Abdullah TURHAN

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Abdullah TURHAN, (1933- )


izgiromanAnsiklopedisi606.jpg

1 Ocak 1933 tarihinde Akçaabat, Trabzon' da doğan Abdullah Turhan, ortaokula başladığı yıllardan itibaren elinden kalem düşmeyen bir çocukluktan sonra, çizgiroman kariyerine 4 Ocak 1954'den itibaren Yeni Sabah Gazetesi'nin açtığı ressam sınavını kazanarak başlamıştır. Ratip Tahir Burak'tan bu sanatın inceliklerini öğrenen Turhan, sonraki yıllarda Akşam, Son Havadis, Milliyet, Hürriyet, Günaydın ve Sabah gibi gazetelerde pek çok çizgiroman karakteri yaratmış ve serüvenlerini çizmiştir.

Abdullah Turhan, 1956 yılında Şen Çocuk sayfalarında karikatürize çizgi stilinde Nasreddin Hoca ve reel çizgiyle de tarihi bir çizgiroman olan Deli Hüseyin Paşa'yı Abduş takma adıyla çizmiştir. Ertesi yıl Safa Kılıçlıoğlu'nun Pazar dergisi çizer kadrosuna dahil olan ressam burada çok sayıda illüstrasyon, resimli roman ve çizgiroman hazırlamıştır (buradaki çalışmalarında soyadını 'Turan' şeklinde kullanmıştır). 'Soap opera' tazındaki Aşk ve Vazife ile başlayan Pazar'daki dokuzuncu sanat kreasyonu 1959'da Tehlikeli Oyun, Acı Zafer ile 1961'de çizdiği Şeytanın Elçisi ve dönemin ünlü salon dergisi Yelpaze'dekiler tarzında çizdiği Seni Terketmeyeceğim başlığıyla zenginleşmiş, ayrıca Honolulu'da Aşk ve Arzu Toprağı adlarıyla iki de resimli roman çizmiştir. 1960'daki polisiye konulu Cani Peşinde bu dergideki son çalışması olmuştur. Turhan, 1972 yılında çizmeye başladığı Kara Murat çizgiromanıyla adım daha fazla duyurmuştur. Onu izleyen yıllarda Kara Batur, Alptekin, Tolga, Deryalar Delisi Umur Bey, Burakbey gibi çoğu tarihi sayısız çizgiroman kahramanı yaratmıştır. 1970'lerin başında Günaydın sayfalarında başlayan Tolga'nın bütün maceralarının senaryosunu da kendisi kaleme alan Turhan, öncülü Suat Yalaz'a göre daha çok detaya giren ve fondaki atmosferi bu detaycılıkla okuyucusuna daha iyi sunan bir çizim stiline sahiptir. Karakterleri bu nedenden dolayı birbirinden daha rahat ayrılıp, sima olarak hatırda kalır cinstendir. Kara Murat senaryolarında Rahmi Turan ve Burakbey öyküleri için de Selahattin Duman ile işbirliği yapan Turhan, 1979 yılında, haftalık Tolga'nın 294. sayısının arka sayfalarında Deryalar Delisi Umur Bey adlı ve bu kez Osmanlı dönemine ait bir kılıçlı kahraman yaratmış, onun maceralarını çizmiştir. Bu karakter aslında ilk olarak Ege'de çıkan Yeni Asır Gazetesi sayfalarından okuyucuya merhaba demiştir.

1971,1973 ve 1983 yıllarında imtiyaz sahibi Abdullah Turhan olarak haftalık periyotta üç Tolga serisi yayınlanmıştır. Bunlardan sonuncusu Şilliler Yayınevi logosuyla çıkmıştır. 1973 yılındaki seride yine Turhan imzalı karikatürize bir çizgiroman dergi sonlarında yayınlanmıştır: 49 Şaban Tagor'a Karşı. Bu, TommikS den Zagor'a,lUzay Yolu karakterlerinden Kalamiti Ceyn'e değin pek çok çizgi kahramanın konuk olduğu mizahi bir başlıktır. Turhan, Türk çizgiroman tarihinin en çok kapak çizen ressamlarından biri olarak aralarında 1970'lerde Karaoğlan Yayınları için Kansas Kid, Deyvi Kroket ve kendi yarattığı Alptekin, Tolga ve diğerleri için çizimler hazırlamıştır. 1980'lerin sonundan itibaren Sabah Gazetesinde çizgiroman serileri hazırlamaya başlayan Turhan, burada senaryolarını gazeteci Selahattin Duman'ın yazdığı bir Osmanlı akıncısı olan Burakbey tipini geliştirmiş ve 2000'li yılların başında bırakana değin çok sayıda macerasını çizmiştir. 1991 yılı ortalarında FotoMaç Gazetesinde Gol Kralı başlığını resimli roman tarzında hazırlamış ve emekliye ayrıldıktan sonra suluboya resim çalışmalarına yönelmiştir.
 
Üst
Alt