Bebek Uyutmanın Püf Noktaları

M

Muzik

Guest
Bebek uyutma konusunda işinizi göreceğinizi düşündüğümüz en etkili yöntemleri sizler için bir araya getirdik. En çok bilinen ayakta sallama yönteminin dışında kolay yoldan bebeğinizi uyutabilirsiniz. Yeni doğan bebekleri ağlatmadan uyutabileceğiniz pratik taktikler...

Çiftlerin çocuk sahibi olmadan önceki yaşam şekliyle sonrasında değişen düzenleri birbirinden tamamen ayrılır. Ebeveyn olmadan önce sergilenen rahat ve keyfe düşkün davranışlar, bebek doğduktan sonra kendini uykusuz gecelere ve bebeğin bakım ihtiyaçlarına bırakır. Bebeğin hastaneden eve geldiği ilk zamanlarda bebek, anne karnındaki ortamdan çıkıp dünyaya adapte olmaya çalışırken anne ve babalar da kendi düzenlerini artık bebeğin önceliğine göre ayarlamaya çalışır.

hDfGn_1545308603_5132.jpg


Bebeğin beslenme saati, uyku düzeni derken bir anda değişen yaşam koşulları anne ve babaları biraz alışmakta zorluk çekmelerine sebep olabilir.

Gürültüsüz, sessiz ve sakin bir ev, bebeğin ağlama seslerine alışınca anne ve babalar panik olabilir. Böyle olmaktansa bilinçli bir süper ebeveynlik ile bebeğin problemlerini çözüme kavuşturmak en doğrusu.

EM7vz_1545308648_6517.jpg


Bizde bu konuda bebeğin en temel ihtiyaçlarından olan uyku düzenini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirmek için bebeğin uyku düzeninden ve nasıl uyutulacaklarından bahsedeceğiz.

Halk arasında sıklıkla kullanılan ama aslında yanlış olan 'bebeği sallayarak uyutma' yönteminin uygun görülmemesinin nedeni, bebeğin sabit bir noktaya bakarken bir o yana bir bu yana hızla sallanmasıyla sersemleşmesidir.

Uyku ihtiyacından çok sersemleştiği için uyumaya başlayan bebeklerde kalıcı beyin hasarı görülebilir. Bu nedenle bebekleri sallayarak uyutmanın haricinde tercih edebileceğiniz yöntemleri sizler için araştırdık.

raYkq_1545308679_743.jpg


1- Bebeğinizin ilk uykularındaki düzende en fazla 1 ya da 2 saat uyanık tutmaya dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin uyuması için huzursuzluk yapmasını ya da mızmızlanmasını beklerseniz ileride çok zor uyutursunuz. Ayrıca bebeklerin uyuyarak büyüdüklerini de unutmamak gerekir.

2- Sabahleyin aydınlık odalarda geceleyin de karanlık ve loş ortamda bebeğinizi tutmak önemlidir. Bu algı bebeklerde gece-gündüz kavramını ayırt edebilmeleri açısından önemlidir.

3- Bebeğinize ılık bir banyo yaptırdıktan sonra organik bir zeytinyağıyla masaj yaparsanız rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bakımı yerine getirilmiş bir bebek, mayışacak ve uyumak isteyecektir.

4- Bebeğinizi kundaklamak kendisi için güven verici bir ortam olacağı için kendi kendine bile uyuyabilir. Ancak bu esnada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bebeğin vücudunu sıkmadan, hareketlerini kısıtlamadan yarım kundak modelini tercih etmenizdir.

5- Beyaz gürültü adı verilen oyuncaklarla bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesler bebeğinizi yatıştırabilir ve ona anne karnındaki güvenli ortamı sunabilir.

zsEpb_1545308721_0819.jpg


BEBEKLER HAFTALARINA GÖRE KAÇ SAAT UYUMALI?

Yeni doğan bebekler günde 16-18 saat
3 haftalık bebekler günde 15-18 saat
6 haftalık bebekler günde 15-16 saat
4 aylık bebekler günde 9-12 saat + iki kere 2-3 saatlik kısa uyku
6 aylık bebekler günde 10-11 saat + iki kere 2-3 saatlik kısa uyku
9 aylık bebekler günde 10-12 saat + iki kere 1-2 saatlik kısa uyku
1 yaşında bebekler günde 10-11 saat + iki kere 1-2 saatlik kısa uyku
18 aylık bebekler günde 10-12 saat + çoğunlukla 1 saatlik kısa uyku
2 yaşında bebekler günde 11-12 saat + bir saatlik kısa uyku
3 yaşında bebekler günde 10-11 saat + bir saatlik kısa uyku
 
Üst
Alt