Ahududu

Arya

New member
HanımZade
Katılım
17 Haz 2017
Mesajlar
21
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Latince Adı: Rubus İ*daeus
Diğer Adları: Ağaççi*leği, Dağçileği, Orman*çileği.
Gülgiller familyasın*dandır. Ülkemizde or*man, koruluk ve fun*dalıklarda sıkça yetişen çok yıllık ve çalı görü*nüşlü bir bitkidir. Göv*desi ve dalları dikenlerle kaplıdır. Kenarları dişli yeşil yaprakları, haziran-tem*muz aylarında açan beyazımsı çiçekleri vardır. Bu çiçekler olgunlaşınca kırmı*zı ya da beyaz renkli, hafif tüylü ve hoş kokulu, duta benzeyen ama daha iri meyvelere dönüşür.
Meyveleriyle şurup, şekerleme, reçel, dondurma, pasta, likör ve meyve su*yu yapılır. Taze meyvesi kısa zamanda bozulduğundan dondurularak saklanır.
Ahududunun yapraklarında tanen, meyvelerinde uçucu ve sabit yağ, pektin, meyve şekeri, malik ve sitrik asitler (dolayısıyla C vitamini) bulunur.
Faydaları ve Kullanım Şekli: Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Peklik ve*ricidir. Vücuda dinçlik veren güçlendirici bir toniktir. Terletici, ateş düşürücü ve serinletici etkileri vardır. İshali ve kadınlarda beyaz akıntıyı kesmekte fay*dalıdır. Kadınlarda aybaşı döneminde aşırı kanamayı azaltır, aybaşı kanaması*nı düzene sokar. Uzun yıllardan beri, doğum yapacak kadınların rahim doku*sunu güçlendirmek, doğum sırasında kasılmaları düzenlemek, doğum sancısı*nı azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla hamilelikte ve doğuma yakla*şılan dönemde düzenli olarak ahududu alınmalıdır. Bu etkileri sağlamak üze*re, ahududunun yaprakları körpe olarak toplanır ve niteliğini koruması için iyi havalandırılmış gölge bir yerde ağır ağır kurutulur. Meyveleri ise olgunlaştıkça koparılır. Kurumuş yaprak ve olgun meyve karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp ü*zerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir ve bir infüzyon elde edilir. Bu infüzyon istenildiği kadar içilebilir.

Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik enfeksiyonlarında iyileştiricidir. Ağız ülserleri ve kanayan dişetlerini de iyileştirir. Bu etkileri sağlamak için, yukarı*da tarifi verilen infüzyonla sık sık derin gargara yapılır. Yapraklari boğaz has*talıklarında gargara için kullanılır. Çiçeklerinden romatizma ve gut hastalıkla*rında faydalanılır. Taze olarak, seker ve böbrek hastaliklarinda perhiz yiyece*gi olarak istifade edilir.
 
Üst
Alt