Ayva Reçeli Tarifi
Mevsimlerden son bahar ve ayvaların sarı sarı dallardan sarkmaya başladığı, kış için ayva reçellerinin yapılmaya başlandığı zamandayız. Eskiler der ki : ayva ne kadar çok olursa o yıl çok sert geçermiş. Etrafıma bakıyorum ağaçlarda ayvalar bol miktarda,sanırım bu yıl çok çetin geçecek. Şimdiden kış için hazırlıklara başlamak gerek ..Sizlerle yapımı kolay ve lezzetli ayva reçeli tarifi paylaşmak istedim.
Malzemeler
2 kilo ayva (ayıklanınca 1 kilo kadar kalaca
1 kilo toz şeker
Tencere
Kaşık
Yarım limon suyu
Çay kaşığının ucuyla tereyağı
Yapılışı
Ayvaları ayıklayıp dilim dilim olacak şekilde doğruyoruz. Dilimlediğimiz ayvaları tencereye alıp üzerini basacak kadar su ilave ediyoruz. Su ayvaların üzerini fazla geçmesin.Tencereye alınan ayvaları haşlıyoruz ve yumuşayınca bir kevgir yardımı ile ayvaları parçalamadan başka bir tabağa alıyoruz. Tencerede kalan haşlama suyuna 1 kilogram toz şekeri ilave ediyor ve kaynamaya bırakıyoruz. Su koyu kıvama gelmeye başladığında haşlanmıs ayvaları tencereye parçalanmadan geri alıyoruz. yarım limonu ve çay kaşığının ucuyla tereyağını koyuyoruz. Reçele konan tereyağı, reçel yaparken köpürüp taşmasına engel olur. Her reçel yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca reçel yaparken konan limon suyu da reçelin şekerlenmesine mani olur. Çaktırmadan size iki püf noktası vermiş oldum . Şimdi sıra üçüncü püf noktasında , ayvayı ayıklarken çekirdeklerinden bir kısmını ayırıp reçel yaparken tencereye atarsanız hem ayva reçeliniz pembe bir renkte olur hem de ayva çekirdeği reçelinizin koyu bir kıvam almasına yardımcı olur. Evett reçel olmak üzere , reçelin suyundan bir kaşık çay tabağına alıp buz dolabında 1 dk kadar bekletin , 1 dk sonunda buzdolabına koyduğunuz reçel donmuşsa reçeliniz olmuş demektir. Çok fazla kaynatırsanız reçelin rengi koyu olduğu gibi ayvalarda katı olacaktır. Tarife tam uyarsanız reçeliniz harika olacaktır.
Şimdiden afiyet olsun ..
Minkçem yanlış başlık altına atmışım konuyu sen uygun yere taşırsın tatlım öpüyorum kocaman haha gecenin bu saatinde ancak bu kadar oluyor.
Moderatör tarafında düzenlendi: