Abdülhalim Hafız

[KRSAG=https://www.topragizbiz.com/resim/images/ahafez.jpg]Abdülhalîm Ali Şebâne[/KRSAG]
Abdülhalîm Ali Şebâne (Abdel Halim Ali Shabana) bilinen adıyla Abdülhalîm Hâfız Mısırlı şarkıcı ve aktördür. (Doğum 21 Haziran 1929, Kahire - Ölüm 30 Mart 1977 Londra)

1950'li yıllardan 1970'lere kadar sadece Mısır'da değil bütün ortadoğuda en popüler sanatçı olmuştur. Mısır ve Arap müziği dünyasında Ümmü Gülsüm, Muhammed Abdel Vahab ve Ferit El Atraş ile birlikte 4 büyük sanatçıdan biri olarak kabul edilir. Şarkıları daha çok radyo yoluyla dinleyicilere ulaşmıştır.

Abdülhalim Hafız, 21 Haziran 1929'da Kahire'ye 80 kilometre uzaklıktaki El-Halavat köyünde ailesinin dördüncü ve son çocuğu olarak (İki erkek kardeşi İsmail ve Muhammed ve bir kız kardeşi Aliah) dünyaya geldi. Annesi, doğum sırasında çıkan bir komplikasyon sonucu, babası da bundan 5 ay sonra hayatını kaybetti. Bu nedenle küçük yaşta Kahire'deki amcası ve teyzesinin yanında yaşamak zorunda kaldı.

Müzikal yeteneği ilk olarak ilkokul yıllarında kendini belli etmeye başladı ve abisi İsmail aynı zamanda ilk müzik öğretmeniydi. 11 yaşındayken Kahire'deki Arap Müziği Enstitü'süne katıldı ve burada Muhammed Abdel Vahab'ın şarkılarını öğrenerek eğitimine başladı. Sonrasında Yüksek teknik müzik enstitüsü'nden obua müzisyeni diplomasıyla mezun oldu.

18 Haziran 1953'te Mısır devriminin birinci yıl dönümü kutlamalarında radyoda şarkı söylemesi planlanan Karem Mahmud'un yerine son dakika değişikliğiyle şarkı söyledi ve Hafez'in radyodaki bu performansı adının duyulmasını sağladı.

Şistozomiyaz hastalığı tedavisi için gittiği Londra'daki King's College Hastanesinde 30 Mart 1977 tarihinde 48 yaşında hayatını kaybetti. Kahire'deki cenaze törenine milyonlarca kişi katıldı.

Abdülhalîm, müziğiyle bütün arap dünyasında en ünlü ve popüler şarkıcı olma başarısını göstermiştir. Ölümünden sonra Ümmü Gülsüm hariç arap şarkıcılar arasında albümü en yüksek satış rakamına ulaşan şarkıcıdır. Kaydedilen 260'ın üzerindeki şarkı içinde en bilinenlerinden bazıları şunlardır:

Ahwak, Khosara, Gana El Hawa, Sawah, Zay el Hawa, Qariat el Fingan, El Massih.
Kaynak Topragizbiz.com
 
Üst
Alt