Baş dönmesi yada Vertigo

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Baş dönmesinin diğer adı vertigodur. Baş dönmesi bir hastalık değildir. Bir hastalığın belirtisidir. Bu bahsettiğimiz genel anlamıyla belirti olarak karşımıza çıkan bir baş dönmesidir. Fakat süreğen farklı tipik baş dönmeleri belirli bir hastalığın habercisi olabilir. O yüzden baş dönemsiyle ilgili doktora gittiğinizde hikyenizi tam olarak anlatmalısınız. Stres can sıkıntısı, öfke, vb duyguların yoğunluğu da baş dönmesi yapabilir. Baş dönmesi genelde mide bulantısı, terleme gibi başka belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Çeşitli hastalıklar özellikle beyin hastalıkları baş dönmesi yapabilir ancak her baş dönmesi sizi hasta yapmaz. Baş dönmesi tıpkı bir ağrı gibi erken uyarı sistemidir

Vücudunuz beni doktora götür diye sizi uyarmaktadır. Baş dönmelerinin nedenlerinin %80’i orta kulaktaki dengeyi sağlayan organlardan kaynaklanır bu organı yani dengeyi ise vücudumuzun kimyası duygularımız hastalıklar vb bir çok şey etkiler.HANGİ TIBBİ RAHATSIZLIKLAR BAŞ DÖNMESİNE NEDEN OLUR?Dolaşım
Dolaşım bozuklukları baş dönmesinin en sık nedenleri arasındadır. Eğer beyniniz yeterince kan almazsa başınız dönmeye başlar. Hemen hemen herkes yatarken aniden ayağa kalktığında birkaç defa hissetmiştir, ancak bazı insanlar sık veya kronik nedenlerden ötürü baş dönmesi şikayetlerinde bulunurlar. Bu arterioskleroz (damar sertliği) dan dolayı olur.

Bu rahatsızlık çoğunlukla yüksek tansiyon hastalarında, şeker hastalarında ve kan yağları yüksek olanlarda görülür. Bazen de kalp fonksiyonları yetersiz olanlarda veya kansızlık şikayeti olanlarda rastlanır. Bazı ilaçlar özellikle nikotin ve kafein beyne giden kan akımını azaltır. Dietteki çok miktarda tuz da kan akımının azalmasına neden olur.Bazen dolaşımında strese, sinirlenmeye veya gerginliğe bağlı olarak bazı bozukluklar olabilir. Eğer iç, kulak yeterince kan alamazsa daha özel bir baş dönmesi durumu olan vertigo ortaya çıkar. İç kulak kan dolaşımındaki değişikliklere çok hassastır. Bu yüzden beyin için bahsedilen zayıf kan dolaşımı durumlarının hepsi iç kulak için de geçerlidir.Yaralanma
Kafatasında meydana gelen, iç kulağı da zedeleyen bir kırık sonrasında aşırı,kısıtlayıcı bir vertigoyla birlikte bulantı ve işitme kaybı gelişir. Baş dönmesi birkaç hafta sürer. Bu süre içinde normal taraf yavaş yavaş karşı tarafın fonksiyonlarını üstlenir.
Enfeksiyon
Virüslerden örneğin soğuk algınlığına neden olanlar iç kulağı ve onun beyinle olan sinir bağlantılarını etkileyebilirler. Bu kötü bir vertigoya neden olurken işitme genellikle etkilenmez. Buna rağmen bakteriler sonucunda oluşan enfeksiyonlarda hem denge hemde işitme fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Baş dönmesinin şiddeti ve iyileşme zamanı kırıklarda olduğu gibidir.
Allerji
Bazı insanlar allerjik oldukları besinlerle veya havadaki parçacıklarla karşılaştıklarında baş dönmesi veya vertigo ile karşılaşabilirler.
Nörolojik hastalıklar
Multipl Skleroz, sifiliz, tümör gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar dengenin bozulmasına neden olur. Bunlar nadir nedenler olmasına rağmen doktorunuz muayene sırasında bunları da düşünecektir.
BAŞ DÖNMESİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
  • Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçının.
  • Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltın.
  • Ani pozisyon değişikliklerinden kaçının. Örnek olarak yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin.
  • Baş dönmenize neden olan stresden, sinirlilikden uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.
  • Baş dönmeniz olduğunda araba kullanmak tehlikeli alet kullanmak veya merdiven tırmanmak gibi zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.
Diğer yazımız:
ba%C5%9F-d%C3%B6nmesi2.jpg
Herhangi bir sebepten dolayı denge kaybı, göz kararması, sersemleme haline “baş dönmesi” denir.
Nedenleri:Aşırı sigara kullanmak, uyuşturucu almak, baş kısma bir darbe gelmesi, beyinde bulunan kılcal damarlarda sorunların oluşması vb.Belirtileri:Gözün kararması, şuurunu yetirmesi, baygınlık, iyiyi ve kötüyü ayırt edememe, başında şiddetli ağrı oluşması, denizde seyahat edenlerde baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi hallerin oluşması vb. gibi.Tedavi:Baş dönmesini gidermek için yedi gün sabahleyin aç karına yedişer adet medine’nin acve isimli hurmasından yenilmesini faydalı olur.Bal şerbeti baş ağrısı için gayet faydalı bir ilaçtır. Çörekotu baş dönmesine karşı gayet iyi gelir. Kına, sirke ile macun yapılır ve başı ağrıyan kimsenin alnına sürülürse, baş ağrısını teskin eder.Gülsuyu, sirke ile karıştırılırsa, sıcaktan meydana gelen baş ağrısını teskin eder. Sıcak su içmek, soğuktan dolayı başı ağrıyanlara faydalıdır. Ceviz yemek, baş ağrısı yapar, hazmı da zordur. Mide için pek iyi değildir.Soğan çiğ olarak yenecek olursa, baş ağrısı yapar, pişirilerek yendiği zaman yan etkisi kalmaz. Sarımsak baş ağrısı yapar. Sandal, sirke ve gülsuyu ile birlikte kullanılırsa, baş ağrısını teskin eder. Nilüfer çiçeği de gayet iyi gelir.Menekşenin kokusu ve merhemi kan hücumu (tansiyon)dan dolayı meydana gelen baş ağrısına gayet iyi gelir.
 
Üst
Alt