Bahama

BaRoN

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
3,417
Tepkime puanı
6,365
Puanları
113
Yaş
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
1587316306871.png

[KRSAG=https://www.topragizbiz.com/blog/wp-content/uploads/2019/01/bahama-arma.jpg][/KRSAG]
Bahamalar ya da resmi adı ile Bahama Milletler Topluluğu, Karayipler'de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan takımadalar ve ülke.

Amerika ülkelerinden biridir. ABD'nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispanyola'nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alır. 700 kadar ada ile sayıları 2400'e ulaşan çıplak kaya oluşumunu kapsar. Bahamalar'ın toplam yüz ölçümü 13878 km², nüfusu ise 391.232'dir (2016). Başkenti en önemli ada olan New Providence'deki Nassau'dur. Diğer önemli adaları ise Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera'dır.
Etimoloji
Bahamalar'a ilk gelen İspanyol kaşifler adaların etrafında yer alan nehirleri Baja Mar (Türkçe: Sığ deniz) olarak adlandırmışlardır. İlerleyen süreçte bu tanımlama ada ülkesinin tamamı için kullanılmaya başlanmıştır.
Tarihçe
Bahamalar’ın ilk sakinleri Kristof Kolomb'un Lucayan adını verdiği Aravak yerlileriydi. Bunların kökeni Güney Amerika’dan gelen ve Karayipler tarafından kuzeye Antil denizine sürülen Aravaklara dayanmaktadır. Komşu Karayipler'in tersine genellikle barışçı olan Aravaklar daha çok balıkçılık ve tarımla uğraşırdı.

1492'de Yenidünya'ya varan Kristof Kolomb'un ilk olarak Bahamalar'da yerlilerce Guanahani olarak adlandırılan adaya ayak bastığı sanılmaktadır. İspanyollar Bahamalar’a yerleşmek için bir girişimde bulunmadılar ama düzenledikleri baskınlarla barışçı Aravakları toplayıp Hispaniola madenlerinde çalıştırdılar. Bu köle avları sonucu adaların nüfusu azaldı. Yüzyıl kadar sonra İngiliz göçmenler buraya geldiğinde adalarda hiçbir insan yaşamıyordu.

1629'da İngiliz Kralı I. Charles Bahamları bakanlardan birine bağış olarak verdi. Bahamalar 1770'te Albermarle dükünün de aralarında yer aldığı Güney Carolina kolonisi sahiplerine yeni bir mülk kolonisi olarak verildi. Korsanlık başlıca geçim kaynağı ve yaşam biçimi haline geldi. Bahamalar 1917'de yeniden tahta bağlandıktan sonra korsanlığa son vermek için ciddi çabalar gösterildi. İlk krallık valisi olan Woodes Rogers büyük ölçüde kendi servetini harcayarak korsanlığı önlemeyi başardı. 1776’da birkaç gün ABD Deniz Kuvvetlerinin, 1782-83 arasında da İspanya elinde kalan adalar, Versailles Antlaşması'yla (1783) yeniden İngiltere'ye verildi.

Mayıs 1963'te Londra'da toplanan bir konferansta adalar için yeni bir anayasa hazırlandı. 1967 genel seçimlerinde Lynden Pindling liderliğinde iktidara gelen İlerici Liberal Parti, ırk ayrımına son verilmesi ve tam bağımsızlık için çalışarak ekonomide yabancıların yerini Bahamalıların almasını sağladı. Bahamalar, 1973 yılında bağımsızlığını kazandı. 1983'te ise Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı'na (CARICOM) üye oldu.
Bayrak
Bahamalar bayrağı yaklaşık olarak 1.2 en-boy oranına sahiptir. Solda ki siyah eşkenar üçgen birlik, kararlılık ve Bahamalar halkını temsil etmektedir. Siyah üçgene eşit uzunluklarda kesişen üç adet çizgi vardır. Mavi renkteki çizgiler denizi, ortadaki altın sarısı çizgi ise Bahamalar topraklarını temsil etmektedir. Bayrak, 10 Temmuz 1973 tarihinde kabul edilmiştir.
Arma

Bahamalar arması Bahamalar'ın kullandığı ulusal bir armadır. Kalkan, merlin balığı ve flamingo göz önünde tutulmuştur.

