Bebeklerde Yüksek Ateş

E

Eqe

Guest
Vücudun normal sıcaklık derecesi 36-37,5 derece arasındadır. Bunun üzerindeki ısıya yüksek ateş denilir. Gün içerisinde çocuğunuzun vücut ısısının yükseldiği zamanlar olabilir. Hareketli oyunlardan sonra vücut ısısı artacaktır. Bir miktar dinlendikten sonra herhangi bir azalma olmuyorsa, ateşi var demektir.

Çocukluk çağında çok sık karşılaşılan bir belirti olan ateş, savunma sisteminin bir reaksiyonudur. Ateş kendi başına bir hastalık değildir. Ancak başka bir hastalığın belirtisidir. Aniden yükselen ateş 1-5 yaş arasındaki çocuklarda havale geçirmeye yol açabilir.

Yanağınızla alnına dokunduğunuzda veya alnını ve kulak arkasını öptüğünüzde sıcaklık geliyorsa, çocuğunuzun ateşini bir dereceyle ölçmeniz gerekir. Bebek olan her evde ateş ölçmek için bir derece bulundurmak gerekir. Derecenin en kolay okunur olanını seçin. Bebeklerde (1 yaşına kadar) ateş ölçümü popodan yapılır. Termometrenin üzerine biraz nemlendirici krem sürüp 1-2 dakika kadar rektumda bekletin. Bebeğinizin ayak bileklerini sıkıca tutmanız gerekir. Termometreyi aldığınızda 38 dereceyi gösteriyorsa ateşi var demektir.

Biraz büyük çocuğunuzda termometreyi dilinin altına koyarak da ateşini ölçebilirsiniz. En az 3 dakika beklemeniz gerekir. Dil altı ölçümlerinde, civalı termometre kolayca kırılabileceği için sayısal termometre tercih edilmelidir. Termometre 38 dereceyi gösteriyorsa ateşi var demektir.

En iyi ve kullanımı en fazla olan yöntem koltuk altından ateş ölçme yöntemidir. Civalı termometreyi koltuk altına koyun, 3-4 dakika bekledikten sonra alın. Koltuk altı ölçümü gerçek vücut sıcaklığından 0,6 derece daha düşüktür. Bunun için termometre 37,5 derecenin üzerinde gösteriyorsa ateşi var demektir.

Çocuğunuzun ateşini 20 dakika ara ile tekrar ölçün. Yine yüksek bulursanız, ateşini düşürmek için harekete geçin. Yüksek ateş bir hastalık belirtisi olduğundan, ateşin düşürülmesi tedavi anlamına gelmez. Esas hastalık tespit edilerek uygun tedavi yapılmalıdır. Ateş, vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Mikroplara karşı vücudun direncini yükseltir. Çocuğun genel durumunu, sıvı dengesini, uyku huzurunu bozmayan hafif ateşlerde, ateş düşürücü kullanılmamalıdır. Henüz ateş yokken, ateşi çıkmasın diye ateş düşürücü kullanmak da yanlıştır, hastalığın tanınmasını güçleştirir. Ateş düşürücü kullanılmış ve ateş düşmüşse, ateş çıkana kadar ateş düşürücüye devam edilmemelidir. Sık aralıklarla ve fazla dozda kullanılan ateş düşürücü zehirlenmelere yol açabilir.

Ateşi Nasıl Düşürebilirsiniz?

– Çocuğunuzun ateşi yüksekse, titreme ve üşüme olsa bile üzerini örtmeyin. Birden yükselen ateş havaleye neden olabilir.

– Çocuğunuzun ateşi düşerken terleyip su kaybeder. Bunun için bol bol sıvı gıdalar verin.

– Çocuğunuzun ateşi 38 derecenin üstündeyse, önerilen dozda parasetamol şurubu verin.

– Çocuğunuzun alnına soğuk veya nemli bir havlu koyun.

– Çocuğunuzun ateşi 39,5 dereceden yüksekse ılık su ile banyo yaptırın. Veya ılık suya batırılmış süngerle vücudunu silin. Kesinlikle soğuk su kullanmayın. Her beş dakikada bir ateşini ölçün.

– Hiçbir zaman alkol veya sirkeli su kullanmayın. Çocuğunuz bunları teneffüs edebilir ve zararlı sonuçlara yol açabilir.

– Çocuğunuzun ateşi 39,4 dereceden yüksekse (1 yaşın altındaki bebekler için 38,3 derece) ve 24 saattir ateşi varsa hemen doktorunuzu arayın.
 
Üst
Alt