noktaya kadar da olsa taklit edebilen ve göz kırpabilen bir yapay göz inşa etmeyi başardı. Biyonik göz, göz kırpmayı sadece fiziksel olarak değil biyolojik etki açısından da taklit edebilmesiyle dikkat çekiyor.

İnsan gözü oldukça hassas ve kompleks bir yapıdır. Bu yapıyı incelemek ve özelliklerini taklit etmek de bilim insanları açısından büyük zorluk çıkarmaktadır. Bilim insanları, son yaptıkları çalışmalar ile gözün özelliklerini kısmen de olsa taklit etmeyi başardılar.

Bu yeni göz çipi, yaklaşık olarak 10 kuruşluk bozuk para boyutlarında. Gözün kornea kısmından alınmış hücreleri barındıran bir merceğe sahip bu sistemin üzerinde gözyaşı kanalları da bulunuyor.
Muhtemelen yazının burasına gelene kadar göz kırptınız. Bu hareketi genelde bilinçsiz olarak yapıyoruz. Göz kırpmak, gözlerimizin nemli kalmasına ve sağlıklı durumda olmasına katkıda bulunuyor. Hatta göz kuruluğu bir rahatsızlık olarak ele alınıyor. O nedenle çipin göz kırpma yeteneği olması, gözün fizyolojisi açısından bakıldığında önem arz ediyor.
bir-bilim-insani-begendigimiz-seyleri-neden-begendigimizi-kesfetti-320x320.jpg

Araştırmada görevli biyomühendislerden biri, insan gözünün dinamik göz kırpma özelliğini taklit edebilme ihtimalinin ilginç olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, göz kuruluğunu test etmek için çipin göz kırpma hızını dakikada 12’den 6’ya düşürdü. Daha sonra da bariz şekilde azalan gözyaşı miktarını korumak için araştırılan ilaç kullandıklarında, göz kuruluğu kaynaklı yanmanın bariz şekilde azaldığını tespit ettiler.

Bu yapı, gözde bulunan bütün hücreleri barındırmıyor. Göz damarlarından ve biyolojik bağışıklık sistemlerinden yoksun durumda. Araştırmacılar, sistemin eksikleri olduğunu ve gözyaşı oluşumunu test edemediğini söylüyor.

 
P

Piraye

Guest
Uzay ve bilime dair haberler heyecanlandırır beni her zaman.
Bilimin son noktası dedikleri yer neresi olacak veyahut
böyle bir yer hiç var olmayacak mı merak ediyorum...
 
Üst
Alt