Kalkanın üstünde bir kabuk bulunmaktadır bu adanın çeşitli deniz yaşamını temsil etmektedir. Kabuk bir kask üzerine oturtulmuştur. Kalkanın ana simgesi gemidir. Bu Kristof Kolomb'un Santa Maria gemisini temsil etmektedir. Geminin üzerinde bir güneş doğmaktadır. Kalkanın yanlarında ulusal hayvanları olan merlin balığı ve flamingo bulunmaktadır. Kalkanın altında ulusal sloganları yazmaktadır. Flamingo ada üzerinde; merlin balığıysa deniz üzerinde bulunmaktadır. Bu da adalarının coğrafik yapısını belirtmektedir. Arma da kullanılan çok canlı renk bulunmaktadır bunlar ülkeleri için parlak bir geleceği işaret etmektedir.
İklim
Bahamalar'ın iki mevsimli yumuşak astropik iklimi büyük ölçüde Gulf Stream Akıntısı ile Atlas Okyanusu'nun meltemlerinin etkisi altındadır. Ortalama sıcaklık kış aylarında 21 derece, yaz aylarında 27 derecedir. Yıl içerisindeki yağış miktarı oldukça azdır.
Doğa Yapısı
Bahamalar güney ve batısındaki karalardan derin kanallara ayrılan bir denizaltı yükseltisinin su üstüne çıkmış uzantılarından oluşur. Çoğu, dar ve uzun olan adaların Atlas Okyanusu'na bakan kuzeydoğu yamaçlarında kıyıya vuran dalgaların ve alize rüzgarlarının taşıdığı kumlardan oluşmuş tepecikler uzanır. Bahamalar'ın en yüksek noktası Cat Adasındaki Alvernia dağıdır. Adaların etrafı mercan kayalıklarıyla çevrilidir. Bahamalar’da hiç akarsu yoktur.
Nufus
Bahamalar'da Avrupalılar ile köle ticareti yoluyla adalara getirilen Afrikalıların karışımından oluşan bir halk yaşar. Yalnızca 22 kadar ada ve köyde yerleşim vardır. Nüfusun %55,1'i kentlerde, %44,9'u kıyılarda yaşar. Bahamalar'da nüfusun beşte ikisi 10 yaşın altındadır. Ülkenin resmi dili İngilizcedir.
Ekonomi
Büyük ölçüde turizm ve uluslararası finans hizmetlerine dayanan bir Pazar ekonomisine sahip olan Bahamalar'ın 1989 gayri safi millî hasılası (GSMH) 2 milyar 820 milyon ABD dolarını bulmuştur. Tarımın GSMH ve istihdam içindeki payı %5 dolayındadır. Ülkenin gıda gereksiniminin neredeyse tümü büyük ölçüde ABD’den yapılan ithalatla sağlanmaktadır. Bölgenin bol güneşli iklimi domates, muz, ananas, mango, guava, guanabana ve greyfurt gibi meyvelerin yetiştirilmesine elvermektedir. Madencilik yalnızca tuz ve çimento üretimine dayanır. Bahamalar'ın en önemli sanayi merkezi olan Büyük Bahama'daki Freeport'ta büyük bir çimento fabrikası vardır.
Kültür
Yerel halkın özelliklerini yansıtan Bahama kültürü, komşu adalardan gelme bazı etkiler de taşır. Çeşitli geleneksel toplu eğlencelerin en önemlisi Noel'i izleyen günde ve yılbaşında düzenlenen Jankanoo geçit törenidir. Törene katılanlar özel olarak kendilerine ayrılan ana caddede süslü giysiler içinde inek çanları ve davullar çalarak yürür ve Afrika kökenli goombay ritmi eşliğinde dans ederler. Nassau'da amatör koro tiyatro ve dans toplulukları yerel özellikler taşıyan gösteriler sunarlar. Bahamalılar son yıllarda resim ve edebiyat alanında çeşitli eserler vermişlerdir.

Bahamalar’ın resmi dili İngilizce’dir. Ancak yerleşiklerin çoğu dili Bahama Aksanı ile konuşur.
Festivaller
[KRSAG=https://www.topragizbiz.com/blog/wp-content/uploads/2019/01/bahama_4.jpg][/KRSAG]
Ağustos ayının ikinci Pazartesi gününde kutlanan Fox Hill Day Festivali köleliğin kaldırılışının kutlandığı bir etkinliktir. Aralık ayında başkentte kutlanan Bahama Uluslararası Film Festivali ise ülkenin en prestijli kültürel etkinliğidir.

