Bebeğinizin Diş Bakımı

E

Eqe

Guest
Bebeğinizin ilk dişleri çıktıktan sonra, diş bakımına başlamanız gerekir. 2 tane veya 4 tane dişi fırça ile fırçalamanız mümkün olmadığından, her gece ıslak ve yumuşak bir bezle bebeğinizin dişlerini temizleyebilirsiniz. Daha sonraları bu ıslak bezin üzerine bezelye tanesi kadar florürlü diş macunu sıkıp o şekilde temizleyebilirsiniz. Bebeğiniz diş macununun tadını sevmiyor veya onu yemeye kalkışıyorsa hiç kullanmayabilirsiniz. Günde iki kez florürlü diş macunuyla fırçalamak çocuğunuzun dişlerini çürümelerden koruyacaktır. Üstelik biraz diş macunu yutması çok fazla kaygılanılacak bir durum değildir.



12. aydan sonra bebekler için hazırlanmış yumuşak bir diş fırçasıyla bebeğinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Buna alıştırmak için önceleri oyun olarak çocuğunuzun dişlerini fırçalayın. Özellikle banyo zamanı eğlendirici bir oyun olabilir.



Çocuğunuz bu işi size bıraktığı sürece dişlerini siz fırçalayın. Elinizi başının arkasından geçirirseniz, dişlerini fırçalarken ağzının içini rahatça görebilirsiniz. 2 yaşına geldiğinde dişlerini artık kendi fırçalamak isteyebilir. Eğer anne ve baba düzenli olarak dişlerini fırçalıyorsa, çocuk bunu çok kısa sürede öğrenecek ve zevkle yapmak isteyecektir.



Dişlerin Çürümemesi İçin;

Diş çıkarmaya başladığı andan itibaren bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini temiz ve ıslak bir bezle silin.
Uygun yaşa geldiğinde diş fırçalamayı kendisinin yapmasına olanak tanıyın. Düzenli olarak sabah-akşam diş fırçalama alışkanlığı edindirin.



Bebeğinizin beslenmesinin kalsiyum (süt, peynir, yoğurt ve yapraklı yeşil sebzeler) ve D vitamini (yumurta sarısı, balık ve süt ürünleri) içerikli olmasına dikkat edin.



Şeker ve çikolata gibi şekerli yiyeceklere çok fazla yer vermeyin. Yaşı büyüdükçe engellemeniz mümkün olmayacağından ara sıra yemesine izin verin ve yedikten sonra dişlerini fırçalamasına dikkat edin. Öğün aralarında da şekerli yiyecek vermemeye dikkat edin. Emziği asla şekerli bir şeye batırıp vermeyin.



Bebeğiniz uyurken biberonla şekerli içecekler içmesine izin vermeyin. İçilmekte olan sıvının içindeki şekerler, ağız bakterileri ile karışıp dişleri çürütürler.



Süt Dişlerine neden iyi bakım yapılmaktadır?



Çünkü bu dişler kalıcı dişlerin yerini tutmaktadır. Bunların çürüyerek dökülmesi, ağız yapısında kalıcı değişikliklere neden olacaktır. 6 Yaşına kadar bebeğiniz bu dişlerle beslenme ihtiyacını giderecektir. Kısa sürede dökülmesi beslenme bozukluklarına da yol açabilir.

Çocuğun kendine güven duyması ve düzgün konuşması için sağlam dişlere ihtiyaç vardır. Bozuk dişlerden dolayı düzgün konuşamayan çürümüş dişleri göstermemek için ağzını sürekli kapatan çocuklar kendini iyi hissetmez. Bütün bunları dikkate alarak süt dişlerin döküleceğini düşünerek bakımını ihmal etmemenizi önermekteyiz.
 
Üst
Alt