Bebeklerde Glokom (Göz Tansiyonu) Oluşumuna Dikkat

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Uzmanlar halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun hastalığının, bebeklerde kalıcı görme kaybı olmaması için göz tansiyonuna dikkat edilmesi gerektiği bildiriyor.

Her yaşta görülebilen bir hastalık olan glokomun özellikle 40 yaşından sonra çıkan birincil tipinin görülme sıklığının, diğer türlerine oranla yüzde 85 daha fazla olduğunu ifade eden uzmanlar, ”Glokom yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde, hatta tedavinin geç yapıldığı ya da uygun yapılmadığı durumda genellikle körlükle sonuçlanan bir hastalık. Bu nedenle glokom önemli bir hak sağlığı sorunudur” dedi.

Uzmanlar, tüm yaş gruplarında göz tansiyonu ölçümü yapılması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

”Birincil glokom genelde rutin muayenede, göz hekimine gittiğinizde ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz içi basıncını ölçtüğünüzde ki buna göz tansiyonu diyoruz, bunun yüksekliği ve buna bağlı olarak ilerlediği durumlarda hasta tarafından fark edilemeyen, görme alanı dediğimiz bozuklukla seyreden ve görme sinirini tahrip ederek geriye dönüşümsüz bir durumun ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Dolayısıyla hasta bunun farkında olmuyor. Ancak rutin muayenede göz içi basıncını ölçmek, gözün yapısındaki kalınlığı ölçmek, göz içine ve görme alanına bakmak ve göz dibini aletlerle eğerlendirilerek teşhis konulabiliyor.”

Göz tansiyonunun ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, ”Bu durumun geriye dönüşümü mümkün değil. Tedavi hastalığın ilerlemesini engellemek amacıyla ilaç ve lazerle yapılıyor. Başarısız kalındığında cerrahi tedavi uygulanıyor. Bütün bunlara rağmen hastalık yine de ilerleyebiliyor. Onun için kontrol çok önemli” diye konuştu.

”Bebekte göz tansiyonu varsa tek tedavi yolu ameliyat”

İkincil glokom denilen hastalık türünün ise çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini anlatan uzmanlar, şunları kaydetti:

”Bazı durumlarda bebek, göz tansiyonuyla doğabiliyor. Bu 10-15 bin doğumda bir görülebiliyor. Akraba evliliklerinde daha çok olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla anne babanın erken teşhis için bilinçli davranması gerekiyor. Bebeklerde gözde büyüme, fazla yaşarma, ışığa karşı hassasiyet, ışığa karşı göz kırpma varsa bir göz doktoruna başvurularak durumun araştırılması gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda teşhis daha kolay yapılabilir. Eğer bir bebekte göz tansiyonu varsa tek tedavi yolu ameliyattır. Bu hastalığın ilaçla tedavisi yok. Özellikle erken teşhis edilip müdahalede bulunulan vakalar düzeliyor. Ama glokomla mücadele bitmiyor. Glokomla doğmuşsanız onunla yaşayacaksınız demektir.”

”Rutin göz kontrollerine önem verilmeli”

Uzmanlar, rutin göz kontrollerine önem verilmesi ve her yaşta bu hastalık için kontrol yapılması gerektiğini vurgulayarak, ”Gözle ilgili ağrı, karıncalanma, bulanık, dalgalı ve bulutlu görme gibi belirtilerde mutlaka hekime başvurulmalı. Ailelerin çocuklarını 0-6 yaş arasında en az bir kez göz doktoruna götürerek muayeneden geçirmesi şart. Bir rahatsızlık olmasa bile çocuklar kontrolden geçirilmelidir. Erişkinlerde ise 35 yaşından sonra glokom veya diğer rahatsızlıklar için yaşlılığa bağlı rutin yıllık muayene yapılmalıdır” dedi.
 
Üst
Alt