Arkadaşlık Nedir ?

M

Muzik

Guest
1541793281573.png


“İlk görüşte arkadaşlık” gerçekten de var. Fakat “bakmak”tan çok paylaşılan kahkahalar ile alakalıdır. O büyülü “sen de mi?” hissinden doğar. Mutlu bir rastlantıdır, pozitif etkileşimlerle başlayan ve sonrasında duygusal destek ile, hepsinden de önemlisi güven ile sağlamlaştırılacak bir arkadaşça tutulmadır.

Hepimiz ilk görüşte aşkı duymuşuzdur. Burada fiziksel çekim ile sinir taşıyıcılarımızın gizemli ve inkar edilemez gücünün birleşimi bir araya gelir. Son zamanlarda ise kişilik psikologları arkadaşlıkta da benzer bir şey olup olmadığını araştırmaktadır.

Örneğin, her gün içinde bulunduğumuz toplumsal senaryoları bir düşünelim: iş yerleri, sınıflar, apartmanlar, spor salonları, partiler, toplu taşıma… Bir yabancıyla paylaştığımız kısa bakışlar onun iyi bir arkadaş olacağını anlamak için yeterli midir? İlk izlenimler bize güvenilir ve doğru ipuçları verebilir mi?
“Arkadaşlık nedir? İki bedeni mesken tutmuş tek bir ruh.”
– Aristoteles

Aynı temel dayanak sosyal psikologlar tarafından Sosyal Psikoloji ve Kişilik Bilimleri dergisinde yayınlanan bir makalede araştırılmıştı. Çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Örneğin, “arkadaş tutulması”nın varolduğuortaya çıktı. Etrafımızda ne tip arkadaşlar bulunacağına dair anlık kararlar veriyoruz. Bu kararları ise ufak ipuçları ve nüanslara dayanarak yapıyoruz.

Açıkcası, kararlarımız her zaman doğru olmuyor. Fakat, bir nebze çarpık izlenimlerimizden aldığımız o “his” genellikle – vakaların %70’inde- doğru çıkıyor. Psikologlar ve sosyologlar için, arkadaşlık aşk kadar, hatta belki daha da etkileyici olabiliyor.

Belirli bir tip insana karşı çekim duymamızı sağlayan güçler toplumsal kimliğimizi oluşturan şeylerdir. Hepimizde çevremizi kendimize benzeyen kişiliklerle çevreleme arzusu bulunur.

g%C3%BCl%C3%BCmseyen-gen%C3%A7-adam.jpeg



“İlk görüşte arkadaşlık” her gün gerçekleşir
“İlk görüşte arkadaşlık” her gün gerçekleşir. Yeni okulunun ilk gününde o korkan çocuk için de gerçekleşir. Sınıf arkadaşlarına endişeli bir biçimde bakan ve birden bire bir başka çocuk ile bağ kuran çocuk için. Ondan biraz daha özgüvenli olan, en arka sıradan ona gülümseyen bir çocuk. Neyse ki, bu çocuk onu yanına oturması için cesaretlendiren bir çocuktur.


Yeni bir işe başladığınızda da olur bu. Rutinin içinde ufak tefek fakat beklenmedik bir şey sizi gülümsetir, sizi ve bir kişiyi daha. Bir gülümseme, kahkahaya dönüşür ve özel bir arkadaşlığın başladığını keşfedersiniz.

İlk izlenimler böyledir. Rastlantılar, duygusal nüanslar, aniden gerçekleşen bağlarla ilgilidir. Hızlı bakışmalar, anlık kanaatler ve ortak noktalardan oluşurlar.

Bununla birlikte, bize büyülü görünebilecek bir şeyin ardında birçok biyolojik ve sinir sistemi kimyasıyla ilgili birçok faktör bulunur. Beynin bu tip bir arkadaşlığı düzenleyen bölümleri amigdala ve anterior singulat kortekstir.

arkada%C5%9Fl%C4%B1k-kuran-iki-gen%C3%A7-adam.jpg



Anterior singulat korteks, duygular ve özellikle hayatta kalma içgüdümüzle ilintili dürtülerimiz ile bağlantılıdır. Yanımızda iyi bir arkadaşın bulunmasının hayatı daha dayanılabilir hale getirdiğini hissederiz hepimiz. Kendinizi daha korumalı, mutlu ve memnun hissedersiniz.

Öte yandan, anterior singulat korteks karar vermemize yardımcı olan ve hem objelere hem de insanlara değer atamamıza yarayan, beynimizin komplike bir bölgesidir. Bazen bu kararları inanılmaz bir hızda veririz ve şüphesiz bir biçimde “ilk görüşte arkadaşlığa” dönüşür.

“İlk görüşte arkadaşlık”tan sonra
Columbia Üniversitesi psikologları Jeremy C. Biesanz ve Elizabeth W. Dunn yukarıda bahsedilen “arkadaş tutulması” ile ilgili araştırmanın yazarlarıdır. Son derece ilginç bir şey bulmuşlardır. “İlk görüşte arkadaşlık” vardır, fakat ardında hesaba katmamız gereken komplike mekanizmalar bulunmaktadır.


Birisiyle bağ kurduğumuzda bunu bazı beklentilere dayalı olarak yaparız. Örneğin, okulun ilk gününde, gülümseyen bir sınıf arkadaşıyla tanışan o korkmuş çocuk bilinmeyen ve bir miktar tehdit edici bir okul ortamında onun kendine dostluk edebileceğini söyleyecektir. Bu çocuğun bir şeyler paylaşabileceği, oyun oynayabileceği ve güvenebileceği birisi olduğunu düşünecektir.