Bunların dışında Haziran’ın ilk haftasında Eleuthra kentinde kutlanan bir Ananas Festivali ve başkentte sayısız konser, oyun ve serginin düzenlendiği E. Clement Bethel National Arts Festival isimli uluslararası sanat festivali de mevcut.
Bahamalar Mutfağı
Bahama mutfağı neredeyse tamamen deniz ürünlerinden oluşur. Bol miktarda istiridye, karides, ıstakoz ve balık kullanılan mutfakta yapılan yemekler mutlaka siyah fasulye ile ikram edilir. Bahamalıların ulusal yemekleri arasındaki conch, bir molüsk çeşidi olsa da, Karayipler’de yapılandan biraz farklı olarak burada pirinçle servis edilmektedir. Adalarda fast food restoranları veya dünyaca ünlü bazı zincir restoranları da bulabilirsiniz. Baharatlı ve bol aromalı Bahama mutfağının bir diğer önemli yemeği ise kum yengeci ve dikenli ıstakozdur.
[KRSAG=https://www.topragizbiz.com/blog/wp-content/uploads/2019/01/bahama_3.jpg]Bahamalar Mutfağı[/KRSAG]
Her daim sofranızda kendine yer bulacak ve çeşit çeşit içeceklere temel hazırlayacak olan tropik meyveler ise en ferah tatlarıdır. Mutfakta yer alan en önemli sebze ise salatalık. Tarım üretiminin yok denecek kadar az olduğu ülkede doğal şartlar itibariyle yetişen tropik meyveler mutfağın önemli bir parçası.
Bahamalar’ın Bölgeleri
Bahamalar’ın başkenti en önemli ada olan New Providence’deki Nassau’dur. Diğer önemli adaları ise Andros, Büyük Bahama ve Eleuthera’dır.Başkenti barındıran New Providence dışında 31 adet yönetimsel birim vardır. Ada Nüfusunu yüzde 71’ini New Providence adası barındırır.
Bahamalar’da Dini İnanç
Bahamalar takımadasının nüfusu büyük ölçüde Protestan Hristiyan’dır. Protestan halkın yüzde 35’i Baptist,yüzde 15’i Anglikan kalan kısmı ise daha küçük kiliselere bağlıdır. Protestanlar dışında ülkede yüzde 14 oranında katolik yaşamaktadır.
Bahamalar’ın Ekonomisi
Büyük ölçüde turizm ve uluslararası finans hizmetlerine dayanan bir pazar ekonomisine sahip olan Bahamalar’da,tarımın gayri safi milli hasıla ve istihdam içindeki payı yüzde 5 dolaylarındadır.

Ülkenin gıda gereksiniminin neredeyse tümü büyük ölçüde ABD’den yapılan ithalatla sağlanmaktadır.

Bölgenin bol güneşli iklimi domates,muz,ananas,mango,guava,guanabana vegreyfurt gibi meyvelerin yetiştirilmesine elvermektedir. Madencilik yalnızca tuz ve çimento üretimine dayanır.Bahamalar’ın en önemli sanayi merkezi olan Büyük Bahama’daki Freeport’ta büyük bir çimento fabrikası vardır.
Bahamalar'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Bahamalar’a seyahat gündemi olan T.C. vatandaşları, ülkeye turistik amaçla seyahat ettiklerini Bahamalar gümrük yetkililerine ispatlamaları koşuluyla vizeden muaftırlar. Ancak Bahamalar’a Amerika üzerinden transit geçiş yapma mecburiyeti olduğu için Amerika Transit Vize yönetmeliğine tabi olunduğu bilinmelidir.

Bahamalar'a erişim için Amerika havaalanında aktarma yapılması gerektiği için Amerika transit vizesine ihtiyacınız olacaktır. Ancak uçuş rotanıza uygun şekilde seyahat planlarınızı gözden geçirmenizi öneririz. Transit vize konusunda Vize Merkezi temsilcilerinden destek alabilirsiniz.

