Grip virüsü öksürme ve hapşırma sonucu etrafa yayılan ufak parçacıklar ile yayılıyor. Basit bir öksürük bile 100.000 virüs parçacığının havaya yayılmasına yetiyor. Burnunuzu silerken bu sayı 2 milyona kadar çıkabiliyor. Dahası oldukça bulaşıcı olan bu virüs toplumun % 5-15’ini etkiliyor.
Virüse karşı herkes farklı bir reaksiyon gösteriyor. Bazıları yatağa düşecek kadar hasta olurken, genel nüfusun % 30-50’lik kısmı direnç gösterebiliyor. Yani virüs bu kişilerin vücudundan kolayca atılabiliyor.
Amerikalı bilim adamları, grip virüsünden etkilenen kişilerdeki genleri incelediler. Araştırma kapsamında mevsimsel grip salgınına neden olan H3N2 virüsüne yakalanmış 17 gönüllü inceleme altına alındı. 5 günlük süre boyunca her 8 saatte bir kan örnekleri alındı. Sonuç olarak 17 enfekte kişiden 9’unun hasta hissettiği gözlemlendi. Diğerleri ise hiçbir hastalık belirtisi göstermesi. Bu reaksiyon farklılığının sebebinin genlere bağlı olduğu ortaya çıktı.
Hasta olan kişilerde enflamatuar bileşikler ve stres reaksiyonlarında rol oynayan genlerin aktif hale geldiği gözlemlendi. Sağlıklı bireylerde ise anti-enflamatuar tepki veren genlerin harekete geçtiği kaydedildi.