“İlk görüşte arkadaşlık” aslında benzerlikle içerdiği ve bizimle ortak ilgi alanları olduğuna inandığımız birini gözlemleme yöntemidir. Zamanımızı ve duygusal enerjimizi harcamaya değer bir insan olacaktır o. İnsanlar talepkardır, bilinç dışı bir biçimde her zaman bir karşılık bekleriz. En iyi arkadaşlıklarda bu bir kazan-kazan stratejisi, alış ve veriş durumudur.

konfeti-%C3%BCfleyen-ikii-k%C4%B1z.jpg



Sonuç olarak, “arkadaş tutulması”nın gerçek olduğunu söyleyebiliriz. Bazen ise birisiyle derin ve muhteşem bir şekilde bağ kurmamız sadece birkaç dakikamızı alır. Fakat, bir grup ufacık, taraflı yargıya dayalı o ilk bağdan sonra doğru tahmin edip etmediğimizi sadece zaman gösterecektir.

Ne de olsa, kalıcı, anlamlı ve değerli tüm arkadaşlıklar üç şey üzerine kuruludur: güven, anlayış ve pozitif duygusal destek.
 

eSmiRa

New member
HanımZade
Katılım
22 Şub 2018
Mesajlar
257
Tepkime puanı
523
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Arkadaşlığın ne kadar önemsizleştirilen, ne kadar da sakız gißi değersizleştirilen ßir kavram haline geldiğinin farkında mısınız? Siz, kuş uçmayan, kedi girmeyen odalarınızın tüm kapılarını sonuna kadar açarken; “arkadaşınız” saydığınız kişi veya kişiler kendi kapısını/kapılarını açmadığı zaman ßurada “arkadaşlık”tan nasıl söz edilebilir ki?Öncelikle TDK’nin “arkadaş” kelimesi için kullandığı tanımı sizlerle kullanmak isterim: “ßirbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerden her ßiri, ßacanak, eş, yâren, yoldaş.”TDK, çok da iyi özetlemiş “arkadaş” kavramını ve açıkçası ßu tanımı ßiraz daha genişletmek isterim. ßana kalırsa arkadaş demek, ßirßirinin arkalarında duran ve karşılıklı sevgi, anlayış gösteren; aynı zamanda ßirßirine karşı her konuda şeffaf kimselerden her ßiridir.Yani her şeye rağmen ßirßirine şeffaf davranan, hiçßir şekilde gizemli kuyular bırakmayan; aksine ßirßirine deniz feneri olan kimselerden her ßiridir “arkadaş”.
Günümüzde, ßirßirine “arkadaş” diye hitap eden fakat aslında birbirilerinin sadece iyi zamanlarda hatırlarını soran, hoş zamanlarda vakit geçiren ßirçok ikili veya çoklu tanışlar var. Ne yazık ki bu tanışlar, tanış olmanın ötesine geçemiyorlar. İyi haller aracı olmanın ötesine geçemiyorlar. Ne hikmetse gülüşmelerini, sulu şakalarını ve dostluk türkülerini ßirßirileriyle paylaşırken; içlerindeki güneş sönmeyegörsün kendi manastırlarına çekilmeyi yeğlerler ve meydanda yeller eser.. Olur da taraflardan ßiri şeffaflığı tercih edip karşı tarafı kendi manastırından güneşin hüzmelerinin delip geçtiği bir alana çıkarmaya yeltenince karşı taraf kendi kolunu, şeffaf kişiden kurtarır ve “İyiyim, bir sorunum yok,”, “Herkesin ßazen iyi olmadığı zamanlar olabilir,” gibi iyi niyetli fakat çok da sağlam zemine oturmayan atıştırmalık, geçiştirme cevaplar verir. “Arkadaşı” diye hitap ettiği kişiden kaçarak aslında orada “ßen sana güvenmiyorum, ßeni kendi manastırımda rahat bırak” mesajı vermektedir.Siz, şeffaflığı ve anlaşılmayı vurgularken karşı tarafın kendini kara günlerde mühürlemesi ve “özelinden dolayı başkalarının etkilenmesini istememesi” gerçekten arkadaşlığın bir göstergesi midir?İnsanlar gerçekten birbirilerine kapalı kutular gibi görünerek aralarındaki samimiyet bağı nasıl kurulabilir, yani gerçekten bu arkadaşlıkla iç içe midirler; yoksa arkadaşlık denilen şey iki tarafın da ßirßirine şeffaf ve berrak görünmelerini kapsar mı?“Arkadaş” veya “arkadaşlık” kavramları, sadece iyi zamanları mı ya da olumlu hislerin egemen olduğu zamanlarla mı ilintili yoksa her duygunun, her sırrın, her anın paylaşıldığı; yardım anında el uzatılan, hem kol kola birlikte gülüşülen hem de omuz omuza ağlanan zamanlar aynı anda kapsar mı?Sizden bir şey rica ediyorum. Kendinize karşı dürüst olun ve öncelikle kendinize şunu sorun:
Arkadaşlık nedir?
Gerçekten “arkadaşlık” nedir?..
ßirbirinize değer verdiğiniz, gönül ßağınızın sağlam bir şekilde kurduğunuz gönül dostlarınızla nice zamanlar geçirmeniz dileğiyle…
 

bLack

New member
Kullanıcı
Katılım
16 Tem 2018
Mesajlar
283
Tepkime puanı
354
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Kanka değil kardeşim diyebilmektir..
 

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Herkesle arkadas olabilirsin ama herkrsle dost olamazsın. Dostlarımizın sayisi azdır . Onemli olan dostlardır. :)
 

Absnthe

www.Mevsim.Org
Kullanıcı
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,891
Tepkime puanı
2,961
Puanları
0
Web sitesi
www.mevsim.org
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlik , Herşeyin Yarisidir :v
 
Üst
Alt