Bahamalar’ı turizm amaçlı ziyaret edecek olan T.C. vatandaşlarının, ülkeye girişlerinde beklenmedik sorunlarla karşılaşmamaları için seyahat belgelerinin (pasaport) geçerlilik sürelerini önceden kontrol etmeleri önemlidir.. Bahamalar seyahati dönüşü sonrası en az 6 ay geçerlilik süresine sahip olmalıdır. 10 yıldan eski pasaport sahiplerini, seyahate çıkmadan önce pasaportlarını yenilemeleri konusunda uyarırız. Bahamalar sınır kapısında gümrük görevlilerine beyan edilen pasaportla beraber konaklama ve ulaşıma ait rezervasyon belgeleri ile 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası gibi belgelerin yanınızda bulunması gerektiğini hatırlatırız.
Bahama Konsolosluğu Ve Bahama Vize İşlemlerine İlişkin Bilgiler
Bahamalar’a seyahat gündemi olan T.C. vatandaşları, ülkeye turistik amaçla seyahat ettiklerini Bahamalar gümrük yetkililerine ispatlamaları koşuluyla vizeden muaftırlar. Ancak Bahamalar’a Amerika üzerinden transit geçiş yapma mecburiyeti olduğu için Amerika Transit Vize yönetmeliğine tabi olunduğu bilinmelidir.Bahamalar Konsolosluğu, Bahamalar’ı turizm amaçlı ziyaret edecek olan T.C. vatandaşlarının, ülkeye girişlerinde beklenmedik sorunlarla karşılaşmamaları için seyahat belgelerinin (pasaport) geçerlilik sürelerini önceden kontrol etmeleri konusunda uyarmaktadır. Bahamalar seyahati dönüşü sonrası en az 6 ay geçerlilik süresine sahip olmalıdır. Bahamalar Konsolosluğu, 10 yıldan eski pasaport sahiplerini, seyahate çıkmadan önce pasaportlarını yenilemeleri konusunda uyarmaktadır. Bahamalar sınır kapısında gümrük görevlilerine beyan edilen pasaportla beraber konaklama ve ulaşıma ait rezervasyon belgeleri ile 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası gibi evrakların bulundurulması önemle tavsiye olunur.
Bahamalar Fahri Konsolosluğu İstanbul Hakkında
Bahamalar Türkiye dış temsilcisi olan İstanbul Bahama Fahri Konsolosluğu, İstanbul’da iki yönlü görev üstlenmektedir. İki ülke arasında ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışmalarını yürütmektedir. Bahamalar Fahri Konsolosluğu, uzun süreli vize işlemleri, tatil ve her türlü başvuru işlemleri için fahri konsolosluk hizmetini vermektedir.
Bahama Adaları Fahri Konsolosluğu İstanbul, Adres: Aydıntepe Mah. Tersaneler Cad. 50. Sok. No:7 34994 Tuzla İSTANBUL
Bahama Adaları Fahri Konsolosluğu Tuzla İstanbul, Telefon Numarası: +90 216 395 63 83 / +90 216 493 80 80
Bahama Adaları Fahri Konsolosluğu Tuzla İstanbul, Faks Numarası: +90 216 393 12 78
Bahama Adaları İstanbul Fahri Konsolosluğu elektronik posta adresi: h.kemalyardimci@superonline.com
Bahama Adaları Fahri Konsolosluğu İstanbul Görev Bölgesi: Türkiye
Bahama Adaları Fahri Konsolosluğu İstanbul, Fahri Konsolos: Bay Hasan Kemal YARDIMCI
Bahamalar Fahri Konsolosluğu - İstanbul’da iki yönlü bir görevi üstlenmektedir. Bahamalar ile Türkiye Devletleri arasında ticari bağları oluşturmak, güçlendirmek ve desteklemek. Ve ayrıca, kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamak, yerel basın ile iletişimi sağlayarak, Bahama Adaları’nın Türk kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamak.
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Lüks kokan , bol güneşli, sakin bir yer.
 

kimeneki

New member
Kullanıcı
Katılım
10 Tem 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
12
Puanları
3
Yaş
30
Cinsiyet
Erkek
birkaç yıl önce kuzenimle beraber tura turizm'in bahamalar turuna katılmıştık, çok güzel bir geziydi. cennet gibi bir yerdi, dönüşte tekrar geleceğiz diye söz vermiştik kendimize. karantina dönemi de kuzenle sürekli görüntülü konuşup bahamalar turunu anmakla geçti. 2021'e sağlam bir tur planımız var.
 
Üst
Alt