Ağ (Network) Nedir

BaRoN

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
3,417
Tepkime puanı
6,365
Puanları
113
Yaş
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
2018-08-01-ag-network-nedir-15b61bfa913ee8.jpg
Yaygın olan iki tür ağ çeşidi bulunmaktadır.

1- Yerel Alan Ağı (LAN)

2- Geniş Alan Ağı (WAN)

Şimdi sıra ile ne olduklarına bakalım.
Yerel Alan Ağı – Local Area Network – (LAN)
Yerel alan ağı, göreceli olarak küçük bir alan ile sınırlıdır. Genellikle bir yazı laboratuarı, okul veya bina gibi bir coğrafi bölge ile sınırlıdır. Bir ağa bağlı olan bilgisayarlar, genel olarak sunucular ya da iş istasyonları olarak sınıflandırılır. Sunucular genellikle insanlar tarafından doğrudan kullanılmaz. Aksi olarak ağdaki diğer bilgisayar, kullanıcı ve hizmetleri sağlayabilmek için sürekli olarak çalışırlar. Sağlanan hizmetler ise yazdırma ve faks, yazılım barındırma, dosya depolama ve paylaşma, mesajlaşma, veri depolama ve alma, ağın kaynakları için tam erişim kontrolü ve daha birçok hizmet içerebilir.

İş istasyonları, tipik olarak kendileri aracılığıyla şebeke ile etkilişime geçen bir kullanıcıya sahip olduğu için çağrılır. İş istasyonları genel olarak, bir bilgisayar, klavye, fare ve ekrandan oluşan bir dizüstü bilgisayardan oluşmaktadır. Tablet bilgisayarların, iPad ve iPhone gibi dokunmatik cihazların ortaya çıkması ile birlikte, ağ servislerini kullanma becerileri ile iş istasyonu tanımımız da değişmiştir. Artık bu tip beceriler geliştikçe, bu cihazları içerecek şekilde gelişmektedir.

Sunucular ise iş istasyonlarından daha güçlüdür. Ancak yapılandırılması ihtiyaçlara göre olmaktadır. Buna örnek olarak, bir grup sunucunun güvenli bir alanda, insanlardan uzakta bulunmasını gösterebiliriz. Bu sunucuya yalnızca ağ üzerinden erişilebilir. Bu tip durumlarda, sunucuların özel bir ekran ya da klavye olmadan çalışabilmesi doğal hale gelmiştir. Bununla beraber sunucunun işlemci, sabit sürücü, ana bellek boyutu ve hızı da sistemin maliyetine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Diğer yandan bakacak olursak, bir iş istasyonunda daha fazla bellek ya da çalışma belleği gerekmiyor olabilir. Ancak kullanıcının ihtiyacını karşılaması için pahalı bir ekran gerekebilir. Bu sebeple bir ağdaki her bilgisayar uygun bir şekilde yapılandırılmış olmalıdır.

Tek bir LAN üzerinde bilgisayarlar ve sunucular, kablo veya kablosuz olarak bağlanabilir. Kablo ya da kablosuz erişim, kablosuz erişim noktaları ile mümkün hale gelmektedir. Buna da WAP denilmektedir. WAP cihazları bilgisayarlar ve şebekeler arasında bir köprü oluşturmaktadır. Yalnızca bir WAP, yüzlerce hatta binlerce kablosuz kullanıcıyı bir ağa bağlamak için teorik olarak yeterli kapasiteye sahiptir. Ancak pratikte, kapasite daha yetersiz olabilmektedir.

Buna nazaran kablolu bağlantılar her zaman en hızlı olandır. Yani sunucular daima kablolu ağ ile bağlanacaktır. Masaüstü bilgisayarlar yani iş istasyonları da kablo ile ağa bağlanmaktadır. Çünkü hem kablosuz adaptörler maliyet yükseltir. Hem de yetersiz bir bağlantı oluşturacaktır. Bu sebeple iş istasyonları kurulurken kablolu bağlantı yapılır. Bu sayede hem daha kolay hem de daha az maliyet ile işin üstesinden gelinebilmektedir. Bu sebeple masaüstü bilgisayarlarda verim alabilmek için mutlaka kablolu bağlantı esas alınmalıdır.
Geniş Alan Ağı – Wide Area Network (WAN)
Geniş alan ağları, bir ülkeyi hatta daha büyük bir coğrafi bölgedeki ağları birbirine bağlamaktadır. Bu tip ağlara bağlanabilmek için devasa okyanuslar arası kablolama ya da uydu bağlantıları kullanılmaktadır.

Örnek verecek olursak; Florida’da bulunan bir okulda bir WAN kullanılarak, hiçbir fatura ödemen Tokyo’daki başka bir okulla görüşülebilir. Böylece birkaç saniye içerisinde iletişim kurulmuş olur. Bir iş istasyonu üzerine mikrofon ve web kamerası bağladığınızda, dünyanın diğer ucundaki biri ile gerçek zamanlı telekonferans yapabilirsiniz. WAN, içeriğine bakıldığında karmaşık bir yapıdır. Geniş alan ağları arasında, en meşhuru ve hepimizin bildiği internettir. Örnek olarak ta , bu yazıyı okumanız gösterilebilir. Yerel ve metropolitan ağları internet gibi küresel iletişim ağlarına bağlamak için köprüler, çoklayıcılar ve yönlendiriciler kullanılmaktadır. Bu da kullanıcılar tarafından bir geniş alan ağının, bir yerel alan ağından farklı görünmemesini sağlamaktadır.
 
Üst
Alt